Hoyt Yee a avut un singur mesaj pentru Guvernul Grindeanu repetat de zeci de ori  in toate felurile posibile: Atentie la statul de drept! De ce tema este considerata esentiala pentru parteneriatul strategic cu Statele Unite

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Miercuri, 22 februarie 2017, 22:10 Actualitate | Esenţial


Hoyt Yee
Foto: Ambasada SUA
Adjunctul asistentului pentru afaceri europene si euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, a declarat marti seara, la o intalnire cu cativa jurnalisti, ca Statele Unite urmaresc cu atentie situatia statului de drept in Romania dupa incercarea guvernului de a slabi legislatia penala prin ordonanta de urgenta. Oficialul american a mai declarat ca apreciaza faptul ca, la scurt timp dupa proteste, prim-ministrul s-a distantat de initiativa, de schimbarile la Codul Penal care au fost cauza protestelor. "Acest lucru a demonstrat ca a reactionat la motivele protestelor oamenilor. Acest lucru ne ofera incredere ca democratia este puternica in Romania", a mai spus Hoyt Yee.
 • Oficialul american s-a aflat miercuri la Bucuresti, unde a declarat ca s-a intalnit cu un reprezentant al presedintiei, cu un consilier prezidential, cu un reprezentant al MAE, cu un procuror al DNA si cu jurnalisti. Joi ar urma sa se vada cu primarul orasului Constanta si cu studenti de la Universitatea Ovidius din Constanta.

Redam mai jos integral sesiunea de intrebari si raspunsuri pe care Hoyt Yee a avut-o cu un grup de jurnalisti, inclusiv de la HoNews.ro.

Dan Tapalaga: Stiti deja ca principalele evenimente din Romania au fost protestele cauzate de o actiune a guvernului, din seara de 31 ianuarie, cand au incercat sa schimbe legislatia penala peste noapte. A existat o scrisoare deschisa semnata de sase ambasadori straini, inclusiv ambasadorul SUA, care spunea: "actiunea guvernului nu poate decat sa submineze reputatia Romaniei in randul comunitatii internationale si risca sa afecteze parteneriatele bazate pe valori comune". Ati putea detalia putin aceste afirmatii? Ce s-ar putea intampla concret daca Guvernul Romaniei ar incerca din nou sa slabeasca legislatia privind sistemul judiciar. La ce se refera mai exact cuvintele "risca sa afecteze parteneriatele"? Va multumesc.

Hoyt Yee: Va multumesc pentru intrebare. Permiteti-mi sa incep subliniind ca SUA si Romania au un parteneriat foarte puternic si strategic si ne asteptam ca el sa continue si sa se consolideze. Acesta este obiectivul nostru. De asemenea, desigur, Romania si Statele Unite ale Americii sunt membri NATO, suntem parteneri NATO, suntem prieteni si vom colabora in orice mod posibil pentru a consolida cooperarea noastra. Incidentul mentionat a fost indeaproape urmarit de Washington si de alte capitale europene, pentru ca noi credem -- si intelegem ca si romanii cred acest lucru - ca in orice democratie, statul de drept este important. Este important in primul rand pentru acea tara, este important  pentru democratie; pentru ca o tara sa fie puternica, sa reziste, sa poata raspunde nevoilor si dorintelor cetatenilor sai, ea trebuie sa fie guvernata de statul de drept.

Probabil ati vazut saptamana trecuta la Bruxelles si la Munchen declaratiile unora dintre liderii americani - vicepresedintele Mike Pence, secretarul de stat Rex Tillerson -- ca noi credem ca relatia dintre Europa si Statele Unite se bazeaza pe valorile comune ale democratiei, libertatii si statului de drept. Cu alte cuvinte, obiectivele noastre comune de a promova pacea si prosperitatea in regiunea transatlantica nu au fost alese la intamplare, ci se bazeaza pe o mostenire comuna, pe o experienta comuna si, chiar mai important, pe niste valori comune. Iar aceste valori sunt importante ca fundament al cooperarii noastre. Asadar, in cazul oricarei tari, fie ca este vorba despre Romania sau orice alta tara  cu care avem o relatie stransa, in special in cazul partenerilor NATO, suntem atenti la situatia statului de drept, ca si la situatia economica sau situatia politica a tuturor statelor partenere si prietene.

Acestea sunt importante pentru securitatea si stabilitatea acelor tari, dar si pentru NATO - daca vorbim despre o tara membra NATO - sunt importante pentru SUA. Asadar, cred ca mesajul nostru in acele declaratii, atat in declaratia comuna a celor sase ambasade, cat si in cea publicata de Washington in aceeasi perioada, accentul se pune pe atasamentul nostru puternic fata de statul de drept, pe credinta ca e important pentru relatie ca toate tarile implicate sa demonstreze loialitate fata de acele valori. Ca in cazul oricarei organizatii, institutii, structuri, trebuie sa existe un fundament, iar pentru noi acea fundatie este reprezentata de acele valori. Daca angajamentul fata de aceste valori este puternic, daca actiunile institutiilor sustin, consolideaza aceste valori, atunci structura organizatiei va fi puternica. Daca fundatia este slabita, daca angajamentul fata de aceste valori este slab, acest lucru afecteaza inevitabil si restul structurii. Asadar, obiectivul nostru este sa ajutam la consolidarea statului de drept, la consolidarea angajamentului fata de acele valori, fata de toate promisiunile asumate. I-ati auzit pe liderii nostri vorbind la Munchen si la Bruxelles despre nevoia ca toti aliatii NATO sa aloce 2% din PIB pentru aparare. Acesta este un alt exemplu de situatie in care dorim sa-i vedem pe aliati indeplinindu-si obligatiile. Indeplinirea obligatiilor presupune si angajament fata de statul de drept.

Ramona Avramescu: S-au mentionat deja protestele din ultimele saptamani. Am vazut miscari civice fara precedent in sprijinul statului de drept. Presa internationala a relatat despre proteste. Ma intrebam care este parerea dumneavoastra cu privire la proteste. Au fost ele o surpriza si ce credeti ca ar trebui sa invete politicienii din ele?


Hoyt Yee: Nu am fost surprinsi ca romanii si-au demonstrat in numar mare sprijinul fata de statul de drept si impotrivirea fata de orice eforturi percepute ca slabind statul de drept. Nu a fost surprinzator pentru noi, ci a fost o sursa de inspiratie, de admiratie, la Washington si, sunt sigur, in multe capitale, vazand democratia in actiune, vazand oamenii sustinand ideile in care cred si trimitand mesaje reprezentantilor alesi de ei. Cred ca a fost foarte important si am apreciat faptul ca la scurt timp dupa proteste, prim-ministrul s-a distantat de initiativa, de schimbarile la Codul Penal care au fost cauza protestelor. Acest lucru a demonstrat ca a reactionat la motivele protestelor oamenilor. Acest lucru ne ofera incredere ca democratia este puternica in Romania. Totodata, cred ca este o situatie pe care vrem sa continuam sa o urmarim, asa cum am vazut si astazi ca exista in continuare protestatari in fata cladirii Guvernului. Cred ca acest lucru are o semnificatie importanta si reaminteste in acelasi timp ca suntem si trebuie sa fim cu totii interesati de urmatorii pasi. Suntem increzatori ca guvernul va lua masurile adecvate pentru a-i asigura din nou pe cetateni de angajamentul sau fata de statul de drept si pentru a-si asigura aliatii, inclusiv pe Statele Unite, ca isi pastreaza angajamentul fata de aceasta valoare foarte importanta pe care se bazeaza Parteneriatul Strategic si NATO.
 
Florin Negrutiu: Presupun ca stiti ca multi romani nu mai au incredere in guvern pentru ca a incercat sa adopte OUG 13. Am o intrebare simpla: aveti incredere in acest guvern ca partener de nadejde?

Hoyt Yee: Este un guvern nou, asa cum este si guvernul american. Cred ca ambele guverne trec printr-un proces de descoperire a pasilor initiali si de revizuire de politici, de lansare de noi initiative, asadar ambele guverne incep sa se cunoasa reciproc. Acesta este unul dintre motivele vizitei mele in Romania: sa aflu mai multe despre directia in care se indreapta guvernul, inclusiv in ce priveste statul de drept, dar si mai amplu, in ce priveste securitatea, economia, securitatea energetica. Toate aceste subiecte vor fi analizate foarte atent prin dialog, prin comunicarea diplomatica obisnuita, inainte sa ajungem la concluzii definitive. Ceea ce este important cred, este sa avem acest dialog intre toate statele aliate NATO. Avem linii de comunicare deschise aici, il avem pe ambasadorul nostru in Romania, Hans Klemm, care a fost foarte activ in ultimele saptamani explicand guvernului roman ingrijorarile noastre, opiniile noastre cu privire la ce ar trebui sa se intample. Avem incredere ca guvernul a ascultat, a auzit care sunt ingrijorarile noastre si acesta este lucrul important in aceasta etapa: sa putem sa ne prezentam punctele de vedere, sa ne ascultam, sa ne respectam opiniile si, in cele din urma, sa ajungem la concluzii. As spune ca avem incredere ca guvernul ne asculta, ca intelege care este miza si intelege nevoia de a-si asigura partenerii si aliatii ca isi pastreaza angajamentul fata de acele valori pe care am intemeiat si pe care dorim sa continuam sa dezvoltam cel mai puternic parteneriat cu putinta.

Liviu Avram: Prevederile Ordonantei 13 nu mai sunt o problema a guvernului pentru ca a abrogat ordonanta de urgenta, dar avem motive sa credem ca multi parlamentari doresc sa reintroduca prevederile acesteia. Asadar, acum avem aceasta problema: ce facem daca Parlamentul va face acest lucru, pentru ca statul de drept include toata legislatia, nu doar o parte. Ce parere aveti despre aceasta potentiala evolutie viitoare a situatiei?

Hoyt Yee: Ati mentionat o intrebare foarte buna. Evident, SUA respecta dreptul suveran al Romaniei si al liderilor sai alesi sa propuna si sa adopte legi, sa adopte politici, sa ia decizii, iar opiniile mele sunt exprimate in numele unei tari care este un prieten si aliat apropiat al Romaniei. Cu siguranta credem ca este important ca orice prieten sau aliat al Romaniei sa ne prezentam punctele de vedere, sa explicam atunci cand avem ingrijorari, asa cum am facut si vom continua sa facem acest lucru. Asa cum spuneam mai devreme, cu siguranta speram ca guvernul va lua masuri in primul rand pentru a consolida, nu a slabi, statul de drept. Vor fi cred mai multe optiuni, mai multe posibilitati si nu vreau sa speculez cu privire la care este cea mai buna, care este cea corecta. Acest lucru va fi decis de guvern, de Parlament, si de fapt, de romani. Ce pot spune este ca noua noastra administratie de la Washington, administratia presedintelui Trump, prin secretarul de stat, prin vicepresedinte, a subliniat foarte clar ca statul de drept este o valoare importanta pentru noi, ca asumarea raspunderii este un principiu important in relatiile cu alte tari, ca ii vom trage la raspundere pe aliati si parteneri, in ceea ce priveste obligatiile in cadrul NATO, de a-si respecta angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apararare, asa cum am auzit de mai multe saptamani bune. De asemenea, ii vom trage la raspundere, cu alte cuvinte ne vom astepta ca ei sa-si demonstreze angajamentul fata de statul de drept, democratie si libertate. Asadar vom continua sa urmarim cu atentie situatia, ne vom exprima ingrijorarile daca ele vor exista. Ne asteptam, speram si avem incredere ca guvernul va lua masuri de asigurare a cetatenilor si a aliatilor.

Dan Tapalaga: Cu cine v-ati intilnit? Cu prim-ministrul Sorin Grindeanu, cu domnul Liviu Dragnea?

Hoyt Yee:
Din pacate nu am avut aceasta ocazie. M-am intalnit insa cu un reprezentant al presedintiei, cu un consilier prezidential, cu un reprezentant al MAE, cu un procuror al DNA, cu dumneavoastra. Maine ma voi intalni cu primarul orasului Constanta si voi discuta cu studenti de la Universitatea Ovidius din Constanta.

Dan Tapalaga: Aveti vreo informatie ca Rusia este implicata in recenta decizie a Guvernului Romaniei sau in propaganda, ca si-au intensificat activitatea in Romania?

