Mircea Miclea: As sfatui parintii sa nu recurga la homeschooling. Nici un profesor particular nu poate reproduce la tine in living experientele socio-emotionale din scoala

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 20 septembrie 2016, 21:56 Actualitate | Esenţial


Mircea Miclea
Foto: Agerpres
Experientele socio-emotionale pe care integrarea intr-o comunitate scolara i le ofera unui copil - nu pot fi reproduse "la tine in living" de nici un profesor particular, a declarat pentru HotNews.ro psihologul Mircea Miclea. "Pe baza cercetarilor de specialitate, as sfatui parintii sa nu recurga la aceasta solutie", spune Mircea Miclea. Fostul ministru al Educatiei avertizeaza ca "invatarea exclusiv online, in cazul elevilor, e ineficienta, produce o rata mare de abandon, demotivare".

Mircea Miclea, psiholog, profesor la Departamentul de Psihologie din Universitatea Babes-Bolyai, fost ministru al Educatiei si presedinte al Comisiei prezidentiale pentru Educatie care a elaborat legea educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca numarul persoanelor "ce vor cocheta" cu solutii de tip home schooling "va creste in urmatorii ani".

Acesta a identificat trei cauze ale acestui fenomen: "insatisfactia tot mai mare pe care o au parintii fata de calitatea sistemului de invatamint", democratizarea accesului la informatie prin tehnologiile digitale si faptul ca "tot mai multi oameni au mijloacele financiare care le permit sa ofere copiilor lor home schooling".

Miclea a avertizat, insa, ca "nici un 'profesor particular' nu poate sa reproduca la tine in living experientele socio-emotionale pe care ti le ofera integrarea intr-o comunitate scolara". In ceea ce priveste invatarea online, psihologul a precizat pentru HotNews.ro ca "la virste mici (invatamintul primar) invatarea online este contraindicata", iar "invatarea exclusiv online, in cazul elevilor, e ineficienta, produce o rata mare de abandon, demotivare".
 • Citeste mai jos declaratiile integrale acordate HotNews.ro de catre Mircea Miclea, via e-mail, pe tema "scoala acasa"
Rep: Este homeschooling-ul legal in Romania?
Mircea Miclea: Homeschoolingul este legal doar daca de el beneficiaza copii cu cerinte educationale speciale sau nedeplasabili din motive medicale, conform art 25, aliniat 2, din Legea Educatiei Nationale. Aceasta inseamna ca, daca vrei ca institutiile statului roman sa recunoasca aceasta forma de invatare, trebuie sa faci dovada ca copilul tau se incadreaza intr-una dintre cele doua categorii. Daca nu se incadreaza, el nu poate obtine diplomele si beneficiile aferente conferite de statul nostru.

Dincolo de aspectele legale, pe baza cercetarilor de specialitate, as sfatui parintii sa nu recurga la aceasta solutie. Scoala ofera nu numai continuturi cognitive, ci si competente socio-emotionale, esentiale pentru succesul in viata si care se pot forma doar in colectivitatea scolara. E greu sa dobindesti abilitati de comunicare, sau de leadership, sau de rezolvare a conflictelor, sau de lucru in echipa - competente extrem de apreciate de angajatori, studiind doar acasa.

De altfel, homeschoolingul este o exceptie in toate sistemele educationale din lume; se justifica numai pentru cazurile mentionate sau pentru situatiile in care copiii locuiesc in zone foarte indepartate de o scoala (cazul unor zone din Australia, de pilda). Nu am pus si aceasta situatie in legea noastra pentru ca Romania nu are astfel de caracteristici geografice.

Rep: Legea educatiei prevede la articolul 25 ca pot invata la domiciliu "copiii cu cerinte educationale speciale sau nedeplasabili din motive medicale". Ce se intampla cu copiii care nu se afla in aceste situatii si care sunt retrasi de la scoala, pentru a fi inscrisi in "scoli umbrela" din strainatate? Pot sa intre mai departe la facultate in Romania sau strainatate?
Mircea Miclea: Daca acele “scoli umbrela” nu sunt acreditate de statele in care ele opereaza, ele nu o sa fie recunoscute nici de statul roman. Diplomele sau inscrisurile oferite de o institutie scolara neacreditata, deci nerecunoscuta, au valoare zero. Cu ele nu poti sa intri la facultate, nici nu poti sa fi angajat intr-un sistem public, nu numai in Romania, ci oriunde in lume.

Rep: Care sunt efectele invatarii aproape exclusiv de pe suport online? Ca sa intre in legalitate, copiii sunt inscrisi la academii umbrela care ofera cursuri online.
Mircea Miclea: La virste mici (invatamintul primar) invatarea online este contraindicata. La virste mai mari solutiile de tip “blended learning”, adica o combinatie de invatare fata in fata cu invatarea online, sunt solutii corecte, fundamentate stiintitic. Cum anume se face aceasta combinatie depinde de disciplina predata, virsta elevului, calitatea materialelor online si de alti factori. Invatarea exclusiv online, in cazul elevilor, e ineficienta, produce o rata mare de abandon, demotivare.Cel putin asa ne spun studiile de specialitate, pentru generatia actuala. Ar fi bine sa dam prioritate, cind luam decizii de acest fel, datelor de cercetare, nu opiniilor subiective.

Rep: Care sunt beneficiile, dar si problemele pe care le aduce homeschooling-ul?
Mircea Miclea: Pentru copiii cu cerinte educationale speciale sau nedeplasabili, care nu pot fi integrati in colectivele scolare, homeschoolingul e garantia ca ei pot dobindi certificate si diplome care sa fie acoperite de cunostinte si care sa le asigure egalitatea de sanse cu colegii lor mai favorizati de soarta. Statul e obligat sa ofere aceasta oportunitate celor dezavantajati. Ar fi imoral si ilegal sa nu o faca. Pe de alta parte, exista riscul ca educatia oferita acasa sa fie de mult mai slaba calitate decit cea de la scoala.

Daca nu am fi pus conditionalitatile mentionate la homeschooling, ne trezeam ca un parinte - care poate fi si incapabil, alcoolic sau abuziv - poate spune ca nu-si mai aduce copilul la scoala, pentru ca face el homeschooling cu copilul. Ori asta inseamna sa dezavantajezi enorm pe acel copil, sa ii reduci dramatic sansele de dezvoltare a carierei.

Majoritatea meseriilor actuale necesita abilitati de munca in echipa, de comunicare, de colaborare, de management al relatiilor tale interpersonale (cu colegii de munca, cu clientii, cu autoritatile), or e foarte greu, adesea imposibil sa dobindesti aceste abilitati invatind la tine in living, chiar in varianta ca ai cel mai bun “profesor particular”. Nici un “profesor particular” nu poate sa reproduca la tine in living experientele socio-emotionale pe care ti le ofera integrarea intr-o comunitate scolara.

Rep: Credeti ca discutia despre homeschooling poate cuprinde astazi un numar mai mare de persoane interesate, decat in trecut? Care sunt cauzele?
Mircea Miclea: M-as opri la trei cauze. Prima se leaga de insatisfactia tot mai mare pe care o au parintii fata de calitatea sistemului de invatamint. Aceasta insatisfactie este legitima, dar calea de urmat este de a pune presiuni pe politicieni si alti decindenti sa optimizeze sistemul, nu de a-ti retrage copilul si de a face homeschooling.

A doua cauza se refera la tehnologiile digitale care au democratizat enorm accesul la informatie. Acelasi continut, pe care in urma cu 20 de ani il gaseai numai la scoala, acum il gasesti pe zeci de site-uri de pe net. Scoala (de la invatamintul primar la universitate) a pierdut monopolul transmiterii de informatii stiintifice si profesionale. Scoala mai are monopolul diplomelor, dar nu mai are monopolul cunoasterii. Ar fi multe de discutat aici, dar nu e cazul sa o facem acum.

In fine, tot mai multi oameni au mijloacele financiare care le permit sa ofere copiilor lor homeschooling. Din conjunctia acestor cauze pot spune ca numarul celor ce vor cocheta cu astfel de solutii va creste in urmatorii ani. Sublinez inca odata: nu aceasta e solutia cea mai buna pentru copiii lor!
 
Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16659 vizualizari

 • +14 (52 voturi)    
  De (Marţi, 20 septembrie 2016, 22:13)

  RedGuard [utilizator]

  eschivatul bătăilor și a colegilor de clasă beligeranți mereu puși să se lege de ăia care învață bine puteam să mă lipsesc ca și „experiențe socio-emoționale”.

  Nu știu de unde se face rost de shuriken (ninja stars), dar eu la școală într-a VII-a am văzut.

  De ce nu se recunoaște că sistemul de învățământ este la pământ, că pe acolo se perindă niște oameni foarte periculoși și măcar să lăsăm șansa unora să treacă prin copilărie și adolescență cu toți dinții în gură STÂND ACASĂ!
  • -6 (24 voturi)    
   nu cred... (Marţi, 20 septembrie 2016, 23:22)

   Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui RedGuard

   Si eschivatul ala este un lucru din care inveti sa te comporti intr-o situatie cu care te poti confrunta si la 45 de ani.
   Nu zice nimeni ca scoala trebuie sa fie ca armata sovietica, dar nici sanatoriu psihiatric nu poate sa fie.

   Dar mai ales, un sistem testat si ajustat in generatii peste generatii este greu de inlocuit cu unul inventat ieri.
   • +3 (7 voturi)    
    Bataia la școala (Miercuri, 21 septembrie 2016, 6:23)

    utilizator1 [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

    Bine ca vii tu si ne spui ca bătaia e buna la școala. Nu încerca sa ne convingi ca e rupta din rai ca te credem, știm ca asa e acasa in romania dar la școala NU se accepta.

    exemplele tale sunt f potrivite. Armata sovietica si spitalul de nebuni au ambele foarte multe in comun cu școlile pe care le-am terminat eu in Romania.

