Lupta anticoruptie stagneaza in Romania dupa retragerea Monicai Macovei din fruntea Ministerului de Justitiei, scrie saptamanalul german Rheinischer Merkur, preluat de NewsIn. Analiza publicatiei germane incepe cu momentul numirii Monicai Macovei ca ministru al justitiei, precizand ca aceasta a avut de indeplinit o sarcina grea: "Lungul drum al aderarii Romaniei la UE a fost insotit de mult scepticism: va reusi tara sa scape pana la aderare, in 2007, de coruptia din economie, politica si justitie, dupa zeci de ani in care fenomenul a prins radacini adanci?

Romanii au jurat ca vor reusi. Garantul acestei promisiuni trebuia sa fie Monica Macovei, pe atunci ministru al justitiei". Rheinischer Merkur o caracterizeaza pe aceasta ca fiind "o jurista cu experienta internationala si fara apartenenta politica".

"Macovei si-a facut in timp toti dusmanii pe care si-i poate face cineva: intreprinzatori care nu puteau sa inteleaga faptul ca licitatiile primite prin mituire nu mai sunt legale; procurori care trebuiau sa demareze anchete, indiferent de situatia materiala a celor vizati; parlamentari, care au fost demascati de Macovei ca fiind implicati in scandaluri de coruptie.

La cateva luni dupa aderarea Romaniei la UE in 2007, dusmanii lui Macovei s-au debarasat, insa, de incomodul ministru al justitiei", comenteaza saptamanalul.

Publicatia germana analizeaza si etapa Tudor Chiuariu, descrisa ca fiind una de involutie: "Reformele Monicai Macovei - pe care le-a impus fie si in pofida unor amenintari cu moartea - au fost revizuite de catre succesorul sau la fotoliul ministerial, Tudor Chiuariu.

Si pe plan international sunt semne de ingrijorare cu privire la situatia din Romania, noteaza Rheinischer Merkur: "Comisia Europeana monitorizeaza atent ceea ce se intampla in Romania, saptamana viitoare fiind asteptat un raport al Comisiei cu privire la adaptarea la prevederile si reglementarile UE.

Neincrederea Comisiei si a celorlalte state membre in ceea ce priveste Romania a crescut, neimplinirea obligatiilor asumate putand sa aiba efecte negative majore si pe plan economic", conchide publicatia germana.