Hoyt Yee: Nu am vreo dovada ca Rusia a avut vreun rol in deciziile guvernului. In ce priveste implicarea Rusiei in presa, cred ca sunteti mai bine informati decat mine in privinta activitatilor mediatice ale Rusiei. La Washington suntem insa ingrijorati de ceea ce numim "influenta maligna a Rusiei"; de raspandirea de informatii false, de zvonuri, prin publicatii si canale sustinute de Rusia sau care simpatizeaza cu Rusia sau de catre anumiti politicieni rusi nu doar in aceasta parte a Europei, ci intr-o zona mai ampla, chiar si in tara mea. De aceea credem ca este foarte important sa sprijinim o presa independenta, libera si profesionista, libertatea de exprimare; sa sprijinim de asemenea societatea civila, nu o societatea civila cu o orientare sau alta, sau de un anumit tip, ci una vibranta, activa, care poate actiona liber, fara teama de represalii. Credem ca este de asemenea foarte important ca statele sa aiba in general institutii judiciare, executive si legislative puternice. Tarile cu institutii slabe tind sa fie mai putin capabile sa reziste influentei maligne a Rusiei sau a oricarei alte forte externe. Acesta este un alt motiv pentru care credem ca este important ca statul de drept sa fie puternic. In tarile cu un stat de drept puternic, cu o presa independenta puternica, cu institutii puternice, propaganda rusa, influenta maligna rusa are mai putin succes. Si din punct de vedere al cresterii economice in vremuri dificile pentru Europa, in acele tari care au stat de drept, care au un sistem judiciar si legislativ functional, exista in general un mediu de afaceri mai bun. Companiile, fie ele americane sau europene, prefera sa mearga in tari cu un stat de drept puternic. Este un alt motiv pentru care speram foarte mult ca statul de drept va ramane puternic in Romania.

Ramona Avramescu: Ati spus ca ambele guverne fac pasi sa se cunoasca dupa alegerile din SUA si Romania. Care ati spune ca este principalul motiv de ingrijorare in ce priveste Parteneriatul Strategic acum, dupa alegeri, in aceasta noua situatie, daca exista vreunul.


Hoyt Yee: Cred ca principala noastra dorinta legata de relatia SUA-Romania este ca aceasta sa devina mai puternica, iar parteneriatul si cooperarea noastra sa se extinda si sa se aprofundeze in multele domenii de cooperare actuale, in special domeniul securitatii, in care avem cea mai stransa cooperare, in care trupele noastre stau umar la umar in Afganistan. Asa cum stiti, trupe americane au sosit recent in Romania pentru a demonstra capacitatile de descurajare din aceasta parte a Europei. Din multe puncte de vedere, parteneriatul in domeniul securitatii este puternic. Ne dorim ca el sa se consolideze, nu vrem ca el sa devina mai slab. La fel in domeniul comercial si al investitiilor, credem ca exista potential de dezvoltare a relatiei, asadar preocuparea noastra este ca aceasta componenta sa se consolideze, nu sa devina mai slaba. In ce priveste statul de drept, ne dorim sa vedem o consolidare a acestuia, nu o slabire a sa,  si ne dorim ca statul de drept sa continue sa reprezinte una dintre bazele relatiei noastre si ale Parteneriatului nostru Strategic.

Florin Negrutiu: Exista multe companii americane in Romania. Se simt ele amenintate de recentele mesaje ostile ale guvernului? Care sunt riscurile unor astfel de mesaje? De asemenea, ce ati spune celor care cred ca George Soros se afla in spatele protestelor din Romania?

Hoyt Yee: Cred ca ati vazut probabil declaratia Camerei de Comert Americane de la inceputul lunii februarie, in aceeasi perioada cu scrisoarea celor sase ambasade si declaratia de la Washington. Evident, exista multa ingrijorare, pentru ca asa cum mentionam mai devreme, exista o legatura directa intre statul de drept si atractivitatea unei tari ca destinatie pentru investitii si comert. Asadar cred ca companiile au fost alarmate de schimbarile la Codul Penal si de semnalul transmis de acestea cu privire la angajamentul guvernului fata de statul de drept. In acelasi timp, companiile au fost usurate, cred eu, sa vada guvernul renuntand la aceste masuri. Companii care au fost multumite, care au avut succes in Romania, au sperat ca statul de drept va continua sa existe, ca va exista in continuare interes din partea guvernului, a institutiilor din Romania fata de mentinerea unui mediu de afaceri atractiv care sa continue sa primeasca investitii straine directe si de care vor fi interesate mai multe companii din intreaga lume.

