Colegiul de conducere al DIICOT sustine ca ordonanta adoptata de Guvern de modificare a Codurilor penale a indus riscul unor conditii favorizante pentru fenomenele infractionale, procurorii exprimandu-si ingrijorarea in legatura cu tehnica legislativa "precara" utilizata in cuprinsul OUG referitoare la denunt.

Mascati DIICOTFoto: DIICOT

Potrivit unui comunicat al DIICOT, citat de Agerpres, luand act de OUG emisa in cursul noptii de marti, procurorul-sef Daniel Horodniceanu a dispus miercuri convocarea Colegiului de conducere si a procurorilor-sefi de sectie pentru a analiza impactul modificarilor Codului penal si Codului de procedura penala in dosarele inregistrate la DIICOT, atat in cele aflate in cursul urmaririi penale, cat si in cele aflate pe rolul instantelor de judecata.

In urma consultarilor, s-a hotarat efectuarea de indata a unei evaluari detaliate asupra tuturor cauzelor aflate in lucru, atat cu privire la efectele modificarilor aduse institutiei denuntului, cat si cu privire la efectele modificarilor aduse unor infractiuni prevazute in Codul penal si care vor intra in vigoare in termen de 10 zile.

De asemenea, se vor avea in vedere si dosarele in care va interveni termenul de prescriptie ca urmare a modificarilor aduse prin OUG.

Conform DIICOT, in cadrul sedintei Colegiului de conducere, procurorii s-au aratat 'contrariati' de "evidenta neconcordanta" a OUG cu actele care reflecta liniile directoare ale politicilor penale ale statului roman din ultimii 12 ani in materia combaterii formelor de criminalitate grava cum sunt coruptia, criminalitatea organizata, traficul de droguri, traficul de persoane, alte forme de criminalitate grava.

De asemenea, au fost exprimate ingrijorari si discutate aspectele legate de tehnica legislativa "precara" utilizata in cuprinsul OUG referitoare la reglementarile din Codul de procedura penala privind denuntul, necoroborate cu celelalte prevederi legale in aceasta materie care se regasesc atat in Codul penal, cat si in legi speciale.

"In baza prerogativelor legale ale DIICOT, a experientei profesionale si a analizei rezultatelor activitatii Directiei, suntem in masura sa semnalam riscul unor conditii favorizante pentru fenomenele infractionale aflate in competenta DIICOT, riscuri induse prin modificarile adoptate prin Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal si a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala", mai spune DIICOT.