Comisia Europeana propune revizuirea codului frontierelor Schengen în sensul că statele membre îşi vor putea închide graniţele în cazul unor atacuri teroriste. În acelaşi timp propune şi intrarea în zona Schengen pentru încă trei ţări: Croaţia, Bulgaria şi România, scrie publicatia cipriota Politis, preluata de Rador.

Potrivit deciziei de miercuri a Colegiului Comisarilor prezentată de comisarul Dimitris Avramopoulos, Consiliul UE va trebui să ia o decizie cu privire la aprobarea aderării acestor ţări la spaţiul Schengen şi să desfiinţeze controalele la graniţele interne între aceste două state membre şi vecinii lor din UE. Bulgaria şi România şi-au demonstrat capacitatea de a apăra graniţele externe ale UE şi ar trebui, având în vedere acest fapt, să devină membri ai zonei interne fără graniţe.

În plus, Comisia Europeană propune modificarea termenelor în vigoare în baza articolelor 25 şi 27 din codul frontierelor Schengen pentru ca acestea să poată avea o durată de până la un an (în loc de şase luni cât este în prezent) şi, în paralel, să fie instituite garanţii procedurale mai stricte, cum ar fi, pe de o parte, obligaţia statelor membre de a analiza dacă există măsuri alternative care ar putea să înfrunte mai eficient ameninţarea identificată şi, pe de altă parte, depunerea unei evaluări detaliate a riscurilor.

Comisarul Avramopoulos a spus pentru Cyprus News Agency că "populiştii din Europa utilizează terorismul drept justificare" şi că "prin reglementarea respectivă Comisia Europeană anulează încă un argument din arsenalul lor".

Pe baza propunerilor prezentate miercuri, statele membre vor fi de asemenea în măsură să prelungească, în mod excepţional, controalele dacă ameninţarea respectivă continuă să existe dincolo de perioada de un an şi dacă au fost luate şi măsuri naţionale excepţionale corespunzătoare pe teritoriul lor, cum ar fi starea de necesitate pentru înfruntarea acestei ameninţări. Pentru această prelungire va fi necesară recomandarea Consiliului care va trebui să ia în considerare avizul formulat de Comisie, cu limitare strictă la perioade de 6 luni, cu posibilitatea prelungirii de până la de trei ori, pentru o perioada maximă de doi ani.

Propunerea Comisiei Europene cu privire la codul frontierelor Schengen prevede adaptarea normelor referitoare la reinstituirea controalelor provizorii la graniţele interne "pentru a răspunde ameninţărilor grave în desfăşurare şi continue cu privire la ordinea publică sau la securitatea internă". "Sunt instituite de asemenea garanţii procedurale mai stricte pentru a se asigura că instituirea controalelor la graniţele interne rămâne o excepţie - o măsură de ultimă instanţă - şi că măsura va fi folosită doar dacă aceste controale sunt necesare şi proporţionale (cu riscul), limitându-se consecinţele asupra liberei circulaţii", precizează Comisia Europeană.

Comisia Europeană mai spune că este nevoie de o actualizare a Codului frontierelor Schengen astfel încât să se prelungească termenele pentru instituirea de controale la graniţele interne în combinaţie cu garanţii mai stricte. Mai arată că regulile consolidate fac mai imperativă datoria de colaborare cu statele membre vecine, în special pentru minimizarea consecinţelor asupra liberei circulaţii.

Concret, în timp ce regulile în vigoare cu privire la instituirea provizorie a controalelor la graniţele interne s-au demonstrat suficiente în majoritatea covârşitoare a cazurilor, termenele prevăzute de legislaţie s-ar putea să nu fie mereu suficiente atunci când statele membre se confruntă cu ameninţări grave şi în desfăşurare la adresa ordinii publice sau a securităţii interne.

La sfârşit, li se reaminteşte statelor membre că instituirea controalelor provizorii la graniţele interne trebuie să rămână o măsură excepţională de strictă necesitate, că impactul asupra liberei circulaţii trebuie limitat şi că va trebui să se acorde prioritate măsurilor alternative cum ar fi controalele de poliţie şi colaborarea transfrontalieră. Statele membre trebuie să evalueze regulat controalele provizorii, să colaboreze şi să se consulte cu alte state membre interesate, precum şi să se abţină de la orice măsuri nejustificate.