    Sistem ajustat ma îndoiesc, s-a uitat de ajustări in ultimele 2-3 generații.
   • +3 (7 voturi)    
    Homeschooling (Miercuri, 21 septembrie 2016, 10:30)

    Mihaitza_P [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

    Sau mai degraba un custom schooling, poate fi o solutie la impunerea orelor inutile pe care elevii neinteresati de anumite teme sunt obligati sa le suporte.
    De exemplu, pentru mine, cu profil real, a fost o pierdere de vreme sa particip la psihologie, filosofie, logica, economie si multe altele, la care macar am avut norocul ca profesorii mai mult lipseau sau nu faceau nimic.

    Nu mai zic, pe stil nou, de impunerea orelor de educatie sexuala, si modificarea programelor scolare astfel incat sa se invete tot felul de tampenii la istorie, lb romana, anatomie (3 sexe.. )

    S-a vrut distrugerea invatamantului si intr-un final s-a reusit. Sigur, pt marea masa, pt care parintii nu au timp/bani/educatie, homeschooling-ul va incuraja doar abandonul scolar, si, decat sa ajungi pe strada sa dai in cap, mai bine stai in banca 6-7 ore chiar daca nu inveti nimic.

    Deasemenea a trebuit sa suport colegi recalcitranti, care se bateau, scuipau, injurau, cu care din fericire nu a mai fost nevoie sa interactionez ulterior, deci despre ce fel de experiente socio-emotionale vorbim aici? Daca ai un copil bun si ai pretentii, colectivul mai mult ti-l strica. Dar asta nu e vina sistemului educational, ci o problema a societatii.
    • -4 (4 voturi)    
     vai (Miercuri, 21 septembrie 2016, 11:46)

     mumuishere [utilizator] i-a raspuns lui Mihaitza_P

     Mihaita... dupa "incat sa se invete tot felul de tampenii la istorie, lb romana, anatomie" imi este mila pentru copii tai. Imi este mila si pentru tine. Imi pare rau ca in vremurile noastre, cineva mai poate scoate o ineptie atat de mare fara sa-i fie rusine pentru ceea ce spune. Si tu, cu ineptii de genul asta, vrei sa-ti educi copiii? " a fost o pierdere de vreme sa particip la psihologie, filosofie, logica, economie si multe altele" - serios? Crede-ma - esti cel mai bun exemplu pentru seria "de ce nu trebuie permis homeschooling-ul in Romania"! Si crede-ma ca nu doar nu ai avea voie sa-ti educi copii dar m-as gandi serios si la o sterilizare voluntara. Nu ai voie, cu asa idei, sa cresti copii! Bine... inteleg ca ti-a fost greu cu logica si cu filosofia - sunt niste idei abstracte si nu orice minte este pregatita pentru macinat. Adica ce legatura poate sa aiba Aristotel sau Heidegger cu fizica cuantica? Dar cu anatomia ce ai? Sunt uluit de-a dreptul! Apropos....real ce inseamna pentru tine? Sper ca nu munca manuala sau ora de sport?
     • +2 (4 voturi)    
      imi este mila pentru "copii" tai (Miercuri, 21 septembrie 2016, 12:14)

      Mihaitza_P [utilizator] i-a raspuns lui mumuishere

      Sau "nu ai avea voie sa-ti educi copii" sunt mostre elocvente despre nivelul tau educational.

      poate ar fi bine sa mai deschizi si cate o carte (nu de joc!), si sa mai citesti (nu codurile bare!) inainte de a da altora sfaturi despre educatie.
      • -2 (4 voturi)    
       nu ai rapuns... (Miercuri, 21 septembrie 2016, 12:23)

       Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Mihaitza_P

       ce inseamna real pentru tine???
       Cum poti face matematica, informatica fara logica????
      • -3 (3 voturi)    
       ete na (Miercuri, 21 septembrie 2016, 12:39)

       mumuishere [utilizator] i-a raspuns lui Mihaitza_P

       inca un argument in favoarea mea. daca ma apuc eu sa-mi educ copiii si sa-i invat eu gramatica? eu, in sinea mea, pana sa vorbesc cu tine, considerandu-ma asul gramaticii. uite vezi cum merg lucrurile? fetita mea ar agunge o agramata! doamne fereste sa-mi inchipui eu intro dimineata ca stiu matematica! 2+2=4? Gata - "i know kung fu"! nu mai am nevoie de scoala nici eu si nici copilul meu. de unde sa stie profa de matematica mai multa decat mine? si stiu multi oameni care se cred experti in domeniul lor, doar ca restul, cei din jur, nu prea sunt de acord cu asta. Imi si imaginez, intr-o familie de preoti, cum arata ora de fizica. De ce cade marul? Pentru ca este voia lui Dumnezeu! Homeschool rulez :)
       • +4 (4 voturi)    
        nu te obliga nimeni la homeschooling (Miercuri, 21 septembrie 2016, 13:25)

        Mihaitza_P [utilizator] i-a raspuns lui mumuishere

        Nu este o obligatie, e o optiune. Ma bucur ca te-am ajutat sa-ti constientizezi carentele, si o sa iei o decizie buna pentru copiii tai, aceea de a-i trimite la scoala. Homeschooling nu e pt toata lumea, si nu ar trebui sa insemne ca parintii sa-si educe singuri copiii (ceea ce ai inteles tu) ci sa-si selecteze impreuna cu copiii, in functie si de inclinatiile acestora, atat tematica, cat si profesorii, eventual intr-un cadru reglementat de stat.

        Eu nu incurajez neaparat acest sistem, trebuie vazut ce efecte vor fi, dar e bine sa existe o alternativa la mizeria de acum, macar ca si sperietoare. Nu pot face anumite grupuri de interese obscure ce vor din programa scolara si din sistemul educational de stat, fara anumite consecinte.
        • -2 (2 voturi)    
         Ok (Miercuri, 21 septembrie 2016, 13:44)

         mumuishere [utilizator] i-a raspuns lui Mihaitza_P

         Mihaita, intram in alte zone aici. Faptul ca sistemul (ca si organizare sociala) a adoptat modelul prusac de educatie nu inseamna ca modelul institutional de educare este unul gresit. Exista alternative, nu stiu cat de reale, inca nu mi-am bagat nasul in ceea ce inseamna waldorf&montessori (de aia nu ma pronunt), dar acestea exista. Stiu multi care se cred destepti (si cazul cel mai grav - mai despreti decat altii) si nu cred ca acestia ar fi capabili sa fie modele pentru copiii lor. La scoala, chiar daca am avut si eu profesori mai mult sau mai putin buni, am avut parte si de modele. Nu multe dar suficiente pentru a-mi forma exact particica aia din mine care m-a indemnat sa citesc tot pe ce am pus mana. Am avut modele care m-au invatat sa critic, altele care m-au invatat sa fiu responsabil. Daca nu-si batea joc profesorul de romana de mine scotandu-ma la tabla ora de ora si umilindu-ma in fata clasei nu as fi stiut acum ce inseamna "articolul hotarat proclitic forma scurta" sau cand se pune virgula in cazul unui subordonate. Si daca nu era clasa aia si colegii de care sa-mi fie rusine? Mai invatam eu? Si mai ales, sa stii, din punct de vedere sociologic, rusinea are o importanta foarte mare in grupul social.
         • +2 (2 voturi)    
          raportezi tot universul la tine (Miercuri, 21 septembrie 2016, 14:31)

          Mihaitza_P [utilizator] i-a raspuns lui mumuishere

          Crezi ca toti oamenii sunt ca tine, sau, chiar daca nu sunt, ca ar trebui sa-ti urmeze tie modelul ?
          Unii invata din placere, altii constransi, altii de rusine, altii de foame, exista diverse motivatii, nu sunt doi oameni la fel pe lumea asta. Iar altora mai sensibili li se aplica metode total nepotrivite, care ii duc spre blocaje psihologice iremediabile.

          Si eu am nostalgiile tale pe alocuri, dar trebuie sa constientizam ca societatea de azi e total diferita de cea de acum 20-30-40 de ani, atat la nivel de elevi cat si de profesori cat si de parinti.

          Profesional sunt o persoana realizata (nu stiu daca datorita sau in ciuda sistemului de educatie) dar, privind in urma, introspectiv, constat ca am multe traume si sunt multe lucruri in neregula.

          Sigur, mediul concurential e important, si nu cred ca e bine sa stea copilul acasa, dar de ce sa nu-ti alegi tu cursurile pe care sa le urmezi, si profesorii? De ce sa-mi impuna statul sa invat toate aberatiile ideologice care pe mine nu ma intereseaza? Si pentru ca nu ma intereseaza, o sa trec clasa cu 5 la materia respectiva, si tot nu o sa se lege nimic de mine, chiar daca ma obliga sa particip. Deci, de ce sa mai particip? Multe mizerii se ascund sub umbrela asa zisei "culturi generale" pe care ar trebui sa ti-o dea scoala.
    • -3 (3 voturi)    
     profil real fara logica???? (Miercuri, 21 septembrie 2016, 12:21)

     Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Mihaitza_P

     Mihaitza, daca la profil real , logica este inutila, atuci ai dreptate...scoala a esuat, cel putin in privintza ta.
     • +3 (3 voturi)    
      Esti confuz (Miercuri, 21 septembrie 2016, 12:33)

      Mihaitza_P [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

      Ma refeream la materia cu numele "Logica", care era cam iLogica, nu stiu daca mai exista azi. Ce zici, oamenii nu pot avea logica daca nu studiaza Logica la scoala?
  • +10 (28 voturi)    
   Sistemul care se duce la vale (Miercuri, 21 septembrie 2016, 0:49)

   Arh. [utilizator] i-a raspuns lui RedGuard

   Homeschooling-ul poate ca nu este de preferat, insa ramane cea mai buna solutie atunci cand sistemul de invatamant este la pamant, atunci cand educatia si cercetarea sunt desconsiderate.

   Constat un val de criitici la adresa acestei metode alternative, personalitati dintre cele mai diverse sunt ”aruncate” in lupta pentru apararea sistemului din care tinerii ies dezorientati, confuzi, lipsiti de incredere in ei si in ceilalti. Si lucrul asta se acutizeaza de la an la an.

