Premierul Calin Popescu Tariceanu se va consulta miercuri cu liderii PNL pentru a vedea daca Norica Nicolai se bucura de aceeasi sustinere, dupa care va sesiza Curtea Constitutionala. Surse liberale au afirmat pentru HotNews.ro ca premierul doreste sa aiba sustinerea vicepresedintilor PNL inainte de a lua o decizie finala. La intilnirea pe care a avut-o luni cu Norica Nicolai, premierul s-a aratat dezamagit de faptul ca aceasta i-a ascuns anumite vulnerabilitati din trecutul sau. Dan Andronic face sondaje pe blogul sau pentrru a vedea opiniile despre cazul Nicolai si neaga ca i s-ar fi cerut demisia dupa discursul pe care care l-a scris pentru ea.

Conducerea PNL va discuta miercuri in cadrul Brioului Politic situatia creata de cazul Nicolai si, probabil, va lua decizia de a sesiza Curtea Constitutionala. " O decizie finala va fi luata doar dupa consultarea Biroului Politic", au declarat pentru HotNews.ro surse liberale.

Potrivit acestora, Norica Nicolai beneficiaza in continuare de sprijinul majoritatii vicepresedintilor, desi exista si citeva reticente, legate in special de faptul ca Norica Nicolai nu a spus despre sanctiunile pe linie profesionala pe care le-a primit in perioada cind era procuror. Insusi premierul i-ar fi reprosat acest lucru la intilnirea pe care au avut-o luni. Cu toate acestea, Tariceanu i-ar fi dat asigurari ca o sustine in continuare pentru functia de ministru al Justitiei.

Andronic face sondaje pe blog

Printre consultantii PNL exista insa o ingrijorare legata de mediatizarea unor aspecte mai putin placute legate de trecutul profesional al Noricai Nicolai. Acesta este motivul pentru care Dan Andronic a lansat pe blogul sau un sondaj pentru a vedea opiniile pro si contra Nicolai.

Mai exact, Andronic isi roaga cititorii sa raspunda la intrebarea " Daca ati fi vicepresedinte al PNL ati cere retragerea propunerii pentru Ministerul Justitiei".

In prealabil, probabil pentru a nu-i influenta, le precizeaza propria opinie si le spune ca fara exemplele Morar si Macovei, " procuror care semna mandatele de arestare in alb" ( afirmatie facuta acum circa un an de Dan Voiculescu) ar fi fost "mult mai ferm". " Mi-as dori sa ginditi la fel, indiferent de optiunea politica", afirma Andronic in preambulul sondajului adresat cititorilor, rugati sa se imagineze vicepresedinti PNL.

Discursul Noricai, primit prost la partid

Tot pe blog, Andronic contrazice informatia (lansata de Iosif Buble, reporter Antena 1) potrivit careia i s-ar fi cerut demisa ca urmare a discursului de raspuns la acuzatiile presedintelui pe care l-a scris pentru Norica Nicolai.

Dan Andronic sustine ca nici Dan Motreanu, nici Crin Antonescu nu i-ar fi solicitat premierului sa rezilieze contractul de consultanta cu firma pe care o conduce." Tariceanu nu avea cum sa vorbeasca cu Dan Motreanu, pentru ca a vazut declaratia Noricai ulterior momentului, fiind intr-o intilnire. Iar Motreanu era intr-un concediu din care s-a intors azi. Crin mi-a spus ca n-are nici un amestec si m-a rugat sa nu iau in seama prostiile astea". Ca argument, Andronic invoca faptul ca el a scris discursul pe baza a "ceea ce imi spunea senatorul PNL".

Cu toate acestea, surse liberale au afirmat pentru HotNews ca discursul scris de Andronic a fost criticat la partid, mai ales partea in care Nicolai a afirmat ca mapa profesionala este o "facatura" a Securitatii si cea in care a facut recurs la statutul sau de "femeie". " A fost patetic, neconvingator si nu a raspuns nimic concret", au declarat sursele citate.

Curtea Constitutionala, presata sa transeze problema

Executivul va sesiza Curtea Constitutionala in urmatoarele zile, liderii PNL mizind pe faptul ca de data aceasta decizia Curtii va fi mai clara decit in cazul Cioroianu.

Atunci judecatorii au stabilit ca presedintele nu are drept de veto fata de un ministru propus de premier, dar au admis ca poate cere o alta nominalizare. Juristii consultati de HotNews.ro considera ca hotarirea Curtii nu a transat chestiunea, pentru ca intre timp a intervenit remanierea guvernamentala si ea nu a mai fost aplicata.