Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protectia Fortei din Focsani au fost raniti vineri, in Afganistan,in jurul orei 10.00, ora Romaniei, in timpul unei misiuni in zona de responsabilitate, informeaza MApN.

Forte romanesti din AfganistanFoto: MApN

Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fata locului, dupa care au fost evacuati la cel mai apropiat spital militar. Doi sunt in stare stabila, al treilea fiind grav ranit.

Militarii se aflau intr-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), in regiunea Kandahar, cand un autovehicul capcana (VBIED - Vehicle-Borne Improvised Explosive Device) a intrat in blindatul lor.

Numele militarilor vor fi facute publice dupa anuntarea familiilor.

Conducerea Ministerului Apararii Nationale este informata permanent despre starea ranitilor.

Militarii focsaneni au fost introdusi in teatrul de operatii din Afganistan in luna august. In anul 2017, Armata Romaniei participa la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alti aproximativ 300 fiind desfasurati in operatii sub comanda/mandat NATO, UE, ONU si OSCE in alte regiuni.

In timpul misiunilor externe, 28 de militari si-au pierdut viata si alti peste 180 au fost raniti. Situatia de securitate in TO Afganistan se mentine instabila, cele mai multe incidente inregistrandu-se in provinciile din estul si sudul Afganistanului.

Fortele NATO care asigura securitatea bazelor militare si a centrelor importante ale tarii raman tinte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgentilor.