Premierul Dacian Ciolos a criticat luni Uniunea Europeana pentru modul in care a gestionat criza migratiei, catalogand "raspunsul comunitar" drept "deficitar". Ciolos a spus ca "fara a aloca responsabilitati, adevarul este ca nu am reusit, la nivel colectiv, sa gasim cele mai bune solutii. Mai mult, in dezbaterile mult prea fierbinti care au urmat, am pierdut ceva din coeziunea politica a procesului decizional la nivelul UE".

Dacian CiolosFoto: Facebook - Dacian Ciolos

"Aceste lucruri risca sa adanceasca sentimentul de descurajare in sanul societatilor noastre, cetatenilor, care asteptau de la noi eficienta prin unitate de actiune. Iar asta a contribuit, dupa parerea mea, in mod substantial si la starea de spirit care a permis un rezultat ca cel al referendumului din Marea Britanie", a mai spus Ciolos.

Premierul a dar ca exemplu si procesul greoi de luare a deciziilor legate de terorism: "Ne-a fost necesar mai mult de un an de la primul atac terorist din Paris pentru a adopta o decizie privind passenger name and record la nivel european. Asta arata ca chiar si in situatii de criza reactiile noastre la nivel comunitar raman inca greoaie".

Reamintim ca Romania a respins solutia propusa de Comisia Europeana pentru rezolvarea crizei refugiatilor prin alocarea de cote obligatorii de migranti catre fiecare stat membru. Atat presedintele, cat si premierul au respins solutia sustinuta puternic de presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, dar si de cancelarul german Angela Merkel.

Ciolos a facut aceste declaratii luni, la deschiderea Reuniunii anuale a diplomatiei romane.