Procurorul Florentina Mirică, șefă a direcției de combatere a corupției din cadrul DNA și candidat la șefia acestei instituții, a instrumentat de-a lungul vremii mai multe dosare cu greutate, în care au fost implicați înalți demnitari, dar și cauze cu impact social major cum este dosarul fraudelor de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate. Florentina Mirică se numără printre procurorii care au semnat scrisoarea deschisă privind independența justiției.

Florentina MiricaFoto: Agerpres

În dosarul CNAS, cercetarea a fost finalizată pe 13 iulie, fiind trimise în judecată 59 de persoane, între care fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Marian Burcea şi alţi membrii ai conducerii CNAS şi a Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. De asemenea, au fost trimite în judecată 31 de firme şi asociaţii, potrivit news.ro.

DNA arată că un grup de firme în complicitate cu funcţionari ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti au transformat îngrijirile medicale la domiciliu într-o afacere profitabilă încălcând legea și drepturile pacienţilor. Sumele de bani decontate nelegal de la C.A.S.M.B. au fost delapidate de administratorii furnizorilor de îngrijiri medicale la domiciliu, fiind cheltuite în interes personal şi pentru plata membrilor grupului infracţional. Prejudiciul se ridică la 20 de milioane de lei doar pentru București.

De asemenea, Florentina Mirică a instrumentat dosarul în care au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu fostul vicepremier Gabriel Oprea şi mai multi ofiţeri superiori din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

Pe 11 mai 2016, fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA în dosarul maşinii de lux cumpărate de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) pentru protecţia demnitarilor şi folosite de Oprea. În acelaşi dosar sunt judecaţi foştii şefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Nicolae Pavel şi Dănuţ Iacob, prejudiciul în dosar fiind de 410.000 de lei.

În urma instrumentării acestui dosar, Mirică a fost cercetată disciplinar de către Inspecţia Judiciară pe motiv că ar fi dat informații din dosar. Plângerea a fost făcută de către avocaţii fostului ministru de Interne Petre Tobă.

Procurorul-şef al DNA de la vremea respectivă, Laura Codruţa Kovesi, a susținut-o pe colega ei. Acțiunea disciplinară a fost respinsă recent de secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, Mirică a instrumentat mai multe dosare mediatizate, între care cel al judecătorului Stan Mustaţă sau al omului de afaceri Dinel Staicu.

Ea s-a numărat printre sutele de procurori care în urmă cu două luni au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau respectarea independenţei justiţiei.

Florentina Mirica a fost numită de Laura Codruţa Kovesi la conducerea Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA în 2014. Florentina Mirică și-a depus luni candidatura pentru șefia DNA, fiind, până la această oră, singurul procuror care și-a înregistrat dosarul, în condițiile în care astăzi expiră termenul de înscriere la concursul pentru funcția de procuror șef al DNA.