Florin Negrutiu: Dar ele sunt acuzate ca se afla in spatele protestelor.


Hoyt Yee: Nu am vazut vreo dovada ca exista vreo complicitate, vreun rol al corporatiilor, al companiilor americane sau din alte tari, in proteste. De fapt, in ce priveste companiile americane, cred ca este foarte improbabila o implicare, nu este o actiune pe care companiile americane ar putea-o justifica in fata actionarilor. Probabil ar fi ilegala participarea netransparenta intr-un proces politic, asadar cred ca este foarte improbabil. Ceea ce am putut vedea eu este ca sutele de mii de oameni care au protestat pasnic - subliniez, pasnic - in Romania au fost sincer ingrijorate, si-au dorit sincer sa transmita un mesaj guvernului. Nu cred ca a fost ceva fabricat sau sustinut cumva de corporatii. In ce priveste implicarea lui George Soros, din nou, nu am vazut vreo dovada, vreun fapt care sa sustina ca vreun ONG, inclusiv Fundatia Soros sau Fundatia pentru o Societate Deschisa se afla in spatele acestor proteste sau al vreuneia dintre demonstratiile din Romania sau din Europa. In multe alte tari unde exista proteste, unde exista activitati ale societatii civile care se opun guvernului, vedem aceleasi acuzatii, ca domnul Soros sau Guvernul SUA, ori Uniunea Europeana se afla in spatele acestora. Cred ca guvernele vor incepe sa inteleaga ca cetatenii nu au nevoie de o astfel de incurajare, sau de un vreun de sprijin financiar pentru a-si apara drepturile, ca cetatenii insisi isi doresc puternic stat de drept, un viitor mai bun, locuri de munca si un nivel de trai mai ridicat si  nimeni nu trebuie sa-i mituiasca pentru ca ei sa ia atitudine cu privire la aceste lucruri.

Liviu Avram: Aceasta vizita a dumneavoastra a fost provocata de evolutiile recente sau fusese programata anterior?


Hoyt Yee: Este determinata de vremea minunata de care am auzit ca se bucura Romania. Planuisem vizita in Romania de mai multe saptamani. De fapt, intentionam sa vin mai devreme, insa am fost impiedicat de o  furtuna de zapada, asadar vizita nu este legata de evenimentele recente, trebuia sa aiba loc mai demult. As fi preferat sa vin mai devreme. Desi ne-am concentrat asupra statului de drept pe buna dreptate, exista multe domenii in care avem o cooperare extrem de stransa cu guvernul si cu fortele armate romane. Exista multe domenii in care incercam sa sporim cooperarea si acesta a fost principalul punct al vizitei mele de astazi. Desigur, statul de drept este un subiect care a aparut pe agenda.Vom continua insa acest dialog, sa cunoastem noul guvern, sa gasim modalitati de consolidare a parteneriatului si de prevenire a slabirii lui. (Nota: Traducerea raspunsurilor a fost realizata de reporezentantii Ambasadei SUA)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14041 vizualizari

 • -27 (37 voturi)    
  Seamănă leit cu Cioloș! (Miercuri, 22 februarie 2017, 22:30)

  Nyk1 [utilizator]

  Uitați-vă cu atenție la poză!
  • -18 (30 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 februarie 2017, 23:25)

   [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

   • +10 (12 voturi)    
    deputy assistant secretary of state (Joi, 23 februarie 2017, 1:24)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui

    este un rang ministerial in sua.
    vine cam de rangul trei in departament.
    departamentul de stat/ministerul de externe, are un sef, secretarul de stat, trei deputy secretary of state, adica trei ministrii adjuncti dupa care urmeaza cativa assistant secretary of state, adica echivalentul secretarilor de stat din ministerele noastre, insarcinati pe relatii geografice.
    iar maestrul hoyt yee este echivalent la subsecretar de stat/director general.
    deputy assistant secretary or state este un rang ministerial/el este insarcinat in cadrul departamentului de stat cu partea noastra de lume.
   • +3 (7 voturi)    
    Presedintele nostru (Joi, 23 februarie 2017, 8:13)

