Guvernul a aprobat plafonarea la 8.500 lei, din septembrie, a indemnizatiei pentru cresterea copilului

de CP     HotNews.ro
Vineri, 4 august 2017, 15:49 Actualitate | Esenţial


Guvernul a modificat, in sedinta de vineri, OUG 111/2010 privind indemnizatia pentru cresterea copilului, stabilind o limita maxima de 8.500 lei lunar. Prevederea se aplica incepand cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 atat pentru persoanele care au drepturile stabilite sau solicitate anterior acestei date, cat si pentru situatiile ulterioare.

Conform noii prevederi, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se va stabili ca si pana acum, repectiv la 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, cu mentinerea cuantumului minim actual de 85 % din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata, insa cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei.

Prin prezentul act normativ, Executivul clarifica si unele aspecte ce tin de acordarea stimulentului de insertie, in special pentru persoanele care se intorc la activitatea profesionala cu cel putin 60 zile inainte de finalizarea perioadei de concediu pentru cresterea copilului, pentru a nu se mai crea interpretari diferite in aplicare la nivel national; clarificarile nu afecteaza stabilirea si plata stimulentului de insertie, aceasta realizandu-se ca si in prezent.

La nivel national, din cei 160.807 de beneficiari de indemnizatie pentru cresterea copilului, circa 1.100 de beneficiari au indemnizatii care depasesc 9.000 lei. In prezent, sunt in plata indemnizatii care reprezinta de pana la 130 ori indemnizatia minima.

Cele mai mari cuantumuri sunt de 159.000 lei, respectiv 108.700 lei (in Bucuresti), 140.000 lei (Arad), 81.000 lei (Valcea), 74.000 lei (Constanta), cuantumuri de 50.000 lei - 60.000 lei putand fi regasite in municipiul Bucuresti si in judetele Galati, Buzau, Dolj, Arad, Dambovita etc.

Din suma totala care se acorda lunar de la buget pentru plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, de circa 274 milioane lei, aproximativ 130 milioane lei (47,4% din total) reprezinta plati pentru beneficiarii care primesc cuantumul minim al indemnizatiei (85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata - 1.233 lei), iar 1.100 de beneficiari primesc o indemnizatie mai mare de 8.500 lei, primind aproximativ 16 milioane lei lunar (5,9% din total).

Alte state membre ale Uniunii Europene au programe similare, insa nu la fel de generoase ca cel aplicat in Romania.

Majoritatea statelor UE au sisteme de tip contributiv, cu perioade cuprinse intre 6 luni si 3 ani (cu diferente in cazul familiilor monoparentale sau suplimente de perioade in cazul copiilor cu dizabilitati), cuantumurile, de regula, fiind stabilite pornind de la o valoare fixa, la care se adauga o componenta care tine de perioada lucrata, tipul de contract, numarul de copii si ce alte beneficii mai primeste familia.

Cel mai mare cuantum al acestui tip de sprijin se inregistreaza in Germania, 1.800 euro, Romania depasind, in prezent, de 19 ori acest cuantum.

Acest drept nu este unul contributiv ci doar adresat parintilor activi pe piata muncii, iar plata impozitului pe venit nu reprezinta o contributie pentru acoperirea unui risc si sumele astfel colectate la bugetul de stat asigura cheltuielile generale inclusiv cele din sanatate, educatie, ordine publica si aparare si asigurarea altor drepturi sociale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3275 vizualizari

 • +21 (25 voturi)    
  Ipocrizie suprema (Vineri, 4 august 2017, 15:54)

  Sufleu [utilizator]

  guvernul plafoneaza indemnizatiile pentru cresterea copilului dar nu plafoneaza pensiile special nesimtite. Cum ar veni, se incurajeaza cresterea numarului de pensionari nu natalitatea.
  • -13 (23 voturi)    
   fiecare problema cu solutia ei ! (Vineri, 4 august 2017, 17:05)

   Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui Sufleu

   sa nu amestecam totul si sa nu se mai inteleaga nimic !

   Este o masura FOARTE BUNA limitarea la 8500 lei pentru ca ... da-l incolo de copil dar cate nevoi ar avea ????!?!?!

   are nevoie de 100 de scutece mai mult decat un copil nascut la tara intr-o comuna din judetul Vaslui ?

   Inteleg, notiunea ca trebuie sa fie o corelatie intre salariu si indemnizatia, dar trebuie si aceasta sa aiba o limita pentru ca au fost de multe ori folosita in mod imoral (ca si pensiile speciale, intradevar)

   Oricum, este un PAS BUN inainte de a rezolva aceasta problema a indemnizatiilor pentru cresterea copilului

   Bravo.
   • +8 (16 voturi)    
    mda (Vineri, 4 august 2017, 17:14)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

    Este indemnizatia MAMEI cotizante, NU a copilului. Proletari sfertodocti ce sunteti!

