Casa care a aparținut prințului Gheorghe Cantacuzino a fost demolată ilegal, au stabilit judecătorii Curții de Apel București care au dat astfel câștig de cauză Asociației Salvați Bucureștiul. Organizația va iniția și un proces civil prin care va solicita reconstrucția clădirii monument istoric, urmând a fi chemate în instanță Primăria Sectorului 5, Direcția de Cultură a Primăriei Capitalei și Metrorex, noul proprietar al terenului pe care se afla imobilul.

Cladirea monument istoric care se afla pe terenul din Avaitorilor 8 inainte de incendiuFoto: Hotnews

Este vorba despre clădirea din strada Gutenberg nr. 3, din Capitală. ”În urma procesului intentat de Asociația Salvați Bucureștiul, Curtea de Apel București a anulat avizul de demolare dat de Direcția pentru Cultură a Municipiului București si autorizația de desființare a clădirii, dată de Primăria Sectorului 5, condusă la vremea aceea de Marian Vanghelie. Și în acest caz, la fel ca în multe altele, povestea demolării unei clădiri monument istoric implică funcționari din primărie și din Direcția de Cultură, care răspund prompt la comenzile unor samsari imobiliari, ignorând patrimonial cultural al Capitalei”, se arată într-un comunicat de presă al vicepreședintelui Asociației, Nicușor Dan.

În iulie 2008, Direcția pentru Cultură a Municipiului București a emis avizul pentru desființarea clădirii, iar după trei luni, în noiembrie 2008, a comandat și un studiu istoric pentru a evalua valoarea istorică a imobilului. Studiul istoric atestă, o lună mai târziu, în decembrie 2008, calitatea de monument istoric a imobilului.

Clădirea a funcționat o perioadă și ca sediu al Mișcării Legionare, potrivit sursei citate. Cu toate că Direcția pentru Cultură a comandat studiul pentru a vedea dacă e vorba de un monument istoric, în mod inexplicabil, aceeași instituție și-a menținut avizul de demolare a clădirii. Câteva luni mai târziu, în iunie 2009, Primarul Sectorului 5 a emis autorizația de desființare, iar lucrările de demolare au început în mai 2010. În aceeași lună, Comisia Națională a Monumentelor Istorice s-a pronunțat pentru clasarea imobilului ca monument istoric, dar Ministrul Culturii Kelemen Hunor nu a declanșat procedura de clasare și, prin urmare, imobilul a fost demolat în totalitate.

Asociația Salvați Bucureștiul a depus încă din 2014 o plângere penală care vizează modul în care au fost emise avizul Direcției de Cultură și autorizația de desființare a clădirii. După decizia definitivă a Curții de Apel București în acest caz, Asociația Salvați Bucureștiul va iniția și un litigiu civil prin care va solicita reconstrucția imobilului care făcea parte din patrimonial istoric al Capitalei.

În acest litigiu vor fi chemați în instanță Primăria Sectorului 5, Direcția pentru Cultură a Municipiului București și noul proprietar al terenului, Metrorex , care trebuie să-și dea acordul pentru reconstrucția clădirii de către cei vinovați de demolarea ileglă a acesteia.