Ministrul sârb al Justiției, Nela Kuburović, i-a transmis, luni, ministrului român al Justiției, Tudorel Toader, că ”procedura privind stabilirea îndeplinirii condițiilor de extrădare este încă în curs la Înalta Curte” și că, ulterior hotărârii instanței, ”va adopta o decizie cât mai curând posibil”, arată un comunicat al Ministerului Justiției.

Tudorel Toader si ministrul sarb al Justitiei, Nela KuburovicFoto: Ministerul Justitiei

Ministrul sârb și ministrul României s-au întâlnit, luni, la sediul Ministerului Justiției din Serbia.

Reamintim că Sebastian Ghiță - reținut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie 2017 și plasat apoi în arest preventiv - a fost eliberat în 26 mai pe cauțiune, în baza unei decizii a Curții Supreme din Serbia, după depunerea unei cauțiuni de 200.000 de euro.

Lui Ghiță i-a fost reținut pașaportul și i s-a interzis să părăsească Belgradul. Omul de afaceri așteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autoritățile române. Când a fost prins de autoritățile sârbe, Ghiță avea permis de conducere și buletin de Slovenia și era împreună cu fratele său.

Cei doi miniștri au vorbit și despre procesul de redactare a amendamentelor constituționale în domeniul justiției, temă asupra căreia Serbia va cere avizare și Comisiei de la Veneția.

”Ministrul Nela KUBUROVIĆ a precizat că în Serbia o temă de actualitate este reprezentată de interesul în procesul de redactare a amendamentelor constituționale în domeniul justiției, acesta aflându-se în derulare. De asemenea, doamna Nela KUBUROVIĆ a adăugat că se lucrează și la armonizarea Proiectului de text al amendamentelor la Constituția Serbiei cu propunerile și sugestiile din cadrul dezbaterii publice care s-a finalizat la data de 8 martie a.c., iar ulterior, după armonizare, proiectul va fi înaintat Comisiei de la Veneția pentru avizare. Ministrul justiției din Serbia a menționat că Ministerul Justiției nu va intra în procedura de adoptare, fără avizul pozitiv al acestei instituții”, mai arată comunicatul Ministerului Justiției.

Ministrul Justiției din România a precizat faptul că România sprijină cu fermitate parcursul european al Serbiei, iar Ministerul Justiției, în special în cadrul capitolelor de negociere 23 și 24.

Cei doi miniștrii au menționat, de asemenea, necesitatea intensificării acestei cooperări, având în vedere faptul că Protocolul care definește relațiile dintre cele două state în domeniul justiției a fost semnat în 2007. De asemenea, cei doi miniștrii au convenit negocierea și încheierea unui nou protocol care să dezvolte evoluțiile realizate până în prezent.