Printre persoanele retinute în urma incidentelor de stradă ce au avut loc noaptea trecută se afla si un jurnalist independent din Germania care a fost lovit peste picioare si urcat in duba, se spune intr-un comunicat Activewatch. Jurnalistul ar fi fost retinut din cauza ca a refuzat sa stearga filmarile de pe telefonul mobil. Ziaristul a fost eliberat cateva ore mai tarziu. Marea lui greseala a fost ca nu avea la el legitimatia de presa.

Jurnalistul a fosr retinut pe Calea Victoriei, in timp ce filma jandarmii. A fost somat sa nu mai filmeze si sa stearga filmarile si apoi retinut. Din filmarea postata nu rezulta insa ca ar fi filmat ciocniri dintre jandarmi si huligani, cum s-a mentionat in unele postari de pe Facebook, mai ales nu se afla in Piata Victoriei cand filma.

Comunitatea Krautreporter, pentru care jurnalistul Christian Gesellmann scrie, a postat pe Facebook faptul ca reporterul a fost eliberat.

Jurnalistul nu purta asupra lui niciun ecuson sau însemn vizibil care să îl poată identifica ca jurnalist, nici nu avea legitimație de presă. Organele de anchetă pot însă proba foarte ușor calitatea de jurnalist a lui Christian Gesellmann, accesând materialele online publicate de acesta, spun cei de la ActiveWatch.

ActiveWatch face un apel la jurnaliști să poarte însemne distinctive în timpul protestelor de stradă (legitimații, ecusoane, veste) pentru a putea fi ușor identificați de forțele de ordine și a beneficia de drepturile și protecția profesională cuvenite.

Gesellmann a fost reporter la Freie Presse si scrie si pentru Casa Jurnalistului. Despre incident a scris pe Facebook si Valentina Nicolae de la Casa Jurnalistului.

Iata ce filma Gesellmann inainte sa fie retinut