    Stely09ct [utilizator] i-a raspuns lui

    nu este penal. El a fost cumparator de buna credinta fara sa stie ca actele au fost falsificate.
    Citeste si informeaza-te inainte sa scrii prostii.
   • -2 (2 voturi)    
    presedintele penal (Joi, 23 februarie 2017, 10:26)

    xanti [utilizator] i-a raspuns lui

    Bun exemplu pentru adjunctul adjunctului departamentului de stat USA.
    Femeia de servici nu da interviuri?
  • +18 (18 voturi)    
   logica? (Joi, 23 februarie 2017, 0:06)

   SavuSilviu [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

   Ce legatura logica are afirmatia ta cu ce scrie in articol?
  • +14 (22 voturi)    
   Grija la PSD, ticalosia lui Dragnea e fara limite (Joi, 23 februarie 2017, 0:10)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   PSD incearca sa induca ideea ca ambasadele si chiar cei din piata nu stiu despre ce vorbesc si cand colo vedem cum reprezentanti ai UE, ai SUA vorbesc despre situatia din Romania

   ministrul de externe al Frantei avea ca subiect de sicutie Romania...deci toata lumea stie foarte bine despre ce e vorba, propaganda PSD a esuat din nou

   PS seamana putin
  • +13 (15 voturi)    
   Vrei sa spui (Joi, 23 februarie 2017, 0:13)

   KostasP [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Ca daca semana cu putin il luai in serios? Lol. Vai de capu' tau de filatelist.
 • +31 (41 voturi)    
  E simplu (Miercuri, 22 februarie 2017, 22:37)

  emil bobu [utilizator]

  Alianta cu SUA = stat de drept, lupta anticoruptie, multa munca si bani

  Alianta cu Rusia = furt legalizat, baroni imuni, putin de munca si saracie nationala
  • +1 (1 vot)    
   CE este in spatele (Joi, 23 februarie 2017, 10:20)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   hotararii cu care Dragnev duce la indeplinire un plan care este desenat sa duca la distrugerea capacitatii Romaniei sa se mentina la parametrii ceruti de apartenenta la EU sau NATO
   Sunt doua ipoteze
   1.Este exponentul unei conspiratii si are asigurata retragerea.
   2.Este un aventurier ajuns intamplator dupa votul din 11 decembrie la putere si profita impreuna cu un grup de bulgari dupa zicala "pe puscaria mea" incercand sa stabilizeze un regim corupt ce spera sa il perpetueze.Cheia deciziei pare a fi electoratul asistatilor social si bugetarii care voteaza cu PSD PCR traditional sau din interes.Pentru functionari s-a dat si O13 pentru a le permite sa isi faca abuzurile
 • -23 (43 voturi)    
  adjunctul asistentului secretarului... (Miercuri, 22 februarie 2017, 22:38)

  demaGOGU [utilizator]

  ...sau secretarul asistentului adjunctului
  ...sau...whatever.

  chiar se doreste sa ajungem sa primim lectii si de la femeia de serviciu?
  • +22 (30 voturi)    
   Man, in tarile dezvoltate (Miercuri, 22 februarie 2017, 22:56)

   ICosmin [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ...se creaza locuri de munca, iar unii din baietii astia castiga pentru competentele lor de doua ori mai mult decat un ministru de externe. In tarile mai putin dezvoltate (mintal), Lavrov e propriul sau adjunct. Sunt sigur ca intelegi.
  • +15 (27 voturi)    
   Gogule (Miercuri, 22 februarie 2017, 23:05)

   MPop [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   schimba frecventa ca tocmai vorbeste femeia de servici a lui Putin.
  • +10 (16 voturi)    
   TU primesti ordine (Miercuri, 22 februarie 2017, 23:53)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   De la femeia de servici de la Kremlin.
  • +15 (19 voturi)    
   A fost trimis de guvernul SUA (Joi, 23 februarie 2017, 0:12)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   daca trebuie vor veni si altii cu rang mai mare dar el reprezinta SUA si a fost trimis de noul guvern.