   Si pentru cine nu stie: homeschooling nu inseamna sa ramai in living-ul tau si sa inveti doar online. Mijloacele de invatare si comunitatile alternative care se creeaza treptat reprezinta un inlocuitor de succes al clasicei scoli.

   Renuntarea la sistemul clasic forteaza in acelasi timp acest sistem sa se transforme rapid. SI este deja un val mare, mult mai mare decat cel impotriva lui.
   • +1 (1 vot)    
    Homeschooling-ul... (Miercuri, 21 septembrie 2016, 19:27)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Arh.

    ...e superior ca sistem, prin definitie, oricarui alt sistem educational. Apoi pe scara calitativa urmeaza profesorii privati si scolile private.

    Problema e ca oamenii desi sunt neinformati cu privire la ce inseamna asta si care sunt avantajele, prefera sa-si dea cu parerea cu privire la ce isi imagineaza ei ca este. Majoritatea nu e in stare sa gandeasca in afara unor clisee, nu pot concepe altceva. Mai trist e ca se comporta ca si cand i-ar obliga cineva sa faca ei homeschooling.
  • +3 (5 voturi)    
   Exagerati (Miercuri, 21 septembrie 2016, 9:35)

   MasP [anonim] i-a raspuns lui RedGuard

   Eu am facut scoala partial inainte de 89, partial dupa 89 si am un copil la scoala acum. Nu se compara mediul de acum cu cel de acum 20 de ani si cu cel dinainte de 89. Astazi o chestie banala atunci precum un profesor sa traga de urechi un copil sunt de neacceptat. La orice deviere de comportament al copilului, poti fi chemat imediat la scoala si atentionat. Poate depinde si de scoala , de zona dar eu cred ca lucrurile sunt total diferite din punct de vedere al relatiilor sociale in scoala. Problema fundamentala azi este calitatea sistemului si a oamenilor de acolo. Nu poti avea profesori buni cu salarii mici. Asta e realitatea si nu se va schimba prea curand pentru ca noi in Romania in loc sa investim in viitor (scoala, sanatate) investim in trecut (armata, politie, procurori, jandarmi, penitenciare) adica in loc sa educam oamenii sa fie mai buni de mici preferam sa-i judecam si sa-i aruncam in inchisori de unde numai reeducati nu ies.
 • +16 (36 voturi)    
  Exemplu de (Marţi, 20 septembrie 2016, 22:26)

  gigifisiune [utilizator]

  socio-emotional primit de baiatul meu din clasa a iv-a, fix astazi:

  S-a dus la ora de sport, din greseala, fara haine de schimb.

  - Vrei sa ramai repetent? il intreaba profa de sport.
  - Asa vei ramane repetent.
  - Daca vrei sa ramai repetent, te rezolv eu, numai trebuie sa-mi spui.

  Era sufiecint sa primeasca "insuficient", de ce era necesara si inflamarea situatiei si stresul suplimentar? Copilul a venit speriat acasa.

  O sa vorbim cu profa de sport, sa o rugam sa nu se mai comporte asa si vedem ce o sa se mai intample mai departe.

  Problema este alta: acest comportament al profesorilor este generalizat.

  Intrebarea mea, d-le Miclea: este de bine sa imi supuna copilul la astfel de stresuri, sa-l invete ca o situatie simpla trebuia inflamata la extraordinar, sa-l invete ca orice mica greseala poate provoca dureri incomensurabile? L-ar intari?
  • -1 (41 voturi)    
   COMENTARIILE FRUSTRATILOR (Marţi, 20 septembrie 2016, 22:44)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

   In ziua de azi toti parintii au devenit f sensibili,nu mai au voie profesorii nici sa ridice tonul la elev,dar in schimb elevul poate sa sfideze profesoril si sa se pi..se pe el cum vrea.
   Am fost si eu elev si nu am ramas cu nici o sechela de la nici un coleg sau profesor,desi totul era liber,nu erau atatea reguli si frustrati de parinti,chiar daca mai luai o mustrare fizica sau pshica te caleau si sincer nu veneau niciodata degeaba.
   Huuaa natie de corporatisti frustrati !!!
   • +4 (26 voturi)    
    lol (Marţi, 20 septembrie 2016, 23:16)

    CRMS [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

    Chiar crezi ca nu ai ramas cu nici o sechela..daca ma uit la ce scrii si cum scrii n-as zice ca ai fost chiar imun.
    • -12 (18 voturi)    
     Mda (Miercuri, 21 septembrie 2016, 0:44)

     Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui CRMS

     Am scros pshica in loc de pshihica pt ca scriu ff repede,sunt obisnuit de pe mirc asl pls
   • +6 (24 voturi)    
    Frumos (Marţi, 20 septembrie 2016, 23:28)

    gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

    din partea ta ca ma huidui si frumos din partea hn ca posteaza asemena replici de caverna.

    In primul rand ca tu ai fost un elev foarte mediocru, se vede dupa cum folosesti gramatica, deci se poate presupune ca nici macar n-ai priceput ca esti la scoala.

    Baiatul meu nu s-a p---t pe niciun profesor, da? Iar atata timp cat nu o face si ii respecta, astept din partea profesorului acelasi lucru: respect.

    Nu-mi spune ca tu nu astepti respect din partea unui om pe care il respecti.

    Modul tau de exprimare si de a huidui imi spune clar ca ai ramas cu sechele grave in urma copilariei la care, clar, a contribuit si sistemul educational in care te-ai aflat.

    Deci, tu una spui, iar alta transmiti prin simpla ta comunicare. Tu nu iti dai seama, dar crede-ma, sunt altii mult mai destepti decat tine care stiu anumite lucruri la care, tu, inca, nu ai acces, din pacate.

    Dar se poate rezolva daca, in la 15-lea ceas, ai pune mana pe o carte, ce zici de treaba asta?

    Pana una, alta, nu faci altceva decat sa-mi starnesti un zambet de simpatie.

    Mult succes si sa stii ca nu glumesc cu cartile alea. Chiar ai nevoie.
    • -15 (19 voturi)    
     AM CITIT MULTE (Miercuri, 21 septembrie 2016, 0:48)

     Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

     Chiar si Mihai Creanga .
     Am citit alchimistul si sincer a fost groaznic.
     Nu sunt genul care merge la plaja cu cartea,prefer sa ma uit la un film cu sotia,eventual un porno cu plante decat sa citesc.
     • +5 (5 voturi)    
      Ion creanga?? (Miercuri, 21 septembrie 2016, 6:54)

      utilizator1 [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

      Nu ne minți, te-am văzut la plaja cu teza de doctorat a lui Ponta, ziceai ca-ti perfecționezi discursul.
     • +1 (1 vot)    
      lol (Miercuri, 21 septembrie 2016, 7:45)

      cvi [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

      vezi ce chestie tare?
      Uneori e nevoie sa arati cat esti de destept si altora decat celor ca tine ca sa iti poti da seama cat esti de prost!!
      • +1 (1 vot)    
       :))) (Miercuri, 21 septembrie 2016, 13:27)

       Mihaitza_P [utilizator] i-a raspuns lui cvi

       am ras cu pofta.
     • +1 (1 vot)    
      Raspunsuri (Miercuri, 21 septembrie 2016, 8:40)

      gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

      smecheresti "de dupa blocuri". Inteligenta suprema.

      Stii ce ma doare cel mai tare? Ca ai drept de vot.
      • 0 (2 voturi)    
       :) (Miercuri, 21 septembrie 2016, 13:35)

       Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

       Am drept si ma prezint mereu
    • -1 (1 vot)    
     vai (Miercuri, 21 septembrie 2016, 12:27)

     mumuishere [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

     Mediocru nu are termen de comparatie. Nu exista mai mult sau mai putin mediocru. Mediocru este mediocru. Inainte sa te legi de altii ai grija ce-ti inveti tu copiii :) Ai si probleme in formularea frazelor. Incearca sa folosesti propozitii scurte pentru a nu te "incalci" in coordonate si subordonate.
     Spun asta doar de dragul argumentarii. Vreau sa subliniez faptul ca nimeni nu le stie pe toate. Eu nu stiu deloc matematica. Stiu istorie, filosofie, limbi straine, sociologie, antropologie, concepte de fizica, concepte de chimie. Pot sa scriu 500 de pagini despre modelarea hidrodinamica intr-un sistem natural sau sa-ti descriu cum functioneaza un sistem de monitorizare a traficului naval pe dunare dar nu stiu sa o demonstrez matematic. Per ansamblu sunt o persoana cat de cat inteligenta dar imi recunosc limitele si stiu ca nu am o gandire suficient de sistematizata pentru a putea sa-mi transmit informatiile unui copil. Si mai ales stiu ca voi ajunge, la un moment dat, la un impas in educarea copilului meu.
     Tu le stii pe toate? Vrei sa ai un copil bun la matematica (pentru ca tu esti bun la matematica) si atat? Dar daca, ca si structura intelectuala, copilul tau ar prefera un profil umanist? Dar daca asta e punctul tau slab si nu ai cum sa-l ajuti suficient? Vrea sa stie istorie dar tu abia-ti amintesti anul in care a fost batalia de la Posada? Dar daca vrea muzica si tu esti afon?
     e un subiect foarte sensibil si subiectiv.
     • +2 (2 voturi)    
      Ne plac campii batuti... (Miercuri, 21 septembrie 2016, 19:38)

      Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui mumuishere

      Nu iti cere nimeni sa predai istorie din memorie. Ai voie si e chiar indicat sa folosesti manuale si alte surse de informare. Exista chiar si un curriculum. Modelarea hidrodinamica nu se face in scoala primara. Cand ajungi la un impas, poti sa deschizi o carte, poti sa consulti o enciclopedie, poti chiar sa intrebi pe cineva de specialitate.
      Ai impresia ca invatatorii si profesorii din invatamantul de stat sunt niste genii? Si au si niste insusiri paranormale prin care isi transmit genialitatea la 30 de copii simultan?

