Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti-Ilfov a aplicat, pentru neregulile gasite in perioada 7-25 noiembrie privind siguranta calatorilor, 30 de sanctiuni contraventionale in cuantum de 13.500 de lei companiei Metrorex, iar comerciantii care au puncte de lucru in statiile de metrou au primit amenzi de 8.000 de lei, anunta News.ro.

Nereguli la metrouFoto: Hotnews

"Pe timpul acestor controale au fost identificate o serie de neconformitati, atat la nivelul statiilor, in spatiile comune (peroane, pasaje), cat si la nivelul iesirilor catre suprateran. In urma celor constatate, SC Metrorex SA i-au fost aplicate 30 de sanctiuni contraventionale (6 amenzi si 24 de avertismente), in cuantum de 13.500 de lei", arata ISU Bucuresti - Ilfov.

De asemenea, au fost controlati comerciantii care au puncte de lucru in statiile de metrou, fiind aplicate amenzi care totalizeaza 8.000 de lei, mai arata reprezentantii ISU Bucuresti - Ilfov.

In unele cazuri, pompierii le-au cerut reprezentantilor Metrorex sa ia masuri urgente pentru deblocarea cailor de evacuare catre exterior care au fost obstructionate din cauza depozitarii unor materiale de constructii, indepartarea barelor metalice improvizate de la sistemul de trecere cu turnichete, indepartarea materialelor combustibile din camerele tehnice, introducerea dispozitivelor de autoinchidere a usilor cu rol de securitate la incendiu.

In unele statii, hidrantii interiori nu asigura posibilitatea utilizatorilor de a realiza interventia, in faza initiala a incendiului, din cauza neechiparii unor hidranti cu accesoriile de trecere a apei.

"La statiile Republica, Tineretului, Pantelimon si Brancoveanu nu este finalizata din punct de vedere constructiv cea de a doua cale de evacuare, neasigurandu-se astfel accesul persoanelor la cel putin doua cai de evacuare, care sa duca in directii opuse", arata oficialii ISU.

De asemenea, in multe dintre statiile de metrou, luminile de siguranta lipseau cu desavarsire, iar in altele erau insuficiente pentru a-i ghida pe calatori in situatia unei urgente.

In cadrul controlului s-a verificat si daca Metrorex a remediat deficientele constatate la controalele anterioare.

In luna mai, ISU Bucuresti anunta ca au fost aplicate 11 sanctiuni, dintre care sapte avertismente si patru amenzi in cuantum de 8.000 de lei.

Atunci, pompierii au descoperit o serie de nereguli, printre care ingreunarea evacuarii persoanelor din cauza modificarilor la sistemul de trecere cu turnicheti, amplasarea, in anumite zone, a unor spatii comerciale, vitrine, lifturi, usi de evacuare blocate cu zavoare, iar la unele usi, sensul de deschidere se facea in sens invers evacuarii.

Pompierii au descoperit la controalele din prima parte a anului si faptul ca evacuarile nu erau marcate, iar iluminatul de siguranta nu functiona corespunzator pentru o situatie de urgenta. Au fost gasite nereguli si la tablourile electrice ale scarilor rulante care nu erau marcate astfel incat zona sa fie evitata. Pompierii au descoperit, la multe dintre instalatiile electrice ale metroului, improvizatii, contacte imperfecte la conexiuni si legaturi si conductori strapunsi fara sa mai fie izolati.