Mii de romani il plang pe fostul Rege Mihai si au umplut sambata strazile Bucurestiului, pe traseul cortegiului funerar, in ziua inmormantarii acestuia. Cu toate ca restaurarea monarhiei nu este o tema actuala in Romania, Regele Mihai este privit cu un mare respect de catre romani, care il vad in opozitie clara cu actuala clasa politica, pe care oamenii o asociaza cu saracia si coruptia, scrie Reuters intr-un comentariu preluat si de New York Times.

Regele MihaiFoto: Casa Regala

Moartea Regelui Mihai vine intr-o perioada de diviziuni profunde in societatea romaneasca. Proteste masive de strada impotriva incercarilor social-democratilor, aflati la guvernare, de a slabi lupta impotriva coruptiei si statul de drept au avut loc pe intreg parcursul anului 2017, comenteaza Reuters.

La inceputul acestei luni, social-democratii si-au folosit majoritatea solida din Parlament pentru a aproba o revizuire a legilor justitiei care ameninta sa puna sub control politic justitia din Romania, adauga Reuters.

Jurnalistii straini amintesc ca Regele Mihai, care a murit pe 5 decembrie la resedinta sa din Elvetia, era, pana la acea data, unul dintre ultimii sefi de stat din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial inca in viata.

Nascut in anul 1921, Regele Mihai a fost de doua ori pe tronul Romaniei, a rupt alianta cu Germania nazista pentru a trece de partea aliatilor in Al Doilea Razboi Mondial si a fost, in cele din urma, fortat de comunisti sa abdice si sa plece in exil, dupa razboi.

Sambata, clopotele bisericilor din Bucuresti au batut indelung, iar romanii, multi dintre ei in lacrimi, au participat la procesiunea funerara, au adus flori albe, preferatele Regelui, si au scandat "Regele Mihai!" si "Jos comunismul!", scrie Reuters.

La ceremonie au participat inclusiv fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, printul Charles al Marii Britanii, regele Carl Gustaf al Suediei si sotia sa, regina Silvia, amintesc jurnalistii straini.