Specialistii canadieni au reusit sa taie capul sondei care arde la Satu Mare si vor monta unul nou
Potrivit reprezentantilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Satu Mare, pe amplasamentul sondei de gaz, misiunea de interventie a intrat in linie dreapta.
"Pe parcursul celei de-a optsprezecea zi de la izbucnirea incendiului, cu ajutorul echipamentelor speciale aduse pe amplasament, sub protectia oferita de pompierii millitari, s-a reusit taierea capului sondei, in vederea inlocuirii acestuia cu altul nou. Dupa finalizarea acestei operatiuni, se va putea trece la actiunea de inchidere a sondei", au precizat reprezentantii ISU Satu Mare.
Potrivit acestora, a fost eliberat intregul perimetru de materialele care impiedicau accesul fortelor de interventie si a fost extrasa din focar suprastructura metalica.
In prezent se cauta cele mai bune solutii pentru captarea eficienta si sigura a gazului.
Autoritatile au joi seara o noua intalnire cu localnicii pentru a le prezenta masurile intreprinse pana in prezent.
Peste 70 de pompieri din sase judete actioneaza la sonda de la Moftinu, care arde din 18 decembrie.
Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a anuntat, saptamana trecuta, ca interventia de la sonda de gaz ar putea dura intre doua saptamani si doua luni, precizand ca nu exista risc pentru populatie. El a mai afirmat ca multe din lucrurile facute de pompieri au fost in premiera.
Incendiul la sonda de gaze din zona localitatii Moftinu Mare din judetul Satu Mare a fost anuntat in 18 decembrie, la ora 1:35.
Pompierii mobilizati atunci pentru stingerea incendiului nu au putut interveni deloc, din cauza riscului major de producere a unei explozii dupa lichidarea flacarilor, pe fondul presiunii gazelor subterane.
Raed Arafat: Stingerea incendiului de la sonda din Moftinu Mare poate dura si doua luni
Incendiul de la sonda de gaze. Pompieri: "Stingerea imediata a incendiului creeaza riscul producerii unor acumulari de gaze care sa conduca la o explozie". Trebuie sa captam fluxul de gaze pentru reducerea fluxului
Incendiul violent izbucnit la o sonda de gaze din Satu Mare arde de mai bine de 17 ore; pompierii nu pot interveni din cauza riscului de explozie, asteptand experti canadieni
UPDATE VIDEO Satu Mare: Incendiu masiv la o sonda de gaz / Raed Arafat: Interventia va fi foarte dificila si va dura probabil cateva zile pentru ca exista proceduri specifice

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Standardele romanesti actuale,referitoare la construirea capetelor de coloana, sunt in concordanta cu standardele americane API, dar fara valva de protectie BOP-* degeaba !!!!
Din doua sonde nou forate doar una singura are rezerve recuperabile de cca 510 milioane metri cubi de gaze,reprezentand circa 4% din consumul anual al României.