O noua avalansa a avut loc marti, la Balea, in Muntii Fagaras, o zona turistica in care riscul de avalansa este mare, de gradul patru pe o scara de la unu la cinci, informeaza Agerpres citand informatii date de meteorologi.

Muntii FagarasFoto: USER UPLOADED

Nimeni nu a fost surprins de aceasta avalansa. Avalansa s-a autodeclansat din Curmatura Varoasa, catre Valea Doamnei, anunta alpinistul Adrian Valean, pe site-ul http://avalanse.blogspot.ro.

"In urma ninsorilor viscolite (vant puternic predominant din directia V-NV) din perioada 17-20 martie s-au format numeroase placi de vant, in special pe versantii cu expozitie E. In conditiile in care vremea s-a si incalzit semnificativ, s-au semnalat numeroase avalanse autodeclansate in special pe versantii cu expozitie E. Pe valea Balea s-au semnalat astfel de avalanse pe majoritatea culoarelor si valcelelor din muchia Balea catre valea Balea", a postat miercuri alpinistul Adrian Valean, pe blogul dedicat avalanselor.

Meteorologii avertizeaza ca riscul de producere de avalanse este mare, la peste 1.800 de metri altitudine, in Muntii Fagaras (versantul nordic), in zona Balea.

Salvamontistii solicita turistilor sa nu practice spoturile de iarna in aceasta zona. Traseele turistice aflate la o altitudine mai mare de cabanele din Muntii Fagaras sunt inchise.

"Pentru prevenirea accidentelor montane, Serviciul Public de Judetean Salvamont Sibiu solicita turistilor sa nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a muntilor Fagarasului si de asemenea sa evite practicarea sporturilor de iarna in aceasta zona. Turistii care doresc sa practice sporturi de iarna in zona Balea Lac sunt rugati sa solicite informatii si sa respecte recomandarile echipei Salvamont aflata in zona. Recomandam turistilor care se deplaseaza in zona montana sa fie echipati specific perioadei de iarna dar si cu echipamentul individual de salvare din avalansa (sonda de avalansa, lopata de zapada, dispozitiv electronic de cautare in avalansa)", se arata intr-un comunicat al Salvamont Sibiu.

Un snowboarder si un schior au scapat in ultimele doua saptamani din avalanse declansate in zona turistica Balea, intre Balea Cascada si Balea Lac, unde exista portiuni cu risc de avalansa si nu sunt amenajate partii, potrivit lui Adrian David, seful Salvamont Sibiu.