Presedintele a dat aviz favorabil inceperii urmaririi penale pentru opt fosti si actuali ministri: Paul Pacuraru, Tudor Chiuariu, Decebal Traian Remes, Adrian Nastase, Miron Mitrea, Zsolt Nagy, Victor Babiuc si Codrut Seres. Traian Basescu i-a cerut ministrului interimar al Justitiei,Teodor Melescanu, sa declanseze procedurile legale pentru inceperea urmaririi penale a acestora. Purtatorul de cuvint al DNA a declarat pentru HotNews.ro ca imediat ce va primi avizele de la ministrul justitiei va declansa inceperea urmaririi penale.

Urmarirea penala impotriva celor opt demnitari poate incepe doar din momentul in care DNA si Parchetul General primesc cererile de la ministrul justitiei. " Nu am primit documentatia, cererile de la Ministerul Justitiei, dar imediat ce le primim, DNA poate declansa inceperea urmaririi penale", a declarat pentru Hotnews. ro Livia Saplacan, purtatorul de cuvint al DNA.

Avizul pozitiv al presedintelui vine ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale, care stipuleaza ca acesta are dreptul exclusiv sa aprobe inceperea urmaririi penale a ministrilor fara a avea nevoie de acordul vreunei comisii prezidentiale.

Dintre cei opt demnitari, doar Paul Pacuraru este ministru in functie. Tudor Chiuariu a fost numit marti consilier al premierului, facind parte din aparatul guvernamental.

Cea mai complicata situatie este cea a lui Paul Pacuraru, care a adresat la finele anului trecut o scrisoare Parlamentului, prin care cerea ca legislativul a sa fie cel care sa decida sau nu inceperea urmaririi penale. Potrivit Constitutiei si deciziei Curtii Constitutionale atit Camera Deputatilor, Senatul, cit si presedintele Romaniei pot aviza urmarirea penala a ministrilor care au si calitatea de parlamentar.

Paul Pacuraru- mita pentru Morega. Ministrul a devenit obiect al unui dosar penal la DNA sub suspiciunea de luare de mita, deoarece l-ar fi rugat pe liderul PNL Gorj, Ilie Morega, anchetat si el de DNA, sa intervina pe linga directorii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia pentru acordarea unor contracte firmei detinute de fiul sau.

Pacuraru a infirmat in repetate rinduri acuzatia si a precizat ca isi va da demisia daca premierul sau PNL ii vor cere acest lucru.

Tudor Chiuariu- abuz in serviciu, dosarul " Posta". Fostul ministru al justitiei este acuzat ca ar fi avizat Ordonanta prin care un teren din patrimoniul public al statului a fost trecut in cel privat, in scopul facilitarii asocierii Postei Romane cu societati comerciale in vederea vinzarii respectivului treren. Procurorii banuiesc ca avizarea a avut ca efect posibila fraudare a patrimoniului statului.

Decebal Traian Remes- mita, dosarul " caltabosii si palinca". Fostul ministrul liberal al agriculturii este acuzat de procurori ca a luat mita 15.000 euro, caltabosi si palinca de la Ioan Muresan, pentru a aranja o serie de licitatii in favoarea omului de afaceri Gheorghe Ciorba. Remes a fost filmat in timp ce lua plicul cu bani. Filmul a fost difuzat de TVR1, dupa care ministrul a fost obligat sa demisioneze.

Adrian Nastase- mita, dosarul Zambaccian II. Nastase este acuzat in acest dosar de luare de mita si trafic de influenta. Este un dosar cu totul diferit de celelalte doua care se afla in instanta si care au fost returnate procurorilor- matusa Tamara si Zambaccian I. Nastase este cercetat in acest dosar pentru modul in care a devenit proprietarul intregului imobil din Zambaccian, evaluat la peste 1.500.000 euro.

Miron Mitrrea- mita, casa din Voluntari, disjuns din Zambaccian II. Fostul ministru PSD al Transporturilor este acuzat de procurori pentru modul in care a construit casa mamei sale din comuna Voluntari.

Victor Babiuc- mita si abuz in serviciu. Dosarul are ca obiect doua schimburi de terenuri dintre MApN-ul condus de Victor Babiuc si Gigi Becali, care s-a ales cu 30 de ha in cartierul Pipera, parte din acestea fiind vindute ulterior fiicei lui Babiuc. In aceeasi cauza este cercetat penal si Gigi Becali.

Zsolt Nagy- abuz in serviciu, dosarul "Posta"- fostul ministru UDMR al Comunicatiilor este cercetat in aceeasi cauza ca si Tudor Chiuariu. El este acuzat ca ar fi initiat Nota de fundamentare care a stat la baza avizului dat de Chiuariu pe Ordonanta. " Posta". Nagy mai este cercetat de Parchetul general in dosarul privatizarilor strategice.

Codrut Seres- dosarul privatizarilor strategice, aflat la Parchetul general. Fostul ministru PC al Economiei este acuzat in acest dosar de constituirea unui grup infractional organizat in scopul divulgarii secretului economic. In al doilea dosar, Seres este cercetat pentru savirsirea infractiunilor de subminare a economiei nationale si sprijinire a unei asociatii infractionale.

Cu exceptia dosarului lui Codrut Seres, toate celelalte sint la DNA.

Comisia prezidentiala de la Cotroceni, cea care aviza inceprea urmaririi penale a minsitrilor in functie a fost desfiintata printr-o Ordonanta initiata si semnata de Tudor Chiuariu. Prin aceeasi Ordonanta se infiinta o alta Comisie, in care ar fi urmat sa intre judecatori. Curtea Constitutionala a considerat respectiva ordonanta drept neconstituionala, considerind ca ea limiteaza dreptul presedintelui de a aviza urmarirea penala a ministrilor.

Totodata, Curtea Constitutionala a decis ca si pentru fostii ministri este necesar avizul presedintelui. Sub aceasta motivatie, sapte dosare de coruptie au fost retrimise catre procurori pentru refacerea urmaririi penale.

Decizia Curtii a venit la finele anului trecut, dar presedintele a intirziat pina acum avizarea urmaririi penale a acestor opt ministri.

Guvernul a fost informat de decizia presedintelui Traian Basescu, insa nu a facut deocamdata niciun comentariu.