Peste 300 de bucuresteni, de doua ori mai multi decat intr-o zi obisnuita, au vizitat miercuri seara Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", sperand sa surprinda ceva din fenomenul numit Super Luna albastra sangerie.

Superluna albastra sangerieFoto: Captura NASA

"Multi oameni au auzit ca e Luna albastra. Acest lucru nu exista. Luna albastra nu e reala, e doar o porecla data Lunii de catre fermierii americani. In luna ianuarie s-au produs doua Luni pline: una la inceput si una la sfarsit. Asta inseamna Luna albastra: cand e a doua Luna plina intr-o luna calendaristica. Se mai intampla, nu e ceva foarte rar. Dar chestia asta s-a suprapus cu eclipsa de Luna, care nu a fost vizibila din tara noastra. In timpul unei eclipse de Luna, Luna se inroseste. Din cauza asta au spus ca e sangerie. Si au spus ca e si Luna albastra. O eclipsa totala de Luna, o eclipsa normala - nu e nimic deosebit. In plus, nu s-a vazut de la noi", a precizat astronomul Adrian Sonka, pentru Agerpres.

El a mentionat ca tot in aceasta zi s-a produs si Super Luna.

"Super Luna e atunci cand se apropie Luna de pamant si e si Luna plina; unii spun - nu astronomii, pentru ca astronomii nu au inventat treaba asta - ca se vede Luna mai mare si mai stralucitoare. Intr-adevar, pe hartie este si mai mare, si mai stralucitoare, dar ochiul uman nu poate sa isi dea seama de diferente. Deci nu poti sa spui ca vezi ceva. Practic, toti cei care au venit la noi la observator au vazut cum rasare Luna si s-au uitat prin telescop la ea. Este o zi in afara programului nostru obisnuit de lucru, dar am vazut interesul si am zis sa tinem deschis. Au venit cam de doua ori mai multi vizitatori decat in mod normal", a declarat Sonka.

Adrian Sonka a precizat ca pe 27 iulie, de pe teritoriul Romaniei va putea fi vazuta o eclipsa de Luna si tot in acea perioada Marte se va afla mai aproape de Pamant decat de obicei.