    Ca sa-ti traduc:
    - mama (sau tatal) are venit de 5-6000 eur net, totul pe cartea de munca (da, unii au, surprinzator)
    - are obligatii de plata asumate de 2000 eur lunar (probabil vei considera ca nu trebuia sa-si ia mai cine stie ce casa si ca-i ajungea o garsoniera cf 3)
    - ia decizia de a face un copil in ideea ca va primi 85% din ce a cotizat in ultimii x ani si nu va avea probleme cu plata obligatii
    - vine statul, sustinut de o turma proletara zbieratoare de pesedisti amestecati cu tefelisti corporatisti de nivel in jur de 3k ron/luna, care schimba regulile in timpul jocului

    Deci a ramas sa incurajam inmultirea spargatorilor de seminte sau a celor care sparg usa la ora fixa ca sa se plimbe cu bicla, ca oricum fac prea mult pentru cat sunt platiti si sunt neapreciati.

    Te-ai lamurit cu scutecele din capshorul tau?
    • +1 (13 voturi)    
     da un exemplu de tara in care (Vineri, 4 august 2017, 21:25)

     kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     mai exista anomnaliile din Romania : pensii speciale, rente viagere pt. sportivi, indemnizatii pt, mame neplafonate...doar un exemplu cu date concrete, paragrafe din legile tarilor respective, sa nu fie din auzite, ci pe lege.
     p.s. sa fie de pe pamant, nu de aiurea din univers.
     • +7 (11 voturi)    
      le amesteci (Vineri, 4 august 2017, 22:35)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

      1. ce treaba au aberatiile de pensii speciale? De limita viteze pe autostrazi nu vrei sa vorbim?
      2. nu intelegi ideea de procent. Cine castiga mult, cotizeaza mult, dar are si cheltuieli pe masura, inclusiv educationale.
      3. Cuvantul "predictibilitate" iti spune ceva? Sau "neretroactivitate"? Am dat mai sus exemplul cu rata casa si noul plafon.
      4. cum incurajezi patura mijlocie sa faca plozi? Preferi o dezvoltare demografica bazata pe atarnatori?!?

      Vrei limita la 8500? Ok, dar sa se aplice peste 9 luni si doar de atunci incolo.

      Nici cum e acum, 12 luni in ultimele 24, eventual cele mai "bune", si ai venit asigurat 2 ani, nu e ok. Se putea imbunatati la stilul daca stai 2 ani, ai 85% din media veniturilor ultimilor 2 ani. Stai 3 luni, media la ultimele 3 luni. Si tot asa... Dar, dupa cum spuneam, ideea plafonarii este imbratisata si de pesedisti si de tefelistii de "dreapta".
   • +9 (13 voturi)    
    te bucuri (Vineri, 4 august 2017, 18:58)

    alex34 [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

    ca tu oricum castigi putin... la impozit exista limita? e plafonat? cand or sa plafoneze si impozitul iar cei cu salarii mari sa nu plateasca procent ci o suma fixa, atunci sa plafoneze si indemnizatiile. pana atunci e hotie strategica, targetul lor e sa mareasca numarul de pensionari si sa scape de cei tineri. Doar asa isi pot coninua manipularea si sa fie bogati si liberi.
   • +12 (14 voturi)    
    confunzi (Vineri, 4 august 2017, 19:13)

    andreiu [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

    Confunzi alocatia copilului cu venitul parintelui. Alocatia e fixa. Venitul e variabil si taxele sunt procentule neplafonate.
  • -6 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 august 2017, 17:27)

   [anonim] i-a raspuns lui Sufleu

   • +7 (9 voturi)    
    Tu ai problema (Sâmbătă, 5 august 2017, 9:02)

    ids [utilizator] i-a raspuns lui

    Sa zicem ca esti femeie si castigi 5000 eur/luna. Dai 1000 eur rata la o casa ca lumea, 500 la o masina, 500 pe utilitati, benzina, asigurari, abonament privat medical, poate o menajera sa te ajute cu curatenia si calcatul ca esti tot timpul la serviciu...Oricum mai raman 3000 sa traiesti prea bine.
    Ramai gravida, parteneruli te paraseste si statul da 1800 pe luna. Ce faci? Vinzi casa, masina, iti schimbi viata total? Asta cand nu ai facut decat ce societatea promoveaza: te-ai educat, ai muncit din greu, ai facut un copil.
    Mentalitate comunisto-islamista ca toata lumea trebuie sa traiasca la fel indiferent cat munceste si contribuie in societate si ca femeia trebuie sa fie intretinuta de barbat.
 • +9 (19 voturi)    
  Nu mai au ei din ce sa fure. (Vineri, 4 august 2017, 15:58)

  gogu1234567890 [utilizator]

  Nemernicii. Cat au furat jegosii astia.

  Mama lor de borfasi nenorociti. Pusaria va manca.