      Educatia inseamna mult mai mult decat transmiterea de informatii. Asta nu intelegeti majoritatea. De-asta ies din scoli tineri care stiu ce nu e bine sa faci, dar nu ii intereseaza si tocmai aia fac.
   • +5 (9 voturi)    
    :)) Te caleau (Marţi, 20 septembrie 2016, 23:32)

    hot news [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

    Buna asta :)) wtf ..
   • +2 (2 voturi)    
    ai dreptate (Miercuri, 21 septembrie 2016, 8:14)

    catelu [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

    Tu se pare ca esti foarte nesimtit, si probabil n-ai fost singurul nesimtit din clasa ta. De aceea profesorii si-au ajustat comportamentul ca sa poata interactiona cu giboni ca tine, si astfel ajung sa-i traumatizeze pe copiii normali.
  • +3 (5 voturi)    
   ... (Miercuri, 21 septembrie 2016, 8:47)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

   @gigifisiune: si cand o sa apara baiatul peste 20-30 de ani in fata unui client cu proiectul "uitat acasa din gresala" crezi ca va beneficia de intelegere? Lumea reala nu are mila. Stiu un caz real al cuiva care a pierdut o licitatie cu statul la care muncise vreo trei saptamani pt. ca a intarziat 20 de minute la termenul de predare. Scurt si la obiect. Mai light, acum 2 ani eram pe aeroport in strainatate, o colega luase vreo 2-3 sticle de vin sa le duca cadou acasa, avea doar bagaj de mana. La aeroport: doamna, platiti 60 eur pt bagaj la cala sau lasati sticlele aici. A incercat sa negocieze. D-na asteapta o coada de 300 de persoane in spatele dvs, toti vor sa urce in avion.- i-a spus vamesul. A lasat sticlele acolo.
   Evident ca "profa de sport" nu avea de gand sa-ti pice baiatul pt. ca si-a uitat hainele dar un absent e justificat. Si daca repeta chestia asta la nesfarsit se poate ajunge si sa nu ia medie de trecere la sport prin neprezentare la ore. Astea sunt rigorile societatii. Mai bine sa le inveti in scoala decat mai tarziu in societate cand consecintele pot fi mai mari.
   • -2 (2 voturi)    
    Bravo (Miercuri, 21 septembrie 2016, 13:34)

    Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

    Perfect punctat !
    Corporatistii din ziua de azi,marea majoritate sunt frustratii din liceu si scoala care mereu erau retrasi si singuratici,iar acum isi doresc sa-si tina copiii sa invete din sufragerie !
 • +7 (23 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 20 septembrie 2016, 22:31)

  [anonim]

  • +9 (25 voturi)    
   Hai frate (Marţi, 20 septembrie 2016, 23:03)

   serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui

   Toata lumea o da cu socializarea. Sincer cati dintre prietenii/prietenele tale erau din colegii de la scoala? De la liceu, facultate e deja altceva poti sa-ti alegi tu directia. Homescholing nu inseamna ca nu iesi din casa, inseamna ca ai mai mult timp liber studiind doar ce-ti place, sau ptr a te duce la cursuri particulare de dans, muzica, robotica, etc. unde clar gasesti alti copii cu pasiuni asemanatoare cu ale tale, nu pusi aleator intr-o clasa cu altii cu care poate n-ai mare lucru in comun.
   Ai impresia ca scoala te invata deadlineurile si competitia? Cel mult te invata ca e ok sa copiezi ca oricum nu e interesanta materia si oricum toata lumea copiaza si ca notele conteaza, nu ce stii. Deadlineu il inveti in facutate sau imediat dupa ce te face primul sef pres, nu de la scoala.
   • +3 (7 voturi)    
    Frate... (Miercuri, 21 septembrie 2016, 10:01)

    noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

    Seful te face praf tocmai ca nu ai invatat in 12-15 ani de scoala. Dar nici homeschoolingul nu te invata! Iar socializare nu inseamna prieteni ci deprinderea de a relationa cu oamenii, diversi, buni sau rai, care iti plac sau nu. Ca in viata gasesti de toate exact ca si in scoala.
    • +2 (2 voturi)    
     Pai asta era idea homeschoolingului (Miercuri, 21 septembrie 2016, 17:39)

     serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

     Ca satul de programa scolara care nu rezoneaza cu cerintele actuale ale pietei de munca, sa ghidezi copilul si atunci de ce te-ar face seful praf?
     Cel mai mult mi se pare ciudat cand se prezinta oameni la interview ca primul job si ii intrebi ce anume stiu sa faca. La multi reiese ca nu prea multe, dar au o diploma de facultate care ei credeau ca o sa ii propulseze direct intr-un loc de munca
     .
     In viata sigur ca o sa ai de a face fata situatiilor cu oameni buni si rai, dar nu inseamna automat ca cine a copilarit in Ferentari e cel mai bun sef sau angajat.
    • +2 (2 voturi)    
     Nu, frate (Miercuri, 21 septembrie 2016, 20:07)

     Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

     Copiii invata sa relationeze in primul rand relationand cu adulti, nu cu copii de varsta lor. E studiata treaba asta si are si logica.

     Referitor la cel de-al 20-lea rationament, da, se va intalni si cu oameni si lucruri rele in viata, dar e de preferat sa se intalneasca mai tarziu, dupa perioada de formare, cand va fi sanatos, echilibrat si educat. "Sa se-nvete cu si cu raul, ca asa e viata" - e o tampenie.
   • +2 (6 voturi)    
    Cred ca e neintelegere aici (Miercuri, 21 septembrie 2016, 11:02)

    v_sile [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

    "Homescholing nu inseamna ca nu iesi din casa, inseamna ca ai mai mult timp liber studiind doar ce-ti place"

    Am vaga impresie ca cele mai multe comentarii sunt scrise de elevi de 12-16 ani.

    Altfel ar trebui cineva sa inteleaga ca, inlcusiv in America, exista programa scolara pentru homeschooling. Caci vad ca avem cu totii vise umede despre cum o sa scapam de integrale si derivate sau de chimia organica sau de filosofie (in functie de antipatii). Si homeschooling e solutia miraculoasa pentru chestia asta. Ne vom ocupa doar de dans si bune maniere pana la 18 ani, apoi o sa se bata multinationalele pe noi, caci am ramas sensibili si nealterati de putredul sistem public de educatie.
    • +1 (3 voturi)    
     ai dreptate (Miercuri, 21 septembrie 2016, 12:48)

     Mihaitza_P [utilizator] i-a raspuns lui v_sile

     "Homescholing nu inseamna ca nu iesi din casa, inseamna ca ai mai mult timp liber studiind doar ce-ti place"

     Homeschooling suna a "face fiecare ce vrea".

     Pentru cei care-si asuma dansul in locul integralelor, si consecintele ulterioare, e treaba lor. Cine are inclinatie pentru arta oricum n-a inteles nimic din matematica, nici dupa 12 clase.

     Dar e o problema cu cei care isi vor retrage copiii de la scoala pentru ca "e la moda", si-i vor lasa de izbeliste, practic abandon scolar. Si asta nu trebuie incurajat.
     • 0 (0 voturi)    
      Bun si ce vrei sa zici? (Miercuri, 21 septembrie 2016, 17:43)

      serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui Mihaitza_P

      Exista abandon scolar la tara mai mult decat iti poti imagina, deci cu betivanii care nu-si trimiteau copilul la scoala nu era nici o problema. Unul care e gata sa dea mii de euro ca sa-i ofere o educatie particulara e un inconstient. Solutia ta este sa interzici ca cineva sa-si retraga copilul de la scoala si sa fie amendat sau ce?
    • +2 (2 voturi)    
     Si de ce n-ar fi solutia miraculoasa? (Miercuri, 21 septembrie 2016, 17:59)

     serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui v_sile

     Gata ai dat tu verdictu din pix ca toti astia cu homeschoolingul sunt niste imaturi. Tu esti singura autoritate in homeschooling.
     Asta cu programa scolara din America cat te costa sa dai un link cu dovada?
     Ia uite aici : https://en.wikipedia.org/wiki/Homeschooling_in_the_United_States#Washington_State

     "fewer than half the states now require any testing or assessment"
     Bam, cum se zicea in sistemul de invataman clasic: Pa, ne vedem in toamna

     PS: Multinationalele sigur nu se vor bate pe aia care fac latina intensiv in scoala.
  • +2 (2 voturi)    
   homeschooling (Miercuri, 21 septembrie 2016, 11:05)

   efy [utilizator] i-a raspuns lui

   intru totul de acord, felul in care pui problema arata ca in sistemul de invatamint inca actual a fost si ceva bun care din pacate s-a pierdut pe drum din "bunavointa" unora, reforma nu inseamna intotdeauna sa o iei de la zero, evolutia si perfectionarea este esentiala , cred ca implicarea serioasa a tuturor este necesara , se spune ca omul sfinteste locul, asa este,, copiii nostril suporta consecintele faptelor noastre, dupa cum evolueaza lucrurile in tara noi nu prea am intales cit de rau este sa fii " generatie de sacrificiu" pare ca predam stafeta copiilor nostril, nu am reusit sa asezam lucrurile cit de cit din contra am creat un si mai mai mare haos .
 • +7 (25 voturi)    
  Ce lipseste Home Schooling-ului poti invata (Marţi, 20 septembrie 2016, 22:41)

  MBA [utilizator]

  altundeva - copilul va face sport si alte activitati in colectivitate. Va fi joaca din fata blocului sau in parcuri.

  Ca va avea vreme de ele. Daca sta acasa sa-si faca toate temele+din culegeri pentru scoala, adio joaca, sport si harjoneli cu prietenii.

  Dl.Miclea trebuie sa admita ca sistemul scolar actual in ROmania e un dezastru pentru copil si pentru societate. Pana va deveni prietenul copilului si a societatii, e inutil sa ne spuna de dezavantajele celuilalt sistem.
  • +2 (14 voturi)    
   sistemul o fi dezastru (Marţi, 20 septembrie 2016, 23:04)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui MBA

   dar homeschoolingul nu e solutia, si cu siguranta , nu cea mai buna.
   Chiar si mult laudata America are inregimentati doar 2,5 milioane (restul planetei inregistrand sub 1 milion)...

