Donald Trump mizeaza, la Initiativa celor trei mari, pe exporturile de gaz petrolier lichefiat in Europa de Est, regiune puternic dependenta de importurile din Rusia (Euractiv)
Intr-un discurs sustinut la sfarsitul lunii iunie, inceputul unei "varste de aur" a dominantei americane in sectorul energiei, bazata pe exporturile companiilor din SUA de gaz natural, carbune si petrol.
Dupa ce, ani de zile, a fost un importator major de gaze naturale, SUA ar urma sa devina exportator net in acest an sau in 2018, gratie dezvoltarii fracturarii hidraulice in state precum Texas sau Pennsylvania.
"Suntem aici pentru a implementa o noua politica energetica americana", a spus Donald Trump, intr-un discurs sustinut la un eveniment organizat de departamentul Energiei si la care au participat directori de companii din instruia petrolului, a carbunelui si membrii de sindicate. "Vom exporta energia americana peste tot in lume".
Rebotezata "predominanta energetica", politica lui Donald Trump, deja introdusa de administratia Obama, vizeaza exporturile de gaz natural lichefiat spre pietele Europei de Est si Asiei.
"Vom fi exportatori [...] Vom fi dominanti. Vom exporta energie americana peste tot in lume, pe intreaga planeta [...] Varsta de aur a Americii a inceput. Credeti-ma", a declarat atunci presedintele SUA.
Administratia Trump vede in exporturile de gaz petrolier lichefiat (GPL) o modalitate de a reduce deficitele comerciale in raport cu alte tari si de a dezvolta economia.
La inceputul lui iunie, Cheniere Energy Inc a realizat prima livrare de GPL american catre Polonia si Olanda.
SUA doresc sa exporte, de asemenea, carbune in Ucraina, unde aprovizionarea energetica este perturbata puternic de conflictul din Donbass.
"Ucraina ne-a spus deja ca are nevoie imediat de milioane si milioane de tone. Multe alte tari au nevoie. Si noi vrem sa le vindem lor si tuturor celor care au nevoie in lume", a spus Donald Trump.
Initiativa celor trei mari
Donald Trump se afla in Euroa pentru a participa la summitul G20 de la Hamburg. Dar, inainte de acesta, va face o escala la Varsovia unde va participa la summitul "Initiativa celor trei mari".
Pe langa Polonia, aceasta noua initiativa pro-atlantica cuprinde Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia, Estonia, Austria, Romania, Bulgaria, Croania si Slovenia, tara natala a Primei Doamne, Melania.
Europa de este este puternic dependenta de gazul rusesc transportat prin gazoducte, iar SUA incearca de ani de zile sa dezvolte exporturile de GPL.
"Unele persoane folosesc aprovizionarea [cu gaz natural] ca o arma politica amenintand cu inchiderea robinetului in timpul perioadelor cele mai reci ale anului, cand populatia are nevoie de gaz pentru a se incalzi", afirma Gary Cohn, directorul Consiliului economic national al Casei Albe, intr-un interviu pentru Reuters. "Intentia este sa fim o forta in domeniul binelui si sa facem gazul mai usor disponibil pentru cei care au nevoie".
Moscova a blocat livrarile cu gaze in urma unui litigiu legat de preturi cu Ucraina in 2006 si in 2009, provocand penurii in mai multe tari europene. Noua strategie ruseasca este sa construiasca gazoducte precum Nord Stream 2 - puternic contestat in estul Europei, dar sustinut de Germania - pentru a ocoli Ucraina.
Rusia, arata Euractiv, considera Europa drept piata sa naturala si a construit infrastructuri de mare anvergura de-a lungul anului pentru a livra petrol si gaze clientilor europeni. In schimb, SUA nu au decat un singur terminal pentru exportul gazelor naturale, la Sabine Pass, in Louisiana. Alte patru terminale sunt insa in constructie si vor fi operationale intre 2018 si 2020.
Diplomati europeni din vechile state membre ale UE nu acorda prea multa importanta Initiativei celor trei mari (a carei urmatoare editie urmeaza sa fie gazduita de Romania), dar sunt ingrijorati de o eventuala tentativa a lui Donald Trump de a diviza Europa, noteaza Euractiv.
