Agentia Nationala de Transplant acuza o "mediatizare excesiva" care a condus la stoparea activitatilor de transplant in Romania si chiar la "cresterea mortalitatii in randul celor care asteapta sa fie transplantati".

"Atacurile declansate recent asupra activitatii de transplant au drept consecinta faptul ca din acel moment nu s-a mai efectuat niciun transplant in Romania, fapt fara precedent", a declarat luni un reprezentant al institutiei, intr-o conferinta de presa,

Acesta a afirmat ca in prezent exista un singur donator in moarte cerebrala dar medicul legist a "refuzat sa-si dea acordul de teama sa nu fie implicat in scandalul mediatic la care asistam".

Potrivit sursei citate, "controlul asupra activitatii de transplant e necesar si erorile trebuie corectate prompt cand sunt dovedite", dar "mediatizarea excesiva, afirmatii uneori denigratoare sau calomniatoare" sunt de natura sa afecteze activitatea doctorilor, a pacientilor si "dificultati in obtinerea consimtamantului de donare", precum "si cresterea mortalitatii in randul celor care asteapta sa fie transplantati".

Un raport din 2014 al Corpului de Control al Ministerului Sanatatii obtinut de HotNews.ro aratac concluzii devastatoare privind modul in care decurgea activitatea de transplant in Romania.

Raportul identifica probleme structurale majore: precum alocarea haotica a organelor, lipsa monitorizarii donatorilor vii si a donatorilor in moarte cerebrala, lipsa personalului specializat. Raportul atragea atentia ca alocarea organelor pentru transplant se face "la discretia personalitatilor in domeniul transplantului". Multe dintre problemele semnalate in 2014 se regasesc si in raportul facut acum o saptamana de Corpul de Control al Ministerului Sanatatii.

Vezi documentul aici.