Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a stabilit un nou termen, 27 februarie, in dosarul privind declaratia premierului Viorica Dancila in care ii numeste “autisti" pe cei care “dezinformeaza” UE, a declarat presedintele CNCD, Asztalos Csaba la Digi 24.

Viorica Dancila, care efectueaza marti si miercuri o vizita oficiala la Bruxelles, nu a venit marti la CNCD.

Discutarea acestui caz a fost insa amanata pentru ca moderatorul emisiunii, Mihai Gadea a cerut reprogramarea audierii sale pentru a putea sa-si pregateasca apararea.

In ce o priveste pe Dancila, “a depus un punct de vedere, este totul procedural”, a spus Csaba.

“Saptamana viitoare inchidem dosarul”, indiferent de cei vor face cele doua persoane implicate in aceasta cauza, a mai spus Csaba.

CNCD s-a autosesizat, la finalul saptamanii trecute, cu privire la afirmatiile premierului Viorica Dancilaintr-o emisiune televizata, cand aceasta i-a numit "autisti" pe cei care ar "dezinforma" reprezentantii Uniunii Europene cu privire la situatia din Romania.

Potrivit unui comunicat transmis vineri, va fi citat la audieri si Mihai Gadea, moderatorul emisiunii de la Antena 3 in care premierul a facut afirmatia respectiva.

"In urma indeplinirii procedurii legale, CNCD va analiza declaratia in speta si comportamentul moderatorului, din perspectiva savarsirii unei posibile fapte de discriminare, prin incalcarea dreptului la demnitate umana a persoanelor cu autism", arata CNCD.

Premierul Viorica Dancila si-a cerut ulterior scuze public pentru declaratia de joi seara si a precizat ca prin comparatia facuta nu a dorit sa aduca jigniri persoanelor cu tulburari din spectrul autismului.

"Imi declar sprijinul ferm pentru persoanele cu dizabilitati, indiferent de natura acestora. Sunt oameni care au nevoie de grija si de sustinerea noastra. Avem datoria sa dovedim intelegere si umanitate, sa le respectam drepturile, sa le aparam demnitatea", a afirmat prim-ministrul Dancila, potrivit unui comunicat al Guvernului transmis vineri.