Observatorii se tem ca Polonia ar putea deveni prea aroganta si ostila in contextul vizitei lui Donald Trump, ceea ce s-ar putea concretiza in izolarea progresiva a tarii.
In 1 iulie, liderul Partidului la putere, Dreptate si Justitie, (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a afirmat ca alte tari europene sunt invidioase pe faptul ca Donald Trump a ales Polonia inaintea summitului G20.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
care observatori,aia din vestul fostei europe?
cine sa o izoleze?merkelacron?
nu pot decat sa-i laud pe polonezi.au avut si inca au
coloana.cam asta e rezultatul de la visegrad.
aici nu e vb numai de petrol si interese.acum vorbim despre supravietuirea europei asa cum o stim.
vesticii si-au ales calea.e dreptul nostru sa ne facem acel viitor,pe care NOI ni-l dorim,nu pe care vol ei sa ni-l impuna.
Un articol bun dar nu se putea sa lipsesca Euractiv cu dumele de rigoare.
Ce intelege sa mai fie intre Trump si Putin ca eu nu vad ce ar putea fii ,mai ales dupa intelegerea cu Arabia Saudita.
In Asia iarasi politica externa Americana este mult mai active .Trump a afacut deja cateva acorduri de zecii de miliarde de dolari.
Prin interconectarea cu conducte de gaz a tarilor din est (o parte este gata deja)se poate alimenta toata zona cu gaz American poate spune cineva la ce suma se ridica pe 10 ani fac eu primul o estimare 100 miliarde dolari.
Pretul gazului American desi trasportat tot va fii mai ieftin decat cel Rusesc.
Pretul gazului adus din SUA va fi mai scump decat actualele alternative, altfel europenii ar fi importat de la americani pana acum.
Trump a sustinut(sau nu) niste tari pe care Obama le-a sustinut 8 ani. Punct
Trump a pierdut 6 luni bazandu-se pe China, aceeasi China pe care Obama si Bush Junior s-au bazat 16 ani in total.
Dar Trump e de vina? Nu, fiindca asa zice CNN-ul si lumina nu mai vie numai de la rasarit, vine si de la CNN, ca-i mai light.
Se uita repede lucrurile astea si se inflameaza nationalismul prost si blamarea vechii Europe. Dar poate fi si mai rau, se pot trezii unii sa acuze America pentru abandonarea Europei de Est in mainile URSS.
Asa ca rationamentul dvs. se refera la o situatie inexistenta.
Din pacate Germania este prea heckarita de KGB incat sa infiga cutitul in inima Rusiei facand acelasi lucru pe care-l recomand aici!
Ar ramane Rusia, cu gazul ei si cu ceea ce produc ei: nimic!
Poate-ar lasa nasul mai jos ulterior!
Eu reduce taxele la produse electonice, masini si cat tot ce tine de industrie.
Ar trebui in articol detaliat despre acest acord nu pare favorabil EU.
Ce prevede acordul:
În ceea ce privește exporturile de produse agricole din UE, acordul:
elimină taxele vamale pentru multe brânzeturi, precum Gouda și Cheddar (care sunt în prezent de 29,8 %), precum și pentru exporturile de vin (în prezent de 15 %, în medie);
va permite UE să își sporească în mod substanțial exporturile de carne de vită către Japonia, în timp ce pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrată, precum și schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspătă;
asigură protejarea în Japonia a peste 200 de produse agricole europene de înaltă calitate (așa-numitele indicații geografice).
De asemenea, acordul:
deschide piețele de servicii, în special serviciile financiare, comerțul electronic, telecomunicațiile și transporturile;
garantează întreprinderilor din UE accesul la marile piețe de achiziții publice din 48 de orașe mari din Japonia și elimină obstacolele din calea achizițiilor publice în sectorul feroviar, important din punct de vedere economic, la nivel național;
protejează sectoarele economice sensibile ale UE, de exemplu cel al construcțiilor de automobile, prin prevederea unor perioade de tranziție înainte de deschiderea piețelor.