  O sa plecati de la guvernare in curand. Nici pe marte nu scapati.

  Voi BUGETARI din toate timpurile, vin vremuri grele tovarasi votanti. O sa fiti saraci dar saraci rau de tot.

  Eu zilnic pas cu pas o sa pun umarul sa laracirea voastra. Mama voastra de hoti si de banditi nenorociti.
 • +12 (18 voturi)    
  Guvernarea PSD in actiune... (Vineri, 4 august 2017, 16:10)

  taro [utilizator]

  pensii speciale:
  -cotizatie 500EU...pensie de +3000EU.
  -impozit pentru venit 3000...indeminzatie de 500EU

  8500 de lei inseamna ~1900eu care este cel mult un salar mediu in Germania la noi in Romania inseamna ca esti tinta pentru partidul clasei muncitoare.
  • 0 (16 voturi)    
   Cu Germania ai nimerit-o (Vineri, 4 august 2017, 17:03)

   adi_69 [utilizator] i-a raspuns lui taro

   chiar daca ai vrut sa faci misto. La ei aceasta indemnizatie, Elterngeld, se plafoneaza fix la 1800 euro...
   • +8 (8 voturi)    
    Minciuna prin omisiune (Sâmbătă, 5 august 2017, 9:09)

    ids [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

    Ceea ce toti desteptii care dau exemplul cu Germania uita sa spuna e ca acolo atat contributiile pentru ingrijire copil, cat si pentru sanatate sint PLAFONATE la un pic mai mult de un salariu mediu pe economie. A noi cerul e limita!
    • +1 (1 vot)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 august 2017, 19:23)

     [anonim] i-a raspuns lui ids

  • +6 (10 voturi)    
   stai linistit (Vineri, 4 august 2017, 17:15)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Masura este incurajata atat de pesedisti cat si de tefelisti. Se unesc proletarii...
 • -5 (11 voturi)    
  PSD a dat, PSD a luat. (Vineri, 4 august 2017, 17:09)

  tahomir [utilizator]

  In sfarsit s-a reparat o imbecilitate provocata tot de nemernicii de pesedisti. Cu sprijinul neprecupetit al PNL, de altfel.
  8500 lei reprezinta o suma mai mult decat decenta.
  Ok, acum e naspa, daca vinzi un camp cu afine cu 500k nu mai poti lua de la stat 1 milion euro cum a facut nenea ala din Sibiu, ca vezi doamne el a platiti impozit.
  Nimenu nu-l opreste sa vanda in fiecare an si sa pastreze 100% din venit, nu doar 85% ca pana acum
  • +8 (8 voturi)    
   Parerea ta (Sâmbătă, 5 august 2017, 9:19)

   Anarb [utilizator] i-a raspuns lui tahomir

   Parerea unuia care plateste 1000-2000 eur pe luna la stat, luna de luna, si el si sotia e ca ar putea sa primeasaca mai mult.
   Cat despre faptul ca plata impozitelor nu e o justificare sa astepti ceva de a stat sau ca cineva poate sa-si retina 100% din venit (fara sa mai plateasca taxe) nu cred ca mai e nevoie de comentarii.
 • 0 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 august 2017, 17:35)

  [anonim]

  • +9 (9 voturi)    
   Serios? (Sâmbătă, 5 august 2017, 9:24)

   Anarb [utilizator] i-a raspuns lui

   Pai atunci nici eu nu vreau sa compensez statul pentru deficitul din sistemul de pensii creat prin pensiile speciale sau pentru sifonarile de fonduri din spitalele mizerabile prin achizitii dubioase. Vreau doar asa, sa-l sprijin o perioada, cat consider eu. Se poate?
 • +8 (14 voturi)    
  nu e ok sa faci asa ceva (Vineri, 4 august 2017, 17:37)

  mihaitzateo [utilizator]

  Romania e tara din UE cu cel mai mare procent de manageri femei.
  Iar, Romania e tara din UE cu una din cele mai mici rate de nasteri pe femeie.
  Daca o managerita poate sa faca si 3 copii si sa lipseasca cate un an de la servici si sa revina in forma, este extrem,extrem de ok.

  De ce sa ii limitezi indemnizatia?
  Daca are atat salariu de mare nu e clar ca aduce nu stiu cati bani la bugetul tarii?

  Asta nu e oare o masura de descurajare a natalitatii?
 • -3 (3 voturi)    
  un minim??? (Vineri, 4 august 2017, 17:42)

  ofsenita [utilizator]

  Poate existenta unui minim pentru ingrijirea copilului de 500 euro nu ar fi chiar rau !!!
 • +1 (1 vot)    
  Basescu e de vina! (Sâmbătă, 5 august 2017, 0:15)

  cim [utilizator]

  Vai de mine, pai ne întoarcem la Boc si Basescu... si javrele PSD iste pe cine mai înjură acum?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by