Burkina Faso nu a primit nicio cerere sau revendicare legata de ostaticul roman Iulian Ghergut, rapid in aprilie 2015 in nordul tarii, a declarat miercuri, pentru AFP, Alpha Barry, seful diplomatiei burkinabeze.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Am vazut inregistrarea video in presa, ca toata lumea. Burkina Faso nu a primit vreo cerere de rascumparare si nicio o revendicare legata de ostaticul roman", a precizat Barry. "Nu am primit o cerere de rascumparare. Nicio cerere nu ne-a fost trimisa pana acum".

Ostaticul roman Iulian Ghergut, agent de securitate rapit la 4 aprilie 2015 din nordul Burkina Faso de gruparea terorista al-Mourabitoune apare luni intr-o inregistrarea video in care cere guvernului roman sa faca tot posibilul pentru eliberarea sa.

In inregistrare, el poarta barba, vorbeste franceza cu un puternic accent si spune ca secventa este inregistrata la 21 septembrie. El spune ca stare lui de sanatate este buna. Ghergut spune ca se gandeste la familia lui si cere guvernului roman sa faca totul pentru eliberarea sa.

Ofiter de securitate intr-o mina din Tambao, in nordul tarii, in apropiere de granita cu Niger si Mali, Ghergut a fost rapit de cinci barbati inarmati.

Rapirea sa a fost revendicata de Al-Mourabitoune, o grupare legata de al-Qaeda si condusa de islamistul algerian Mokhtar Belmokhtar.

Niciun responsabil local al societatii britanice Pan African Minerals (PAM) a omului de afaceri romano-australian Frank Timis, care exploateaza mina din Tambao, nu a putut fi contactat.

Al-Mourabitoune s-a nascut in 2013 prin fuziunea gruparii conduse de Mokhtar Belmokhtar si a Miscarii pentru unicitate si jihad in Africa de Vest (Mujao), formatiune jihadista din nordul Mali.

Dupa rapirea lui Ghergut, un cuplu de medici australieni a fost rapit in ianuarie 2016 la Djibo, in nordul Burkina Faso. Femeia a fost eliberata.