Citi cu atentie ultimul punct.
"Bună, Polonia! (aplauze)
Sunt aici pentru a vă vinde GPL! (aplauze)
Nu sunt sigur încă cine va plăti ... (neliniște, uimire) pentru asta, dar hei, asta va face atât Rusia, cât și Germania să se mânie! (râsete, aprobări prudente, mirare)
Dumnezeu să binecuvânteze națiunea Poloniei, Dumnezeu să binecuvânteze SUA! (aplauze)"
Așa-i? Nu ăsta a fost speech-ul? Oh, ok.
Polonia a fost impartita de catre rusi si nemti de nenumarate ori in istorie( mai mult decat noi intre rusi-austrieci-turci fiindca fie vorba intre noi, Romania nu prea exista inainte de sec 19.
Deci daca Trump le-a zis asta le-a spus exact ce trebuiau sa auda polonezii si anume : Nici-un pret nu e prea mare pentru a-ti proteja existenta nationala.
Dar poate ne spui ce discurs a tinut Merkel cand le-a spus polonezilor ca va lua gaz rusesc direct prin North Stream si ii baga undeva ca sunt neglijabili si carne de tun pentru ea.
Problema e ca GPLul lor e mai scump decat gazul rusesc.
Si chiar mult mai scump in cazul tarilor precum Ungaria care au acorduri pe termen lung la preturi preferentiale.
Si daca nu este in rezbel cu rusii atunci de ce ar renunta Europa de est la ceva mai ieftin pentru a avea acelasi lucru dar mai scump? E contrar logicii intr-o economie de piata.
Iar blocarea furnizarii de gaz rusesc s-a intamplat doar atunci cand ucrainenii au speculat faptul ca pe la ei trecea conducta cu gaz pentru Europa si au piratat-o un pic in timp ce rusii le stopasera furnizarea de gaze pe motiv de arierate mari la plata. Altfel rusii, asa cum or fi ei, nu au stopat niciodata furnizarea de gaz catre Europa si catre tarile ce-si onorau platile. Asta pentru ca exportul de gaz catre Europa le aduce bani buni de care nu prea pot sa se dispenseze usor.
De asta au si facut nemtii bypassul Ucrainei si au trecut Nord Stream prin marea Baltica. Au facut asta si preventiv, sarind Polonia din schema de tranzit pentru ca stiau bine ca polonezii ii vor santaja pe treaba asta.
Este insa important sa stim ca oricand putem cumpara de la americani; asta da putere de negociere comerciala cu rusii, ceea ce e mai greu atunci cand ei sunt sunt unica sursa de gaz.
Mai este transportul dar la cantiate mare nu costa asa mult.
Americanii au construit uzinele de lichefiere pe vreme cand erau dependenti de resursele externe, inainte de revolutia gazelor de sist. Erau menite sa prelucreze gazul lichefiat venit din Qatar. Acum ele pot fi folosite la export in loc de import. Necazul e ca cererea masiva din Asia determina cresterea preturilor oferite de asiatici fata de europeni si orientarea exporturilor preponderent catre Asia.
Americanii vor exporta in Europa la preturi mai mici decat in Asia. Crezi ca le va conveni ? Cred ca exporturile catre Europa vor fi minime, eventual pentru Polonia si Ucraina.
Adica daca ai facut o statie de "prelucrare" a gazului lichiefiat din Qatar o pui pe invers si lichefiezi gaze?
Pe bune? poti sa imi dai si mie notele de la Fizica din clasa a 10-a?
Macar stii ce e aia lichefiere?
GPLul se vinde bine pe pietele asiatice pentru simplul motiv ca ei nu au tzevi de gaz de la marii furnizori.
Sunt tari est europene care au terminale de GPL si le tin neutilizate din cauza preutlui mai bun al gazului rusesc.
Romania e intr-o situatie mai aparte pentru ca e singura din Europa centrala si de est care inca mai are resurse de gaz proprii.