   Da, sistemul educational romanesc e prost dar poate ca ar trebui sa invatam de pe laaltii si nu sa reinventam apa calda, dupa ureche.
   Cele maiperformante sisteme recunoscute, cel finlandez, coreean, nu recunosc sau regulile sunt atat de drastice incat toata lumea apeleaza la "scoala clasica".
   • +1 (7 voturi)    
    Vorbim vorbe (Miercuri, 21 septembrie 2016, 10:09)

    serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

    Poți sa ceri tu pana ajunge copilul tău de 30 de ani sistemului sa se schimbe. Pana una alta daca vrei sistem finlandez trebuie sa ai niște oameni pregătiți care sa depună efort. Profesorii actuali la salariul care il primesc nu poți sa ceri mare lucru de la ei.
    Homeschoolingul e o soluție concretă pana una alta daca ai acum un copil nu o fantezie care sa se producă cand iese la pensie.
    Probabil ca numărul mic care il citezi este din faptul ca nu multi părinții își permit sa-si ia din timpul de munca sa caute si filtreze materialele utile. Alții poate nici nu se pricep unde sa caute aceste materiale sau nu sunt siguri pe ei ca au pregătirea necesară sa facă alegerea.
    • -3 (3 voturi)    
     informare (Miercuri, 21 septembrie 2016, 12:28)

     Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui serbanTeodor

     Eu unul ma informez inainte de a ma arunca de-a valma si de emite ineptii.
     Numarul mic nu e dat de posibilitatile/imposibilitatile financiare la parintilor ci de fiabilitatea sistemul home schooling.
     Prin evul mediu, poate ca si inainte de evul mediu, exista sistemul home schooling si tocmai de aia s-a schimbat, ca e neviabil.

     CIteste orice staistica de bun simt despre home schooling, in special structured and unstructured home schooling si vezi care sunt rezultatele....ai cazuri de reusita cu mult peste 1/1 miliard?!

     Iti permiti sa risti?!
     Eu nu!
     • +2 (2 voturi)    
      Poti da un link te rog? (Miercuri, 21 septembrie 2016, 18:05)

      serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

      Care este definitia ta de reusita? Note mari la Bac din comentariile regurgitate de Morometii regurgitate papagaliceste sau identificarea corecta a complementului circumstantial de loc exprimat prin substantiv comun?
     • +1 (1 vot)    
      Tocmai asta e: nu esti informat (Vineri, 23 septembrie 2016, 23:19)

      Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

      Statisticile arata ca cei care au facut homeschooling au rezultate peste media celor din scoli, la evaluarile academice.

      Despre ce "fiabilitate vorbesti"??

      Comparatia cu Evul Mediu e stupida. Atunci gradul de alfabetizare era redus, scolile erau rare, cartile erau rare si scumpe, se gaseau doar la manastiri si in bibliotecile celor mai bogati si mai erau si in latina. S-a schimbat sistemul pentru ca s-a schimbat societatea.

      Sistemul homeschooling e cel mai bun sistem de educatie, daca ai o intelegere corecta asupra a ce inseamna educatie. Calitativ urmeaza profesorii particulari, scolile particulare si pe ultimul loc, scoala de stat.

      Nu e "fiabil" pentru cei care nu sunt dispusi sa-si sacrifice timp pentru educatia propriului copil si prefera sa mearga cu turma: ai facut copilul, urmatorul pas e sa scapi de el. Il dai la cresa, gradinita, scoala etc. sa te deranjeze cat mai putin.
  • +2 (6 voturi)    
   Eu unul am obosit (Miercuri, 21 septembrie 2016, 11:11)

   v_sile [utilizator] i-a raspuns lui MBA

   Sa tot aud ca " sistemul scolar actual in ROmania e un dezastru pentru copil si pentru societate"

   Si vorbesc in calitate de parinte, am trei copii. E un sistem perfectibil. E cam invechit in materie de programa, ar trebui aerisita si facuta mai pragmatica. O parte dintre profesori fac slujba asta, desi nu au motivatie pentru ea. Dar sunt si destui profesori ok.

   Dar de aici si pana la "dezastru pentru copil" e deja o cale foarte lunga. Comparat cu sistemul in care am invatat eu acum 30 de ani e un sistem clar mai bun, mai deschis la minte. De exemplu, copiii mei au destul de des proiecte la care lucreaza in echipe de 3-4 elevi, pe vremea mea asta era de neimaginat.

   Iar daca sistemul e chiar dezastru, ar trebui cineva sa treaca pe la bursele de studio externe si sa vada cum se bat facultatile externe pe copiii care ies din sistemul asta dezastru. Selectia se face pe baza noteleor de la bac. Stiu caz de facultate buna din Anglia care accepta copiii cu medii incepand de la 8,60 (medie de Bac)

   Ce or face oare englezii cu un copil roman care a luat "doar" 8,60 la bac si a trecut prin acest sistem care e "un dezastru"?

   Cred ca ne cam place sa ne punem poalele in cap. Sistemul nostru de educatie trebuie presat sa se schimbe, cu asta sunt de acord. Dar daca pleci de la premiza ca e un dezastru, nu poti ajunge decat la concluzia ca trebuie desfiintat, nu reformat.
   • +2 (2 voturi)    
    vasile, poate esti un caz fericit (Miercuri, 21 septembrie 2016, 15:48)

    Mihaitza_P [utilizator] i-a raspuns lui v_sile

    Totusi, tinzi sa generalizezi experienta pe un copil sau un subset foarte mic, la intreaga societate in care avem sute de mii sau milioane de elevi.
    Lucrurile nu sunt intr-adevar doar albe sau doar negre, dar nici cei cu homeschoolingul nu obliga pe nimeni la asta, si oricum vor fi o mica mica minoritate. Putina flexibilitate nu ar strica, societatea e foarte diversa azi.

    Stim ca invatamantul trebuie reformat, si chiar este reformat permanent, numai ca inspre mai rau. De aceea posibilitatea ca fiecare parinte educat si cu resurse sa apuce haturile educatiei propriului copil e o idee de dezbatut.
   • +2 (4 voturi)    
    Copiii aia sunt mai aproape de homeschool (Miercuri, 21 septembrie 2016, 18:14)

    serbanTeodor [utilizator] i-a raspuns lui v_sile

    Crezi ca copiii aia olimpici sunt reprezentativi ptr sistemul nostru? Copiii aia lucreaza de rup acasa cu parinti sau dupa ore cu profa de mate pe o culegere speciala de probleme(nu pe programa standard), deci astia sunt mai degraba dovada sistemului homeschooling. Copiii aia care nu dau pe la ora de romana, biologie,(deci cam si-au modificat singuri programa) pe care profa de mate ii invoieste si o roaga sa-i dea acolo o nota mare si la romana, ca e olimpic la mate.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e numai in Romania..... (Vineri, 23 septembrie 2016, 23:20)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui MBA

   ...si in alte parti e rau in scolile publice, chiar daca nu la fel.
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Marţi, 20 septembrie 2016, 22:43)

  stani [utilizator]

  https://i.imgur.com/QvOEek7.jpg
 • -1 (15 voturi)    
  Homeschooling e ok... (Marţi, 20 septembrie 2016, 22:44)

  gugui [utilizator]

  ...cat timp se face acasa la profesori sub forma de meditatii :). Inca o parere ipocrita si o analiza nerealista. Fratilor, se stie ca cine vrea sa isi trimita copilul la un liceu/facultate buna trebuie sa faca meditatii cu profesorii ce fac subiecte sau care sunt in comisia de admitere la liceu/facultate. Daca e cineva curios sa vada ce se intampla cu prezentele/absentele elevilor in anii terminali o sa constate ceva surprinzator... copiii nu merg la scoala ca sa mearga la meditatii(acasa la profesori). Si toate astea pe bani.. fara impozit(opaaa). Oare aici e problema? ca nu mai pot obliga ei copiii sa cumpere nu stiu ce culegere sau nu stiu ce carte de comentarii? Oricum, homeschooling este pentru o categorie restransa de parinti... grosul oricum o sa ramana la scoala, asa ca sedeti bland ca mai merge ipocrizia cativa ani.

  Si poate ca parintii nu vor sa reproduca nici o experienta emotionala din clasa.. asta e si ideea! Sa enumeram cateva experiente socio-emotionale: frica, umilirea continua, descurajarea creativitatii, frica, pupincurism(fata de copiii altor profesori/oameni cu functii publice, etc), ipocrizie generalizata, descurajarea cooperarii(cand de fapt in lumea reala trebuie sa cooperam), iar frica, si multe altele...

  Dragi monstri sacri ai educatiei... luati o pauza... iesiti la pensie, poate apare vreun nou FNI/Caritas care sa va tina ocupati...
  • -1 (3 voturi)    
   Meditatii si nepotism (Miercuri, 21 septembrie 2016, 12:27)

   Coddy [utilizator] i-a raspuns lui gugui

   Nu inteleg de ce parintii considera ca meditatiile sunt o nevoie absoluta. E absurd. Daca profesorii isi fac treaba la scoala, nu e nevoie de asa ceva. Daca nu isi fac treaba, ar trebui semnalat acest lucru. Inteleg nevoia de meditaii pentru cei care vor sa ajunga la Arhitectura, de exemplu, sau pentru a aprofunda un domeniu care nu a fost studiat pana atunci deloc, desi in acel caz aproape s-ar numi curs. Dar de la asta pana la a da bani pe meditatii cand copilul e in clasele 1-8 e mult.
   In plus, nepotismul asta descris, gen ca daca vrei sa ajungi la o facultate trebuie sa lucrezi cu un profesor din comisie e dezgustator. Pai stiind asta, cum sa vrei sa iti trimiti copilul la o asemenea facultate, unde in mod clar exista caractere slabe si lipsa de onestitate. Ce invata vitorul student din asta?
   • 0 (2 voturi)    
    iti spun eu de ce fac meditatii (Miercuri, 21 septembrie 2016, 13:00)

    Mihaitza_P [utilizator] i-a raspuns lui Coddy

    pentru ca odrasele nu prea au inclinatie catre invatatura, si atunci incearca sa-i pompeze.
    Caci la cat material de studiu este, numai sa nu vrei nu inveti. Cine vrea sa iasa din foame rupe cartea in doua, nu are nevoie de meditatii, asa sunt toate somitatile de azi, doar nu crezi ca au facut meditatii in copilarie?

