Comisia Europeana propune reinstaurarea controalelor la frontiere

de RH     HotNews.ro
Joi, 28 septembrie 2017, 11:29 Actualitate | Esenţial


Comisia Europeana propune revizuirea codului frontierelor Schengen în sensul că statele membre îşi vor putea închide graniţele în cazul unor atacuri teroriste. În acelaşi timp propune şi intrarea în zona Schengen pentru încă trei ţări: Croaţia, Bulgaria şi România, scrie publicatia cipriota Politis, preluata de Rador.

Potrivit deciziei de miercuri a Colegiului Comisarilor prezentată de comisarul Dimitris Avramopoulos, Consiliul UE va trebui să ia o decizie cu privire la aprobarea aderării acestor ţări la spaţiul Schengen şi să desfiinţeze controalele la graniţele interne între aceste două state membre şi vecinii lor din UE. Bulgaria şi România şi-au demonstrat capacitatea de a apăra graniţele externe ale UE şi ar trebui, având în vedere acest fapt, să devină membri ai zonei interne fără graniţe.

În plus, Comisia Europeană propune modificarea termenelor în vigoare în baza articolelor 25 şi 27 din codul frontierelor Schengen pentru ca acestea să poată avea o durată de până la un an (în loc de şase luni cât este în prezent) şi, în paralel, să fie instituite garanţii procedurale mai stricte, cum ar fi, pe de o parte, obligaţia statelor membre de a analiza dacă există măsuri alternative care ar putea să înfrunte mai eficient ameninţarea identificată şi, pe de altă parte, depunerea unei evaluări detaliate a riscurilor.

Comisarul Avramopoulos a spus pentru Cyprus News Agency că "populiştii din Europa utilizează terorismul drept justificare" şi că "prin reglementarea respectivă Comisia Europeană anulează încă un argument din arsenalul lor".

Pe baza propunerilor prezentate miercuri, statele membre vor fi de asemenea în măsură să prelungească, în mod excepţional, controalele dacă ameninţarea respectivă continuă să existe dincolo de perioada de un an şi dacă au fost luate şi măsuri naţionale excepţionale corespunzătoare pe teritoriul lor, cum ar fi starea de necesitate pentru înfruntarea acestei ameninţări. Pentru această prelungire va fi necesară recomandarea Consiliului care va trebui să ia în considerare avizul formulat de Comisie, cu limitare strictă la perioade de 6 luni, cu posibilitatea prelungirii de până la de trei ori, pentru o perioada maximă de doi ani.

Propunerea Comisiei Europene cu privire la codul frontierelor Schengen prevede adaptarea normelor referitoare la reinstituirea controalelor provizorii la graniţele interne "pentru a răspunde ameninţărilor grave în desfăşurare şi continue cu privire la ordinea publică sau la securitatea internă". "Sunt instituite de asemenea garanţii procedurale mai stricte pentru a se asigura că instituirea controalelor la graniţele interne rămâne o excepţie - o măsură de ultimă instanţă - şi că măsura va fi folosită doar dacă aceste controale sunt necesare şi proporţionale (cu riscul), limitându-se consecinţele asupra liberei circulaţii", precizează Comisia Europeană.

Comisia Europeană mai spune că este nevoie de o actualizare a Codului frontierelor Schengen astfel încât să se prelungească termenele pentru instituirea de controale la graniţele interne în combinaţie cu garanţii mai stricte. Mai arată că regulile consolidate fac mai imperativă datoria de colaborare cu statele membre vecine, în special pentru minimizarea consecinţelor asupra liberei circulaţii.

Concret, în timp ce regulile în vigoare cu privire la instituirea provizorie a controalelor la graniţele interne s-au demonstrat suficiente în majoritatea covârşitoare a cazurilor, termenele prevăzute de legislaţie s-ar putea să nu fie mereu suficiente atunci când statele membre se confruntă cu ameninţări grave şi în desfăşurare la adresa ordinii publice sau a securităţii interne.

La sfârşit, li se reaminteşte statelor membre că instituirea controalelor provizorii la graniţele interne trebuie să rămână o măsură excepţională de strictă necesitate, că impactul asupra liberei circulaţii trebuie limitat şi că va trebui să se acorde prioritate măsurilor alternative cum ar fi controalele de poliţie şi colaborarea transfrontalieră. Statele membre trebuie să evalueze regulat controalele provizorii, să colaboreze şi să se consulte cu alte state membre interesate, precum şi să se abţină de la orice măsuri nejustificate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2187 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  Perfect (Joi, 28 septembrie 2017, 11:37)

  JestersTear [utilizator]

  Cum ungurii se cred tot timpul sub asediu terorist, vom avea controale la granita la fel ca si pana acum.
  In EU Schengen a murit, traiasca Schengen in RO!
 • -2 (6 voturi)    
  Schengen e mort... (Joi, 28 septembrie 2017, 11:42)

  demaGOGU [utilizator]

  ...iar Comisia nu propune nimic, doar ia nota de realitatea ca FR, DE, AT, DK, etc au re-introdus aceste controale sistematice acum 2 ani si doresc sa le prelungeasca ad infinitum.

  ironic cum Ro are vocatia de a fi acceptata in institutii occ.- NATO, Schengen, et - abia dupa ce acestea si-au dat obshtescul sfarsit.
  • +1 (5 voturi)    
   si nu numai in institutii (Joi, 28 septembrie 2017, 12:01)

   razeshu [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   noi o sa avem o retea perfecta de autostrazi cand ceilalti vor folosi pe scara larga teleportarea. in ton cu gluma dinainte de anul 2000, cand prezicatorii anuntau sfarsitul lumiii si unica sansa de scapare era emigrarea in RO, care fiind cu zeci de ani in urma asigura supravietuirea :)
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 septembrie 2017, 13:06)

    [anonim] i-a raspuns lui razeshuAbonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by