Din cauza asta importurile noastre de gaz sunt in cantitati mai mici decat ale altor tari din zona. In particular in ultimii 2014/2015 am importat sub 5% din necesarul d egas, in 2016 se pare ca am crescut spre vreo 11%. Asta in contextul in care cam toate tarile din Europa centrala si de est depind spre 100% de gazul rusesc. Or este evident ca aceste tari au acorduri bilaterale cu Rusia/Gazprom si obtin preturi mai bune decat noi care importam cantitati mici si drept urmare neinteresante pentru producator. Asa am ajuns sa cumparam de la terti la preturi mai mari. Foarte probbail ca preturile astea mai mari puteau fi mai mici daca erau negociate cu onestitate. Dar asta e o speculatie si oricum in afara temei in discutie.
Dat fiind costurile scazute de extractie exista si o flexibilitate mai mare in reducerea lui daca e nevoie.
de ex uite aici o analiza Platts pe tema asta, o opinie nepolitizata, bazata pe realitatea pietei:
https://www.platts.com/IM.Platts.Content/InsightAnalysis/IndustrySolutionPapers/SR-us-lng-pipeline-gas-european-market-share-0916.pdf
Vezi la concluzii daca vrei direct esenta, altfel e interesanta toata analiza. La un moment data mentineaza specific cazul Romaniei si cum am ajuns la inceput de 2016 sa cumparam mai mult gaz rusesc din simplul motiv ca era mai ieftin decat productia proprie.
Vezi si cazurile Lituaniei si Poloniei cu ale lor noi terminale si cum Gazprom a reactionat reducand si mai mult pretul. E ceea ce spuneam despre puterea de negociere data de aceste terminale pentru a obtine un pret cat mai bun.
Altfel e greu de crezut ca va cumpara cineva gaz la un pret mai mare doar pentru ca e ambalat mai frumos. Nimeni nu face acte de caritate pe piata libera.
altfel te uiti probabil la spot market si gaz nu .
Asta trebuie comparat cu cat cumparam noi gazul si ce pret putem primi pe cel American.
Terminale de gaz este deja in polonia nu trebuie decat sa te racordezi la conducta si ai gaz.
Politica rusiei este fiecare tara are in pret la gaz in functie de interesele rusiei ca nu dau astia ieftin decat la cine le cinta in struna.
Nu poti cumpara gaz rusesc de la alta tara la care rusi vind ieftin ,specificat in contract tot felul de clause albitrare.
Exctarcie este ieftina dar pretul e in functie de ce vrea rusia acum cel putin va fii concurenta si daca mai vor sa vanda ceva va trebuie sa vinda ieftin si fara tot felul de clause abusive.
SUA are construita infrastructura pentru GNL din vremea cand se facusera planurile pentru importurile de GNL din Qatar, cel mai mare exportator mondial de GNL, insa acum acea infrastructura poate fi folosita pentru exportul de GNL in Europa.
Costul insa va fi mai mare decat gazul pe conducta pentru ca infrastructura europeana este subdezvoltata si operatiunile de lichefiere, transport si regazeificare costa.
Obama este cel care a eliminat restrictiile la exportul de gaze din SUA. Europa se afla in competitie cu pietele asiatice care ofera un pret mai mare pentru GNL decat europenii, comertul cu Europa insemnand profituri mai mici pentru americani, de aceea americanii exporta preponderent acolo.
Decizia este prin urmare una politica. Consecintele ar putea insemna o presiune mai mare pe rusi care vor fi nevoiti sa coboare preturile, insa pe termen scurt si mediu ar insemna un pret mai mare platit de europeni pentru gazul american, ceea ce va duce la scaderea competitivitatii industriei europene. Avantajul consta in reducerea dependentei politice de Rusia.
Europa trebuie sa stabilizeze politic Orientul Mijlociu pentru a-si asigura o sursa suplimentara de resurse energetice. Statele din fostul spatiu sovietic reprezinta si ele o posibila sursa. Din nefericire Turcia reprezinta o ruta de tranzit dinspre aceste resurse si Europa, ceea ce complica situatia avand in vedere contextul politic din Turcia.
Europa trebuie sa-si diversifice sursele pentru a scadea dependenta de Rusia.