Una dintre opt specii de păsări din lume este amenințată cu extincția, informeazăiflscience.com.Printre sutele de păsări din această lista sumbră se numără și unele dintre cele mai cunoscute și iubite specii din lume, cum ar fi bufnița polară (Bubo scandiacus) sau papagalul de mare (Fratercula arctica).

Bufnita polaraFoto: Societatea Ornitologica Romana

Constatările provin dintr-un nou raport al BirdLife Internațional, care a studiat sănătatea populațiilor de păsări din întreaga lume. Odată cu constatarea potrivit căreia una din opt specii este amenințată cu extincția, cercetătorii au descoperit că aproximativ 40% dintre cele 11.000 de specii de păsări din lume sunt în declin.

Datele sunt fără echivoc. Suntem supuși unei deteriorări constante și continue a numărului de specii de păsări din întreaga lume, se arată în raport.

Extinderea și intensificarea agriculturii au afectat 74% dintre păsările amenințate la nivel global.

Este vorba, în general, despre distrugerea habitatelor, deși raportul subliniază și utilizarea controversată a pesticidelor.

Exploatarea forestieră, vânătoarea, capcanele și condițiile meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice se numără, de asemenea, printre principalii factori care determină extincția anumitor specii de păsări.

Cu toate acestea, raportul arată că cel puțin 25 de specii ar fi fost deja istorie dacă nu ar fi existat programele de conservare.