In cea de-a optsprezecea zi de cand a izbucnit incendiul la sonda de gaz de la Moftinu, judetul Satu Mare, specialistii canadieni, ajutati de pompierii militari, au reusit sa taie capul sondei si vor monta altul pentru a o putea inchide, relateaza News.ro. Toata zona a fost curatata de materialele care impiedicau accesul si se cauta cele mai bune solutii pentru captarea gazului.

Sonda care arde la Moftinu, Satu MareFoto: ISU Satu Mare

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Satu Mare, pe amplasamentul sondei de gaz, misiunea de interventie a intrat in linie dreapta.

"Pe parcursul celei de-a optsprezecea zi de la izbucnirea incendiului, cu ajutorul echipamentelor speciale aduse pe amplasament, sub protectia oferita de pompierii millitari, s-a reusit taierea capului sondei, in vederea inlocuirii acestuia cu altul nou. Dupa finalizarea acestei operatiuni, se va putea trece la actiunea de inchidere a sondei", au precizat reprezentantii ISU Satu Mare.

Potrivit acestora, a fost eliberat intregul perimetru de materialele care impiedicau accesul fortelor de interventie si a fost extrasa din focar suprastructura metalica.

In prezent se cauta cele mai bune solutii pentru captarea eficienta si sigura a gazului.

Autoritatile au joi seara o noua intalnire cu localnicii pentru a le prezenta masurile intreprinse pana in prezent.

Peste 70 de pompieri din sase judete actioneaza la sonda de la Moftinu, care arde din 18 decembrie.

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a anuntat, saptamana trecuta, ca interventia de la sonda de gaz ar putea dura intre doua saptamani si doua luni, precizand ca nu exista risc pentru populatie. El a mai afirmat ca multe din lucrurile facute de pompieri au fost in premiera.

Incendiul la sonda de gaze din zona localitatii Moftinu Mare din judetul Satu Mare a fost anuntat in 18 decembrie, la ora 1:35.

Pompierii mobilizati atunci pentru stingerea incendiului nu au putut interveni deloc, din cauza riscului major de producere a unei explozii dupa lichidarea flacarilor, pe fondul presiunii gazelor subterane.