Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unei tinere din Codlea, judeţul Braşov, care acuză Inspectoratul de Jandarmi Bistriţa-Năsăud că i-a folosit o fotografie într-un pliant pentru "Prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunărilor publice", informează un comunicat al instituției conduse de Victor Ciorbea.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 26 din Constituţia României privind viaţa intimă, familială şi privată.

"Am fost șocată când un amic din Bistrița mi-a trimis fotografiile cu fly-erele cu poza mea distribuite prin oraș de Jandarmeria Bistrița într-un pliant pentru "Prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunarilor publice". Nu-mi doresc ca imaginea mea să fie utilizată în campaniile jandarmeriei în contextul ilustrării faptelor antisociale. Nu mi se pare deloc în regula ca un om cu o portavoce să devina un simbol al faptelor antisociale la adunările publice", a scris tânăra pe pagina ei de Facebook.

Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa spun că fotografia a fost luată de pe site-urile de ştiri care promovau protestele din întreaga ţară şi că nu a avut drept scop să incrimineze pe cineva.

Din informaţiile publicate de către presă, se constată că imaginea folosită de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bistriţa reprezintă un portret al tinerei, portret după care a fost identificată de cunoscuţii/prietenii săi.

În acest sens, Cour de Cassation, Chambre civile 1, 12 decembrie 2000, a decis: "Fotografierea unui copil în cadrul unui festival de folk este posibilă, chiar şi fără acordul părinţilor, dacă el este surprins în acel context, în acea ipostază. În momentul în care poza iniţială este transformată într-un portret, fotografia capătă o valenţă cu totul nouă, ce nu putea fi anticipată în mod rezonabil la momentul luării deciziei de a participa la festival, pentru care este nevoie de acordul părinţilor". În dreptul intern, art. 73 din Codul Civil prevede: "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine; (2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri".

Conform art. 5 alin. (1) din Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, "Orice prelucrare de date cu caracter personal, cu excepţia prelucrărilor care vizează date din categoriile menţionate la art. 7 alin. (1), art. 8 şi 10, poate fi efectuată numai dacă persoana vizată şi-a dat consimţământul în mod expres şi neechivoc pentru acea prelucrare".