Mai multe asistente de la Spitalul Judetean Timisoara il acuza pe seful Clinicii de Chirurgie Vasculara, medicul Mihai Ionac, ca le jigneste si ca aglomereaza sectia, internand nu doar urgentele, in timp ce Ionac spune ca "jignirile" au fost simple ironii, iar sectia este aglomerata dupa ce a internat cazurile urgente, relateaza News.ro.

Asistentele Sectiei de Chirurgie Vasculara din cadrul Spitalului Judetean Timisoara au sustinut, luni, o conferinta de presa in care l-au acuzat pe seful Sectiei, medicul Mihai Ionac, ca supraaglomereaza sectia si spitalul si ca jigneste personalul.

"Fetele sunt terorizate. Sunt alergate la toate nivelele. Dansul are bolnavi pe toate nivelele si aici domnul profesor Craina (medicul Marius Craina, directorul Spitalului Judetean Timisoara - n.r.) i-a facut un bine. A zis ca il ajuta sa-si interneze si pe alte sectii, dar personalul este terorizat ca alearga de la un nivel la altul sa faca tratamentul la bolnavi si sa urmareasca pacientii. Va dati seama ce inseamna sa alergi de la etajul opt la etajul trei, la etajul cinci, la etajul patru, pe unde are dansul tot felul de pacienti, printr-un salon liber, sau un pat pe care il dau colegii dansului. Si de aici nemultumirea personalului. Faptul ca ele isi fac treaba, alearga si indeplinesc conditiile, macar sa li se vorbeasca frumos. Nimeni nu este de competenta dansului. V-am mai spus si asta e realitatea. Dansul asa vede lucrurile. Dansul este super, iar restul sunt plebea, sunt alea care calca pe picioare, analfabete, ciori si mai stiu eu cum. Sunt doua fete care au plecat, asta dupa ce a mai plecat una mai demult", a spus una dintre asistente.

Asistentele il acuza pe medicul Mihai Ionac ca interneaza nu numai cazurile grave de chirurgie vasculara.

"Sunt 27 de paturi alocate de Ministerul Sanatatii, chiar de pe timpul cand dansul era managerul spitalului. Ca are numai 27 nu e nici vina managerului actual si nici a personalului cu care lucreaza. Dansul trebuie sa faca in asa fel incat sa isi interneze pe sectie doar cazurile care i se atribuie dansului, pe specialitatea dansului, nu si de chirurgie generala. Deci, dansul opereaza tot ce se poate. Eu sunt de acord ca lumea a auzit ca dansul este un profesor extraordinar si e adevarat, asa este, dar daca nu are spatiu, nimeni nu il obliga sa interneze, mai ales daca nu sunt urgente. Dansul trebuie doar urgentele sa le interneze, sa opereze in sala de urgente urgentele, nu sa vina cu cazuri programate sa le faca urgenta in sala de operatie", au mai spus asistentele.

Comportamentul sefului de la Chirurgie Vasculara este cunoscut si de conducerea spitalului, care spune ca a luat deja masurile permise de lege.

"Colegii de acolo au ajuns la suprasaturatie (...). Spitalul functioneaza pe baza unor legi si proceduri pe care conducerea spitalului si tot personalul trebuie sa le respecte. In urma analizei, comisia de disciplina a emis doua sanctiuni colegului de la Chirurgie Vasculara( Mihai Ionac - n.r.). Prima consta intr-un avertisment si a doua intr-o reducere cu zece la suta a salariului pe o perioada de trei luni. Asta a fost decizia comisiei de disciplina, pe care am inaintat-o colegului de la Chirurgie Vasculara, pentru a fi pusa in aplicare. Din punctul meu de vedere este regretabil ca s-a ajuns la o asemenea situatie, intr-o unitate medicala de elita, asa cum consider eu ca este Spitalul Judetean Timisoara", a declarat medicul Marius Craina, managerul Spitalului Judetean din Timisoara.

Conducerea spitalului il acuza pe medicul Ionac ca incearca sa abata atentia de la problema reala si de aceea se plange ca unitatea medicala ar interna bolnavi pe coridoare.

"Din punctul meu de vedere, acesta nu este un subiect, este creat artificial, este creat in mod fals, tocmai pentru a atrage atentia presei de la niste evenimente care nu doreste sa se propage in mediul public, resprectiv comportamentul pe care l-a avut vizavi de colegii lui de la blocul operator si nu numai . Incearca sa distraga atentia de la acest subiect. Am spus mai devreme ca functionam pe baza unor legi. Avem un ordin de ministru din 2010 care aloca un numar de 27 de paturi Sectiei de Chirurgie Vasculara. Este obligatia medicului sef de sectie sa gestioneze internarile, tratementele, operatiile si externarile, in limita celor 27 de paturi existente. Avand in vedere numarul de paturi pe care dumnealui il are, daca , repet, daca ii permite, poate sa-l interneze un caz programat, daca nu are paturi libere, cum zicea zilele trecute ca are 32 au 34 de pacienti pe un numar de 27 de paturi, acesta poate fi redirectionat spre oricare din sectiile chirurgicale si catre Sectia de chirurgie practica. E inca o dovada a faptului ca ceea ce v-am spus e perfect demonstrabil prin acte", a mai spus Marius Craina.

Pe de alta parte, medicul Mihai Ionac neaga toate acuzatiile si spune ca de fapt, asistentele nu sunt bine pregatite.

"Lucrurile pe care le-au spus asistentele ar fi fost foarte bine sa fie probate cu ceva, in afara de declaratii, in orice operatie exista momente tensionate in care soarta pacientului poate sa fie in cumpana. Daca unul dintre cei care fac parte din echipa e cu mintea aiurea sau nu-i pasa, poate ca este nevoie, la fel ca si pe front, si sa urli. Este o atitudine necesara sa inclini balanta in favoarea pacientului si a ta. Daca cineva considera acel lucru ca pe o injuratura, atunci locul lui nu este acolo. Nu neg ca apar astfel de momente. O parte din asistentele instrumentare nu stiu instrumente, nu au notiuni elementare care tin de cunoasterea materialului cu care lucram. Nucleul care m-a reclamat pleca la 12 acasa, acum trei ani. Si eu am facut mai multe sesizari si nu s-a intamplat nimic. Instrumentele nu erau spalate, asistentele nu stateau cu noi in sala, ele aveau alte lucruri pe agenda, si este normal sa fie deranjate ca uite-te, trebuie sa si muncim la locul de munca", a declarat Ionac, care spune ca la randul sau a facut sesizari si a dat spitalul in judecata impotriva sanctiunii.

De asemenea, Ionac spune ca este nevoit sa "cazeze" pacientii pe hol, intrucat paturile sunt insuficiente.

Acesta nu este primul scandal in care este implicat medicul Mihai Ionac, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara a Spitalului Judetean din Timisoara.

In urma unui raport al Curtii de Conturi, care a efectuat un control la Spitalul Judetean Timisoara, in 2015, tocmai la Clinica de Chirurgie Vasculara ar fi fost constatate nereguli majore, de la decontari fictive de interventii chirurgicale si pana la medicamente compensate prin retete prescrise de medic, in perioada 2008 - 2014, prin farmacia detinuta de matusa sotiei sale. Procurorii au facut in 2015 perchezitii acasa la Mihai Ionac, dar si la clinica. Ancheta nu s-a finalizat inca.