    Daca e dezgustator la facultate, sunt locuri libere ca ospatar pe vase de croaziera.. nu trebuie sa te injosesti pierzand vremea alaturi de "caractere slabe".
    • +2 (2 voturi)    
     Onestitate si transparenta (Miercuri, 21 septembrie 2016, 13:56)

     Coddy [utilizator] i-a raspuns lui Mihaitza_P

     Cred ca ai inteles gresit. Prin "caractere slabe" ma refeream la "prietenii" din comisie. Ce pot astfel de indivizi sa invete pe altii? Smecheria?
     Adica de ce ar vrea cineva sa mearga la o facultate unde este clar si stiut ca lucrurile nu sunt transparente si cel putin procesul de admitere (implicit si cel de evaluare pe parcurs) e nedrept sau partinitor.
     Nu am zis ca mersul la facultate ar fi dezgustator :). Pentru ca depinde si la ce facultate mergi si cu ce oameni ai de a face, plus cum isi fac ei treaba.
   • 0 (0 voturi)    
    Copiii nu sunt toti la acelasi nivel (Vineri, 23 septembrie 2016, 23:08)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Coddy

    Nu sunt toti la fel de dezvoltati intelectual si emotional. Educatia asta de masa uniformizata nu functioneaza pentru toti. Profesorul nu poate lucra cu fiecare din cei 30 de copii in parte, in functie de gradul lui de intelegere si de concentrare. De-asta au nevoie de meditatii.
 • +8 (14 voturi)    
  ... (Marţi, 20 septembrie 2016, 23:17)

  tirolez [utilizator]

  Eu sunt de acord ca e mai bine la scoala, dar nu mai incarcati atat programa, un copil de 5-8 care mai si invata e mai solicitat decat un adult. Mai ales daca are ghinionul sa invete dupa-amiaza e un mic robotel. Nu e normal si nici sanatos. Scoateti prostiile astea gen tehnologie, educatie civica si cum se mai cheama. Sau faceti 1 ora pe luna
  • 0 (0 voturi)    
   m-ai pacalit (Miercuri, 21 septembrie 2016, 12:38)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Era sa iti dau - aiurea...prea subtil.
   Insa ai dreptate, sa le puna o ora pe luna, cu de toate, ce vor ei, ce atata stres.
 • +10 (16 voturi)    
  Aberatii (Marţi, 20 septembrie 2016, 23:18)

  IonutSC [utilizator]

  Este normal ca statul sa nu vrea concurenta pe felia lui, il doare pe el la basca de experientele socio-emotionale ale copilului. Nu cred ca homeschooling-ul este solutia buna pentru majoritatea copiilor, dar poate ca este pentru o mica parte. De ce sa le interzici aceasta optiune acelor copii carora poate ca li se potriveste ? Mentalitate comunista: stim noi cativa politruci ce este mai bine pentru popor !
 • +10 (16 voturi)    
  Tot tambalaul asta (Marţi, 20 septembrie 2016, 23:20)

  ArsenieMoka [anonim]

  pentru 500 de copii de bani gata din toata Romania?
  99,9999% din romani nu-si permit sa stea acasa ca sa-si scoleasca copiii.
 • +4 (14 voturi)    
  Cu homeschooling sau fara (Marţi, 20 septembrie 2016, 23:29)

  Toni_Romania [utilizator]

  Cu homeschooling sau fara copiii de bogatasi de la noi vor avea acelasi traseu: o viata pe averea (ilegala) a babacilor mafioti.
 • +8 (16 voturi)    
  tine discutia (Marţi, 20 septembrie 2016, 23:30)

  hot news [utilizator]

  si e bine sa se poarte.Sa zic si eu ceva:)
  ''Experientele socio-emotionale pe care integrarea intr-o comunitate scolara i le ofera unui copil - nu pot fi reproduse "la tine in living" de nici un profesor particular'' - asta cred si eu ; extraordinara experienta socio-emotionala pe care a simtit-o colegul fiului meu la clasa pregatitoare de a fi ''impins'' cu capul in geam pentru-ca se uita pe geam in timpul orei de catre invatatoare nu va putea fi reprodusa de un profesor privat. Si nu e deloc un caz izolat cum sunt sigur ca gandesc multi .
  Scolitul acasa nu si-l permite oricine. Dar cine isi permite sa fiti siguri ca nu-si lasa copii ''nesocializati '' .
  Scolitul acasa nu ar fi posibil fara examene periodice ,de verificare,de echivalare .Iei copilul in sistemul de scolit acasa . Bine. Dar la fiecare sfarsit de an copilul da examene in scoli publice ,cu elevii de ''la zi '' . Nu le ia,revine la anul ,dupa corigenta .Si atunci poate primi diploma ca orice alt elev cand resuseste .Daca s-ar regla legal ar fi mai bine . Atunci statul ar avea control .Si chiar ar putea inputa o anumita programa sau un anumit procent din programa scolilor sau programa scolilor pentru materiile de baza.
  Sistemul public este foarte greoi in rezolvarea problemelor,cum ar fi cele cu cadrele care agreseaza copii;sunt foarte greu de suspendat si foarte greu se actioneaza .local,inspectoratele au legile lor .
  De 8 ani nu s-au mai dat concursuri examene pentru functiile de directori in scoli. 8 ani.
  Copii se duc la 6 ani la grupa pregatitoare si sunt nevoiti sa-si faca nevoile la wc-uri ''turcesti'' .La scoli in mijlocul orasului. Asta te pregateste pentru viata, te ''caleste'' .
  etc
  etc
  etc
  Sunt si cadre didactice foarte bune,foarte bine pregatite ,dar sistemul este cam invechit si cam putred.
 • -3 (13 voturi)    
  Mircea Badea e pro-HS, deci trebuie anti-HS (Miercuri, 21 septembrie 2016, 0:54)

  Miky60 [utilizator]

  Nu ma intereseaza ce este homeschoolingul, dar atata timp cat catelul penalului Felix Varanu apara hmeschoolingul,asta inseamna ca oricine este impotriva ciumei rosii pesede si impotriva indoctrinarii facutde de haznale trebuie sa fie impotriva homeschoolingului!
  • +4 (4 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 21 septembrie 2016, 10:34)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui Miky60

  • +3 (3 voturi)    
   ai o logica ciudata (Miercuri, 21 septembrie 2016, 10:42)

   Mihaitza_P [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Fiecare om are si parti bune si parti rele, important e sa stii sa iei de la fiecare ce e bun, trecand informatia prin propria ratiune si nu luand pe nemestecate. Doar pomenind de "felix varanul" intr-o discutie despre educatie spune multe despre gradul tau de indoctrinare ideologica.
  • 0 (0 voturi)    
   Sunt destule de criticat la MB... (Vineri, 23 septembrie 2016, 23:02)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   ...dar nu stiu cum se face ca in cele mai multe cazuri e injurat de unii care nu sunt in stare sa poarte o discutie rationala.

   Sfatul meu e ca inainte sa critici, sa te asiguri ca esti macar la acelasi nivel cu cel pe care il critici.
 • +3 (13 voturi)    
  Ce mai experienta socio-emotionala... (Miercuri, 21 septembrie 2016, 0:55)

  Redactia HotNews [utilizator]

  Unul din avantajele homeschoolingului (bine ca n-ati gasit cuvinte in romana) este faptul ca parintii nu trebuie sa cotizeze in fiecare an cu bani pentru retroproiector, calculator si perdele, ca p-alea de anul trecut le-a luat doamna acasa.
  Altul: parintii nu trebuie sa vina la scoala sa faca curat si sa vopseasca/varuiasca, in timp ce angajatii pentri asta beau cafea.

  Ce ziceti, domnii dela HN, puneti de-o ancheta?

  PS: legalizam, dar recomandam opusul. Nu e politically correct. Legalizam casatoria intre gay, dar le recomandam sexul opus pentru experiente socio-emotionale unice. Cum ar fi...
 • +6 (6 voturi)    
  ce simplu (Miercuri, 21 septembrie 2016, 3:26)

  mita sucila [utilizator]

  ...ce simpla e lumea oamenilor: e ori asa, ori asa.
  Ireale creaturi
 • -6 (12 voturi)    
  Good job guys!!! Keep up the good work! (Miercuri, 21 septembrie 2016, 4:22)

  zoom11 [utilizator]

  Congrats to all of you so focused in finally cracking the Romanian society tough nut... You really rock guys... this is the main subject that needs to be addressed now!!!
  Finally you all have good jobs, nice homes, clean cities and safe roads, you got a decent government to care for you, institutions like DNA that justly protect your rights and freedoms and only this leftover and smelly bad apple of the socialist era.... that disgusting education system....
  I am so thrilled that an agronomy high school graduate, the most respectable institution of those times and the only capable of shaping such a glorious mind of a future prime-minister is finally bringing you all the final and ultimate answer...
  And no, it's not 42...
  The answer is... just like Pink Floyd stated...

