Asociatia ARCHE a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, includerea Cazinoului din Constanta, de la inceputul acestei luni, pe lista scurta a celor mai periclitate 12 monumente de patrimoniu cultural de pe continent, transmite Agerpres.

Cazinoul din ConstantaFoto: Agerpres

"Alaturi de 11 edificii de patrimoniu de pe tot continentul, Cazinoul va concura pentru finala in care sapte monumente din Europa aflate in stare de degradare se vor afla in atentia Comunitatii Europene, lista acestora urmand a fi publicata pe 15 martie", a declarat Daniela Costea, reprezentanta ARCHE, in conferinta de presa gazduita de Sala pictata a Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie (MINA) din Constanta.

Asociatia a organizat si o dezbatere pentru sensibilizarea responsabililor institutionali cu privire la efortul de salvare si reabilitare a cladirii Cazinoului, monument istoric de importanta nationala si simbol al orasului.

"Asociatia ARCHE a propus Cazinoul din Constanta pentru lista celor mai periclitate situri din Europa, publicata bianual de Europa Nostra - federatie paneuropeana - ca parte a programului 7 Most Endangered. Acest program a fost lansat in ianuarie 2013 de Europa Nostra, in colaborare cu Institutul Bancii Europene de Investitii, ca partener fondator, si de catre Consiliul Bancii Europene de Dezvoltare, ca partener asociat. Noi incercam sa cream o punte de dialog intre principalele institutii romane implicate in gestiunea Cazinoului, angrenand de asemenea in dezbatere experti nationali si internationali care pot oferi noi perspective de dezvoltare atat pentru monumentul istoric, cat si pentru zona peninsulara a Constantei. De asemenea, dorim ca prin actiunile noastre si ale partenerilor sa consolidam vocea reprezentatilor mediului de afaceri si a comunitatilor locale si sa le oferim sansa de a se implica activ in salvarea simbolului orasului", a declarat arh. Eugen Panescu.

Reprezentantii ARCHE au mai subliniat faptul ca prin intermediul programului 7 Most Endangered sunt identificate monumente si situri din Europa aflate in pericol de distrugere si sunt mobilizati parteneri publici si privati, pe plan local, national si european, pentru a gasi un viitor viabil pentru acestea. Prin acest program, patrimoniul romanesc a beneficiat in 2014 realizarea unei strategii pentru salvarea a 60 de biserici de lemn din sudul Transilvaniei si nordul Olteniei.

In cadrul dezbaterii, reprezentantii Companiei Nationale pentru Investitii (CNI), care a preluat cladirea de patrimoniu de la Primaria Constanta pentru finantarea lucrarilor de reabilitare, au anuntat ca se va relua licitatia pentru Cazino si, totodata, ca au cerut de la primarie documentele necesare pentru completarea documentatiei.

De asemenea, s-a adus in discutie si faptul ca protocolul de predare a cladirii de la Primarie catre CNI nu stipuleaza obligatia legala a vreuneia dintre parti de a asigura conservarea cladirii de patrimoniu, pana la finalizarea reabilitarii, pe intreaga perioada a procesului de restaurare.