O echipa complexa de specialisti ai IGSU, condusa de inspectorul general, impreuna cu autoritatile locale si experti ai unor companii de profil din Canada s-au deplasat la sonda de gaze din Moftinu, judetul Satu Mare, unde luni noaptea a izbucnit un incendiu, pentru a identifica solutiile tehnice de stingere, relateaza News.ro. Potrivit IGSU, "stingerea imediata a incendiului creeaza riscul producerii unor acumulari de gaze care sa conduca la o explozie".

"Actiunile de stingere a incendiului produs la sonda trebuie precedate, in mod obligatoriu, de masuri tehnice speciale pentru captarea fluxului de gaze care sa reduca presiunea la capatul sondei", precizeaza IGSU, adaugand ca "stingerea imediata a incendiului creeaza riscul producerii unor acumulari de gaze care sa conduca la o explozie".

Din acest motiv, misiunea pompierilor este de asigurare a protectiei zonei fara intreruperea procesului de ardere, pana la momentul in care societatea detinatoare a sondei va lua toate masurile de securitate atat pentru echipajele de pompieri, cat si pentru populatia din zona.

"Printre primele masuri stabilite in comun de specialistii IGSU si cei canadieni au fost acelea de eliberare a putului sondei de resturile ramase dupa prabusirea turnului acesteia si de eliberare a perimetrului pentru a permite actiunea ulterioara a fortelor profesioniste", precizeaza IGSU.

In acelasi timp se continua actiunea de identificare a tuturor surselor de apa pentru asigurarea continuitatii actiunilor de stingere la momentul stabilit.