  "We Don't Need No Education!!!"
  • +1 (1 vot)    
   atansion (Miercuri, 21 septembrie 2016, 8:24)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui zoom11

   Pink Floyd critica scoala cu profesori teroristi din Anglia, nu zicea ca nu e nevoie de scoala in general.
 • +1 (5 voturi)    
  educatie in living room??? (Miercuri, 21 septembrie 2016, 7:37)

  Va Sile [utilizator]

  Domnule Miclea, homeschooling nu inseamna DOAR educatie in living room cum multi considera eronat.
  Pe langa educatia de acasa homeschooling presupune educatie in muzee, parcuri, vizite in familii unde pot avea experiente socio-emotionale cu persoane de varste diferite, excursii astfel incat sa inveti geografia si istoria tarii in mod practic nu doar din carti.
  Mai inseamna diverse cursuri, muzica, sport si multe altele.
  Homeschooling nu e pentru toti ci doar pentru care isi permit financiar (cu mari sacrificii) dar si ca timp si vor sa se implice efectiv in educarea copiilor lor.
  semneaza: unul care va face cu copiii lui homeschooling
  • +3 (5 voturi)    
   Mircea Miclea (Miercuri, 21 septembrie 2016, 10:58)

   Mihaitza_P [utilizator] i-a raspuns lui Va Sile

   ar trebui sa dea socoteala pentru situatia din invatamantul la fraiele caruia a fost o buna perioada, in loc sa ne dea indicatii pretioase de pe margine.
  • 0 (2 voturi)    
   diversitate (Miercuri, 21 septembrie 2016, 12:32)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Va Sile

   pai si ce dom Va Sile, crezi ca daca copila mea se duce la scoala publica nu se duce la teatru, muzeu, parc...nu are activitati extra?? Oho, face si teatru si calarie si Aikido si sah si coral si scouts si inot (asta ca sa ti le insir pe zile)...cate o ora fiecare.

   Dom Miclea cand se referala experienta socio-emotionala nu se refra stric la faptul ca nu se intalnestecu alti copii ci , vorba fiica-mii, "m-o enerva pe mine Dylan dar macar invat ca exista specimene ca el, si ca pe viitor , cand voi fi mare, ma pot refi de el."(copil de 9 ani care pana la aceasta ora vorbeste cursiv 4 limbi straine, 3 invatate la scoala publica).
   • +1 (1 vot)    
    sincere felicitari (Vineri, 23 septembrie 2016, 1:40)

    Va Sile [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

    Felicitari pentru fiica dvs.... In cazul dvs. e un Dylan, dar in multe cazuri sunt "n" Dylani - elevi sau chiar profesori, specimene care pot afecta negativ anumiti copii. Nu toti au maturitatea de reactie a fiicei dvs.
    De acord, si cei care merg la scoala viziteaza muzee etc. doar am atras atentia ca homeschooling nu inseamna sa stai toata ziua in casa. Nu idealizez homeschooling dar toti expertii din articolele publicate aici aduc doar argumente negative.
    Nu e corect!
   • +1 (1 vot)    
    Ai toata viata la dispozitie... (Vineri, 23 septembrie 2016, 22:56)

    Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

    ...sa descoperi "specimene". E de preferat ca atunci sa ai un caracter, un discernamant si o personalitate formate. Altfel orice derbedeu ti se poate parea "interesant", daca nu ai niste repere. Sunt lucruri mai importante decat informatiile si limbile straine la varsta copilariei. Din pacate putini inteleg asta. Limbile straine sunt bune, dar le poti invata si mai tarziu. In schimb trasaturile de caracter si dezvoltarea armonioasa a trupului si mai ales a creierului, are efecte pe viata.
 • +4 (6 voturi)    
  experientele socio-emotionale pot fii negative (Miercuri, 21 septembrie 2016, 8:31)

  MirceaIo [utilizator]

  Ce se intampla daca un copil este umilit de profesori in clasa??? Copilul poate fi traumatizat, isi poate pierde increderea in sine, se poate inchide ca intr-o carapace. Sa fim seriosi in scoala romaneasca nu s-a tinut cont de experiente socio-emotionale. Fiecare copil de diferit in felul lui si trebuie sa aiba posibilitatea sa aleaga tipul de scolarizare ca ii se potriveste !!!! Dl. Mircea Micle are propria realitate, e ok dar in aceiasi masura poate sa fie si rau!!!!????
 • +2 (2 voturi)    
  homeschooling (Miercuri, 21 septembrie 2016, 9:22)

  efy [utilizator]

  mie personal toata nebunia asta mi se pare o capcana. Este ca si zicala :" un nebun arunca o piatra in apa si zece se chinuie sa o scoata"
  Cei care sunt crpiti sa ne distruga de tot se dau de ceasul mortii sa ne explice noua " prostilor" ce inseamna o alta alternativa. Am avut un sistem de invatamint bun, cu rezultate pe care nici un om sanatos nu le poate nega, , l-au pus be butuci lacomia unor lichele ,de ce nu ne chinuim sa il refacem , asa s-a procedat cu spitalele, au spus ca " eficientizeaza " ei stiu ce, inchizind o parte din ele si le transforma in camine de batrini. Rezultatul il vedem cu totii, mor oamenii cu zile pe drum ca putinele spitale sunt la distante foarte mari , saracia in care ne-au adus nu le permite multora sa plateasca contravaloarea transportului, in spitalele care au ramas asa de mult s-au "eficientizat costurile
  ca totul este un focar de infectie , o lipsa acuta de personal, totul din lipsa de fonduri. Cred ca se doreste desfiintarea invatamintului de stat oricum costisitor pentru cei intersesati.
  Platim impozite si taxe , daca nu ai bani prestezi munca in folosul comunitatii dar nu beneficiezi de nimic in schimb,: In instante daca iti iti cauti un drept esti efectiv la mila domnului, sau ,si batut si cu banii luati, in spitale ori iei vreun microb, ori te maninca viermii de viu, in scoli inca cad copii in fose septice, parintii platesc in mare cheltuielile de scolarizare, profesorii au salarii mizère si se razbuna pe elevi si parinti sub diverse forme, de siguranta pe strazi ce sa ma vorbim, aproape tot ce inseamna centre institutionale sunt de fapt centre de exterminare unde mor batrini, copii, oameni cu dizabilitati in chinuri nestiuti de nimeni,,societatile de stat mai sunt doar cu numele sau pentru clientela politica, salariatii au fost lasati pe drumuri motivul invocat "eterna criza"
  etc.
  Ah.... sa fiu corecta, statul suporta costurile citorva sute de parlamentari, deputati, senatori.
  • +3 (5 voturi)    
   observatii (Miercuri, 21 septembrie 2016, 11:42)

   Mihaitza_P [utilizator] i-a raspuns lui efy

   nu se vrea desfiintarea invatamantului de stat, stai linistita, e o metoda f buna de "modelare" a materialului uman la nivel centralizat. Doar se adapteaza curicula pe stil progresist, iar homeschooling-ul le poate da agenda peste cap.

   In invatamantul asta de stat asa zis gratuit, daca nu aduci bani de acasa, nu obtii nimic. Cat dai atata primesti. Deci numai gratuit nu e.
   Profesorii cautati dau meditatii si castiga mai bine decat corporatistii (adica fac homeschooling) iar ceilalti isi merita salariul de 15 mil, oricum e prea mult pt ce ofera.

   Invatamantul e pe cont propriu (poate asa a fost mereu). Daca iti trimiti copilul la scoala si sa astepti sa ti-l educe scoala, fara sa te implici, ai o mare pb.
   Chiar daca nu ai bani de meditatii, daca copilul vrea sa invete, invata, nu-i sta nimic in cale. Si profesorii, daca vad ca are inclinatie il ajuta. Restul, bucatari, lacatusi, ingrijitori de babe in Italia, sunt o gramada de joburi si meserii.

   Ar trebui reformat dar nu are cine, pentru asta iti trebuie minti luminate, iar oamenii cu scaun la cap nu se mai baga in mocirla ca acolo ii asteapta crocodilii, isi vad de treaba lor.
   • 0 (0 voturi)    
    homeschooling (Joi, 22 septembrie 2016, 14:58)

    efy [utilizator] i-a raspuns lui Mihaitza_P

    una e sa ma implic si eu si alta sa il scolesc, ce se vrea este o desfintare a invatamintului de stat mascata pentru ca la asta se va ajunge , sunt putini care-si permit alternativa asta , eu nu sunt impotriva ,dar trebuie sa fie ceva paralel, o a doua optiune dar fara constringere intr-un fel sau altul, in nemernicia lor stiu ca asta va fi rezultatul,, vom fi o natie de analfabeti nici macar needucati nu ne vom mai putea numi, iar cu crocodilii,... sunt niste reptile feroce e adevarat dar nu invicibile, pe trendul asta " ultimul stinge lumina" ESENTA a ceea ce doresc " anonimii astia cu idei progresiste" o cunosc mintile luminate , vorbim ca sa dialogam si invers, sper sa fie o dezbatere publica serioasa daca se insista pe alternativa asta, altfel.............. d-zeu cu mila
    Esti cu mult bun simt , rational si conciliant dar sunt convinsa ca stii ca e o bomba cu ceas
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 21 septembrie 2016, 10:14)

  [anonim]

  • -1 (5 voturi)    
   trezeste-te (Miercuri, 21 septembrie 2016, 11:02)

   Mihaitza_P [utilizator] i-a raspuns lui

   societatea s-a schimbat radical, ai ramas un nostalgic. Astazi stau 30 de elevi in aceeasi clasa dar fiecare cu nasul in propriul telefon. Pe strada merg in grupuri, nici nu se uita la drum, ci in telefon.
   Crede-ma, decat asa, mai bine sa fii considerat "altfel" de catre niste nulitati a caror parere e egala cu zero.
   Intr-o societate de corupti, vei fi considerat un inadaptat daca esti cinstit, ce-o sa faci?
   • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 21 septembrie 2016, 11:57)

    [anonim] i-a raspuns lui Mihaitza_P

    • +1 (1 vot)    
     n-am aruncat cu pietre (Miercuri, 21 septembrie 2016, 12:24)

     Mihaitza_P [utilizator] i-a raspuns lui

     mi-am spus si eu doar o parere, si am pus o intrebare. Ce-o sa faci daca o societate de corupti te va considera "altfel", "neintegrat", "retrograd" etc, daca esti cinstit? Te faci ca ei?

     Spui ca faci experimente pe copii. Uneori e preferabil sa pierzi pe mana ta decat pe mana altora. Pentru ca si conducatorii de azi fac experiemente pe copii. Parintii cu o anumita educatie, timp si resurse financiare se pot ocupa muult mai bine de copiii lor decat o face scoala azi.

