Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a sesizat Curtea Constitutionala cu o exceptie de neconstitutionalitate in legatura cu ordonanta de urgenta 54/2017, promovata de ministrul Liviu Pop, prin care acreditarea scolilor doctorale e amanata pana in 2019. Ciorbea spune, intr-un comunicat de presa, ca OUG este neconstitutionala.

Victor CiorbeaFoto: Agerpres

Ordonanta de urgenta data de Liviu Pop a fost criticata dur de societatea civila, dat fiind ca protejeaza universitatile si scolile doctorale slabe.

Ciorbea arata ca o ordonanta de urgenta similara a fost data si anul trecut de guvernul Ciolos, iar "motivarea situației extraordinare și a urgenței ordonanței de urgență din anul 2017 este identică cu cea din anul 2016".

Avocatul Poporului arata ca de la intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2011 (promovata de Daniel Funeriu, care impunea evaluarea scolilor doctorale) și până în prezent nu a fost realizată evaluarea de către instituțiile îndrituite de lege cu această sarcină. "Prin urmare, circumstanțele pentru care legiuitorul delegat (Guvernul) a acționat în anul 2016 au rămas neschimbate, dar pierd caracterul de noutate, specific unei situații extraordinare", arata Ciorbea.

"În privința condiției caracterului obiectiv al situației extraordinare, definită de jurisprudența Curții Constituționale (existenţa sa nu depinde de voinţa Guvernului), nici aceasta nu poate fi susținută, având în vedere obligațiile legale ale Ministerului Educaţiei Naționale în domeniu. Cât privește condiția privind motivarea urgenţei în cuprinsul ordonanței de urgență, aceasta trebuie să fie efectivă, adică să demonstreze necesitatea obiectivă a adoptării reglementării în regim de urgenţă, nu doar să enunţe această necesitate, astfel cum s-a procedat în preambulul O.U.G. nr. 54/2017", mai arata Ciorbea.

"În contextul în care are la dispoziție mijloacele legale pentru aplicarea procedurilor de evaluare și acreditare, executivul a intervenit legislativ pentru prelungirea autorizării provizorii a școlilor doctorale, măsură care apare pe de o parte artificială, iar pe de altă parte, o intervenție nejustificată în activitatea legislativului, cu atât mai mult cu cât măsura extraordinară a ordonanței de urgență a fost folosită atât în anul 2016, cât și în anul 2017. În aceste condiții, poate fi reținută ingerinţa nejustificată a Guvernului în atribuţiile de legiferare ale Parlamentului, ceea ce contravine principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat", mai arata Avocatul Poporului.