   bine, tu asculti doar de femeia de serviciu a Moscovei: Dragnea
   • 0 (2 voturi)    
    hoit e din gasca Obama-Clinton (Joi, 23 februarie 2017, 8:28)

    Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Acusi zboara si el...
  • +2 (4 voturi)    
   Preferinta (Joi, 23 februarie 2017, 7:57)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Eu prefer sa citesc ce zice femeia de serviciu din SUA decit slugile Moscovei pe care le-a votat o lepadatura ca tine (asta daca nu esti doar un postac idiot, ci chiar membru psd, adica hot cu carnet de partid).
  • 0 (0 voturi)    
   Pai cu Dragnea la putere... (Joi, 23 februarie 2017, 14:20)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Pe cine crezi ca o sa trimita americanii la Bucuresti?!
   Cu un sef de partid condamnat penal si un guvern decredibilizat, mare mirare ca a venit si omul asta!
   Gasca asta de nemernici pusi pe praduit nu merita sa fie bagata in seama nici macar de functionarii marunti de la Washington.
 • +1 (5 voturi)    
  Cand am citit cine era acel grup de jurnalisti (Joi, 23 februarie 2017, 6:10)

  xrogo [utilizator]

  m-am oprit,nu se merita sa citesc articolul pana la capat!
 • -2 (4 voturi)    
  Dar (Joi, 23 februarie 2017, 7:54)

  CalmArius [anonim]

  ..Dar de ce nu il intrebati ce parere are de cum rasare Luna! Sa vedeti ce frumos raspune ca : ' e important cum rasare Luna"...deci sa avem grija ...etc etc
 • 0 (2 voturi)    
  diplomatie (Joi, 23 februarie 2017, 9:09)

  codrean [utilizator]

  Raspunsuri diplomatice dar care spun cam tot ... Le stiu americanii pe toate !
 • 0 (2 voturi)    
  ce zice Tariceanu acum (Joi, 23 februarie 2017, 10:41)

  revo [utilizator]

  "SUA fac gargară cu statul de drept. Numai cu statul de drept în gură stau"! Heee, heee, heee, nasol pentru tine Taricene!

  Domnul acesta, Hoyt Yee, are un pumn intr-o manusa de catifea, dar ce pumn! Parca ar fi buzuganul zmeului din basme. Diplomatii americani te lasa intotdeauna mut de admiratie. Oare cat este datul natural al fiecaruia si cat educatia si experienta?
  Of, Doamne, cum se face ca profesionistii cresc doar pe alte meleaguri si aici avem doar Pontisti, Dragnisti, Servili, Grindeni si Grajdani?
  Este adevarat ca ziaristii de mai sus ne mai spala un pic obrazul.

  Ei, Don Dragnea, ce mai zici acum? Parca incepe sa adie un vant al schimbarii, sa-ti mangaie usor mustata! Ai remarcat si tu, nu-i asa? Si dupa adierea asta, cred va veni o furtuna in toata regula, nori negri cu grindina se aduna asupra ta. Dar nu te teme, in curand vei fi pus la adapostul zidurilor groase de puscarie.
 • 0 (2 voturi)    
  FKYS (Joi, 23 februarie 2017, 10:55)

  cerceteaza [utilizator]

  Si, ce inseamna de fapt "adjunctul unui asistent al secretarului de stat al SUA"?
  Ceva, gen Ministru al afacerilor externe? Nu, ala e chiar secretarul de stat! Ceva, gen ministru adjunct? Nu! Ceva Director de zona in MAE? Nu! Ala este asistentul pe Europa al Secretarului de stat. Atunci, ce? Un adjunct al acestui director? Un neica nimeni intr-un MAE de la noi. Ce-ar fi sa mearga asta de la noi in SUA si sa-i spuna lui Trump: atentie la drepturile omului in politica ta fata de imigranti! N-ar fi de ras?
  Bine ca facem noi pe noi, imediat cand vine cate un trepadus american in Romania, care nici nu stie ce e ala "stat de drept" si inghite tot ce-i spun gardienii statului de drept de la noi.
  Sau, poate gresesc eu si de fapt le-a spus astora si nu lui Grindeanu "atentie la statul de drept", nu-l confundati cu statul de drepti.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by