Un control al ANAF a relevat ca actualul deputat al Uniunii Bulgare din Banat - Romania (UBB-R) Petronela Mihaela Csokany a facut deconturi ilegale si si-a transferat in propriul cont sume de bani reprezentand contributii sociale din plata salariilor angajatilor Uniunii, in timp ce unii lideri locali ai UBB-R au inchiriat imobile ale institutiei pentru nunti, botezuri si pomeni, insa banii au ajuns in propriul buzunar, relateaza News.ro.

Potrivit unui comunicat de presa, de vineri, al Uniunii Bulgare din Banat - Romania, ANAF a facut un control la sediul Uniunii, in perioada 16 noiembrie 2017 - 1 februaruie 2018.

"In urma acestui control au rezultat urmatarele constatari: din analizarea fisei sintetice pe platitor a U.B.B.-R. a reiesit faptul ca aceasta este inactiva incepand cu data de 03.05.2012, ultima declaratie cu privire la obligatiile de plata a impozitului pe veniturile de salarii si a contributiilor sociale a fost depusa pentru luna decembrie 2007; din analizarea fisei sintetice pe platitor a U.B.B.-R. a reiesit faptul ca U.B.B.-R.a achitat sume in contul obligatiilor de plata a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale pana in luna decembrie 2007; incepand cu anul 2008, U.B.B.-R. nu a mai achitat nici o suma in contul obligatiilor de plata a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale. Persoana care s-a ocupat de conducerea evidentei contabile doamna Petronela Mihaela Csokany, contabil sef, asa cum rezulta din clauzele contractului de munca al acesteia nr.16/28.02.2008 inregistrat la ITM", se arata in comunicat.

Petronela Mihaela Csokany a fost aleasa in functia de deputat la alegerile din data de 11 decembrie 2016 si incepand cu data de 21 decembrie 2016 aceasta si-a suspendat raporturile de serviciu cu U.B.B.-R.

Cu toate acestea, din extrasele de cont analizate de inspectorii fiscali rezulta ca s-au facut deconturi in contul deputatului, de mai multe ori, in perioada aprilie 2013 - august 2017. In total este vorba de 130 de tranzactii insumand 980.243 lei, drept deconturi.

De asemenea, in perioada ianuarie 2008 - august 2017 din contul U.B.B.-R. s-au facut un numar de 109 tranzactii reprezentand retrageri de numerar pentru plata salariilor, suma totala astfel retrasa fiind de 4.318.692 lei.

"Activitatea de casierie pentru perioada 2008 - 2017, a fost efectuata de catre contabilul sef, Petronela Mihaela Csokany, care a intocmit registrul de casa si a fost responsabila cu lichiditatile Uniunii si a avut acces exclusiv la seiful cu bani al U.B.B.-R. Sumele de bani retrase sub forma de numerar de la banca au ajuns intotdeauna la d-na Petronela Mihaela Csokany, fiind gestionate exclusiv de catre aceasta", mai arata sursa citata.

Inspectorii fiscali au solicitat informatii scrise si de la presedintii filialelor locale ale UBB-R. Asa au aflat ca desi este ilegal, s-au facut cazari in imobilele Uniunii, iar sala de evenimente, unde ar fi trebuit sa aiba loc antrenamente si spectacole de muzica si dansuri ale reprezentantilor UBB-R, a fost inchiriata pentru nunti, botezuri, majorate, pomeni. Banii astfel obtinuti intrau in buzunarul unor lideri locali ai Uniunii.

Concluzia din raportul ANAF a fost ca in perioada ianuarie 2007 - august 2017 UBB-R a avut personal angajat pentru care s-au facut retrageri in numerar de la banca, insa nu au fost platite contributiile fiscale. De asemenea, s-a constatat ca unele filiale ale UBB-R au realizat venituri de natura comerciala, venituri pe care nu le-a inregistrat in evidenta contabila si nu le-a declarat la organul fiscal teritorial.

¬Au fost sintetizate si calculate, prin estimare tinand cont de procentul taxelor angajatilor raportat la salariu net al salariatiilor, impozitele si contributiile datorate la bugetul statului de catre angajati CAS , CASS, CFS si Impozit pe venit in suma totala de 2.233.380 lei, precum si contributiile datorate la bugetul statului de catre angajator, prin estimare si tinand cont de procentul taxelor angajatorului raportat la salariu net al angajatului CAS, CASS, CFS, Concedii si Indemnizatii, Creante Salariale, Fondul de Risc si Accidente in suma totala de 1.732.003 lei¬, se arata in comunicat.

In perioada 1 aprilie 2013 si 26 august 2017 inclusiv in perioada in care raporturile de serviciu cu U.B.B.-R. au fost suspendate adica 09.01.2017 ¬ 26.08.2017, au fost efectuate un numar de 130 tranazactii bancare reprezentand transfer de bani in contul doamnei deputat, cu titlu de ''decont'', suma totala astfel transferata din contul U.B.B.-R. in conturile acesteia, fiind de 980.243 lei .

Aceste sume virate in contul Petronelei Mihaela Csokany, au fost considerate plati de natura salariala si au fost calculate impozite si contributii sociale in suma totala de 681.537 lei.

U.B.B.-R. trebuia sa retina, sa declare si sa plateasca la bugetul statului si la bugetul asigurarilor sociale impozitul pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale stabilite prin estimare la suma totala de 3.965.383 lei ( 2.233.380 lei taxe si contributii angajati si 1.732.003 lei contributii angajator).

Organele de inspectie fiscala au solicitat extrase CF si alte documente relevante privind toate cladirile aflate in proprietatea U.B.B R, atat din judetul Timis cat si din judetul Arad, in vederea punerii acestora sub sechestru.

Deputatul Petronela Mihaela Csokany nu a putut fi contactata, pana la ora transmiterii acestei stiri, pentru a raspunde constatarilor inspectorilor fiscali.

Depuatul a avut doua luari de cuvant in plen: depunerea juramantului si evocarea personalitatii lui Nicolae Mircovici. De asemenea, a fost co-initiator la 5 proiecte de lege referitoare la mijloacele moderne de plata, codtul fiscal, Ziua minoritatilor nationale, legea educatiei nationale si gestionarea pungilor din plastic.

Conform declaratiei de avere, are un teren de 0,55 hectare si un Citroen din 2006. Deputatul nu are nici conturi bancare declarate si nici datorii la banci, iar salariul de comtabil la Uniunea Bulgarilor a reprezentat in 2016 32.400 de lei.