Administratia Nationala de Meteorologie a emis doua coduri galbene de vant, valabile duminica pana la ora 13.00 in Bucuresti si in opt judete, dar si o serie de alte avertizari nowcasting de viscol si ninsori pentru 12 judete.

viscolFoto: HotNews / DP

Avertizarile de vant sunt valabile in Bucuresti si in judetele: Buzau (zona joasa), Ilfov, Ialomita, Teleorman, Prahova(zona joasa), Arges(zona joasa), Dambovita(zona joasa) si Giurgiu. Se vor semnala intensificari ale vantului, ce vor atinge viteze la rafala de 55 - 65 km/h, avertizeaza meteorologii.

Alte avertizari ale ANM valabile duminica:

Cod galben de ninsoare viscolita, pana la ora 12.00, in zonele de munte din Mehedinti, Gorj si Valcea. Se vor semnala :Intensificari ale vantului ce vor depasi la rafala 70...80 km/h. Fenomene asociate: Ninsoare viscolita ce determina scaderea vizibilitatii sub 100 m. Fenomenul se va manifesta indeosebi in zona montana inalta.

Cod galben de viscol si ninsori, pana la ora 13.00, in zonele de munte din Arges si Dambovita. La altitudini de peste 1700 m, intensificari ale vantului care la rafala vor atinge si depasi 80-90 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberand zapada si diminunand vizibilitatea.

Cod galben de ninsoare si vant, pana la ora 14.00 in zonele de munte din judetele Vrancea, Bacau, Neamt si Suceava. Se va semnala: Ninsoare insotita de vant, cu viteze la rafala ce vor atinge si depasi de 50-70 km/h, care va determina scaderea vizibilitatii sub 100 m. Observatii: Fenomenul se va manifesta cu precadere la altitudini mai mari de 1700 m.

Cod galben de vant, insotit de ninsoare, pana la ora 16.00 in zona de munte a judetului Caras-Severin Se vor semnala : Intensificari ale vantului la munte, care la altitudini de peste 1700 m, la rafala vor atinge si depasi 80-90 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberand zapada si diminunand vizibilitatea. Fenomene asociate: ninsori.

Cod galben de ninsoare si vant, de la ora 11.00 pana la 16.00, in zonele de munte din judetele Bistrita-Nasaud si Maramures. Se vor semnala: Ninsoare insotita de vant, cu viteze la rafala ce vor atinge si depasi 55-65 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m intensificarile la rafala vor depasi 70...80 km/h, determinand scaderea vizibilitatii sub 100 m.

------------------

Amintim camare parte din tara este, incepand de sambata si pana duminica ora 23.00, sub o informarede ploi insemnate cantitativ in sud-est, predominant ninsori si strat de zapada in vest, nord, centru si la munte, intensificari ale vantului.

Potrivit informarii emise ieri de meteorologi, in cursul noptii de sambata spre duminica (2/3 decembrie), in Dobrogea si jumatatea estica a Munteniei va ploua, iar cantitatile de apa vor depasi local 20...25 l/mp si izolat 35 l/mp. Incepand din dimineata zilei de duminica (3 decembrie) aria precipitatiilor se va extinde treptat dinspre sud-vestul teritoriului si va cuprinde majoritatea regiunilor.

In Banat, Crisana, Maramures, nordul Moldovei si local in Transilvania si la munte vor fi precipitatii mai ales sub forma de lapovita si ninsoare, se va depune strat nou de zapada, local mai consistent indeosebi in Carpatii Occidentali, nordul Carpatilor Orientali si in masivele vestice ale Carpatilor Meridionali. Izolat se va semnala polei.

Cu precadere pe parcursul zilei de duminica (3 decembrie), vantul va avea intensificari temporare, in regiunile sudice cu viteze de 50-55 km/h, iar in zona montana, mai ales pe creste vor fi rafale de peste 60￯70 km/h, viscolind si spulberand zapada.

Pe parcursul noptii de duminica spre luni (3/4 decembrie), precum si in timpul zilei de luni (4 decembrie), local si temporar vor fi intensificari ale vantului, mai ales la munte, unde rafalele vor depasi 60...70 km/h, iar pe creste 80...90 km/h, spulberand zapada.