     Dar cred ca nu trebuie incurajat acest sistem, pentru ca e o chestie de nisa, de care cei instruiti oricum stiu, iar cei neinstruiti vor fi ghidati catre abandon scolar prin acest homeshcooling, ceea ce nu e in regula.
     • +2 (2 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 21 septembrie 2016, 13:00)

      [anonim] i-a raspuns lui Mihaitza_P

      • 0 (0 voturi)    
       asta m-am intrebat si eu (Miercuri, 21 septembrie 2016, 14:06)

       Mihaitza_P [utilizator] i-a raspuns lui

       si inca nu am un raspuns, nici cei care au aruncat bolovanul nu cred ca il au.

       Pentru ca de multe ori una e intentia si altul e efectul. O sa vedem peste ceva vreme.

       Dar faptul ca lumea s-a inflamat pe subiect inseamna ca o problema, pe undeva, este. O dezbatere pe aceasta tema cred ca e utila, pentru cine e direct interesat de subiect. La inceput (cand a aparut articolul initial) am fost total impotriva, si chiar si acum mi se pare o hipstereala ce fac Dana Nalbaru si baiatul ala (desi aici si parintii activeaza in domeniul hipsterelii). Dar alternativa in sine, daca stai sa te gandesti, e interesanta, macar pentru o minoritate din societate, si depinde de fiecare daca e capabil sa foloseasca acest lucru in propriul avantaj.
      • +1 (1 vot)    
       este un bolovan (Miercuri, 21 septembrie 2016, 19:12)

       efy [utilizator] i-a raspuns lui

       Asta cred si eu, bolovanul a fost aruncat, ramine de vazut daca vom fi in stare sa-l scoatem sau se alege praful si de invatamintul de stat asa " rupt in fund" cum este acum .De ani buni asistam la o degradare vertiginoasa si categorica a tot ce inseamna societate cu tot ce implica ea , daca tot vrem sa experimentam in toate domeniile zicala " scapa cine poate" , sa incepem cu inceputul , desfiintam tot ce inseamna institutii si incepem selectia naturala ca oricum suntem pe cont propriu , Suntem rusinea si risul Europei asta am reusit de cind ne-am integrat in Uniunea Europeana , bijbiim ca chiorii de 26 de ani intr-o democratie falsa impusa de niste ........spuneti-le voi cum vreti eu nu gasesc cuvintul potrivit , in oricare tara din Europa te-ai duce este mai bine ca aici, eu spun ca NOI suntem de vina , nu experimentam, suntem ipocriti si lasi cu tot respectful pentru cei care chiar incearca ori de cite ori pot sa faca ceva bun in tara asta
      • 0 (0 voturi)    
       Pentru ca de o vreme... (Vineri, 23 septembrie 2016, 22:38)

       Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui

       ...orice devine subiect de isterie nationala. Toti se vaita ca e nenorocire in toate domeniile, dar n-ai voie sa faci nimic diferit ca incep toti sa moara de grija ta si sa te convinga ca esti un pericol si ca parerile lor bazate pe nimic sunt mai bune decat ale tale.
  • +1 (3 voturi)    
   :) (Miercuri, 21 septembrie 2016, 15:21)

   calvaria [utilizator] i-a raspuns lui

   Daca tu crezi ca homeschooling-ul creeaza sociopati si frustrati, te inseli. Cea mai frustranta perioada a mea a fost cea din clasele 1-8. Nu intelegeam nimic din comportamentul agresiv al colegilor si profesorilor. Performantele scolare nu au fost afectate dar din punct de vedere psihic mi-a luat ceva timp ca sa ma recuperez. In liceu am invatat in regim homeschool deoarece mai mult eram in cantonamente si la concursuri. Am fost olimpic national la filozofie si mi-am luat bac-ul cu 9. Am urmat cursurile unei facultati si ultimii trei ani i-am facut la o facultate din belgia.
   Copilul meu e educat in regim de homeschool, are rezultate bune la examene, are timp pentru joaca si sport, si e echilibrat dpdv emotional.
   plus ca imi petrec cam 8 ore pe zi cu el.
   Fiecare trebuie ca sa aleaga si sa nu judece.
   Cine alege gresit suporta consecintele ulterior.
  • 0 (0 voturi)    
   Daca ce aveai acasa era mai rau decat scoala... (Vineri, 23 septembrie 2016, 22:45)

   Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui

   ...e normal sa-ti placa mai mult la scoala.

   "cred ca oricat ar fi de avantajos, homeschoolingul, va crea niste sociopati si niste frustrati"

   Iata ca scoala care ti-a placut atat de mult a creeat un om care-si da cu parerea despre ceva ce evident nu cunoaste. Cate cazuri de "sociopati" care au facut homeschooling cunosti?

   Viata reala a unui copil e in familie, nu la scoala, inchis intr-o clasa cu niste straini.

   Scoala publica este agreata 3 categorii de oameni:
   1- cei care nu au ce oferi copiilor lor (nu vorbesc de ceva material)
   2- cei care vor sa scape de ei si sa faca altceva in timpul ala.
   3-cei care habar n-au ce inseamna educatia si care e scopul ei
 • +1 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 21 septembrie 2016, 10:58)

  andipetre [anonim]

 • 0 (2 voturi)    
  limbaj de lemn (Miercuri, 21 septembrie 2016, 13:22)

  pb80tm [utilizator]

  a posta un interviu cu acest domn neperformant care a pus si el o contra invatamantului e ca si cum ai cere unei drujbe sa nu faca rumegus. sa fim seriosi cereti parerea unui tip care a ratat vreo reforma a invatamantuli sa isi exprime parere despre tematici care al depasesc atit profesional ci conceptual? al intrebati despre homescooling pe un tip care nu a avut viziune pt o reforma a invatamantului clasic? homescooling e invatamantul viitorului e urmatoarea frontiera. chiar asa retarzi puteti sa fiti? mai bine l-ati fi intrebat pe ceasca de homescooling
  • -1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 21 septembrie 2016, 13:30)

   [anonim] i-a raspuns lui pb80tm

   • 0 (0 voturi)    
    ba da (Luni, 3 octombrie 2016, 14:56)

    pb80tm [utilizator] i-a raspuns lui

    pe vremea mea se invata la scoala chestia asta. din pacate pe fiumiu il invat acasa ca la scoala nu invata nimic.
 • 0 (2 voturi)    
  Violenta din scoli si incompetenta (Miercuri, 21 septembrie 2016, 14:19)

  SoareSeverina1 [anonim]

  Atata timp cat unii din Parlamentul Romaniei si-au luat bacul la 50 de ani dupa ce aveau deja in posesie diplome universitare si de master, orice altceva in invatamantul romanesc este posibil. Oricum elevii buni sunt pregatiti de parinti si profesori suplimentari prin meditatii pe cand restul merg la scoala pt a etala moda, telefoanele, a fuma si face sex in wc. Copiii pot invata acasa, si cateva zile pe luna pot merge la scoala pt a avea discutii cu profesorii de la x materie, iar la final de an participa la selectie prin examen cine se considera pregatit si astfel vor avea parte si de experientele socio-emotionale din scoala despre care vorbeste dl.Miclea. In acest mod se vor seleca profesorii buni caci ei vor fi chemati de parinti acasa (contra cost) pt sprijin..si oricum fac deja asta. La fel profesorii buni isi pot creea pe net canale de predare la care se poate abona contracost oricine este interesat de aceea materie. Nu este obligatoriu ca intr-un an sa fii absolvent la toate materiile, pot fi absolvent doar la mate-fizica daca iti plac astea nefiind nevoie s-ti rupi oasele pe la sport sau muzica daca n-ai talent. Un om nu este talentat in toate ci doar in cateva iar aceste cateva trebuiesc dezvoltate altfel energia se risipeste inutil. Iti place biologia atunci mergi o viata pe biologie, in paralel studiind lb.romana sau alte materii adiacene necesare in acest parcurs, iar daca masa neuronala este mai mare atunci poti studia si alte materii. Incepand cu liceele si unversitatile, elevii pot fi constituti pe grupuri de studiu, insa acestea sunt selectate pe materii, astfel ce a studit de ex biologia sau matematica va merge pe acelasi profil atat la liceu cat si la univ. Consider ca atata timp cat este minor, un copil trebuie sa creasca in mediul familiei sale deoarece mediul in care creste il va amprenta pe restul vietii, iar in prezent scoala nu se dovedeste a fi bine structurata incat sa ofere o educatie corecta. Inca de mic copilul este separat de familia
 • 0 (0 voturi)    
  Cu un asemenea ministru... (Vineri, 23 septembrie 2016, 22:52)

  Skipper1 [utilizator]

  ..nu e de mirare ca invatamantul e asa cum e.

  "Nici un profesor particular nu poate reproduce la tine in living experientele socio-emotionale din scoala "

  De ce ar vrea cineva sanatos la cap sa reproduca acasa "experientele socio-emotionale din scoala"?? Cei care aleg profesori particulari sau scoli private o fac tocmai pentru ca vor SA NU reproduca acele experiente, care sunt TOXICE pentru educatia unui copil.

  Homeschooling-ul e o exceptie pentru ca societatea in care traim a ajuns sa functioneze dupa un model distructiv care nu e interesat de binele individului, ci sa te foloseasca. De asta te educa sa fi un consumator docil. Daca stai pe canapea la TV, mananci gogosi si bei Coca Cola, esti OK, esti "normal", n-are nimeni treaba cu tine. Cum vrei sa faci ceva diferit si sa-ti iei viata in propriile maini, cum incep istericii sa te injure. In sistemul in care traim, familia trebuie dezmembrata. Parintii sa mearga la serviciu, copiii la gradinita si scoala. Homeshooling-ul e o exceptie pentru ca parintii trebuie sa faca un sacrificiu pentru educatia copilului. Putini inteleg valoarea si scopul acestui sacrificiu si sunt dispusi sa il faca.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by