"Pentru ca multa lume considera ca e ceva necurat aici, de ce BNR tine aurul la Londra. Pai, aurul este parte din rezerva noastra internationala. E rezerva internationala. Nu e rezerva interna. Toata rezerva internationala a unei tari se tine in exterior, ca de-aia se numeste rezerva internationala. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i tinem in tara. Daca i-am tine in tara nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Ii tinem in conturi in strainatate. Asa se tine", a declarat guvernatorul BNR.
Isarescu a adaugat ca poate 'pare contraintuitiv', dar 'in momentul in care am tine rezerva valutara in tara, in primul rand am credita pe gratis, fara dobanda, tarile emitente de moneda ale monedei respective si, in al doilea rand, nu am asigura convertibilitatea'.
Mugur Isarescu a subliniat si ca fiind tinuta in afara, rezerva poate sa fie verificata in orice moment in sistemul de conturi.
"Noi nu suntem crezuti pentru ca in fiecare luna spunem: rezerva valutara a BNR este de 32 de miliarde, plus 103 tone de aur si care valoreaza patru miliarde de dolari, s.a.m.d. Nu, nu ne crede nimeni daca am avea banii in tara. Ei pot sa fie verificati in orice clipa pe plan international in sistemul de conturi. Asa functioneaza economia mondiala", a mentionat Isarescu.
El a adaugat ca rezerva de aur ar putea sa fie adusa in tara, dar atunci ar deveni rezerva interna.
"Am vrut sa atac acest subiect pentru ca multe traznai se aud in societatea romaneasca astazi si ele sunt vanturate, uneori, fara motiv", a spus Guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu a mai spus ca dupa 1989 BNR a functionat aproape o jumatate de deceniu cu un nivel extrem de redus al rezervelor valutare.
"In 1991, mai aveam 26 de milioane de dolari SUA in rezerva noastra. In 1993, (...), cu toate imprumurile de la Fond, ajunsesem la 42 de milioane de dolari rezerva medie. (... ). In prezent avem 32 de miliarde de euro, adica aproape 36 de miliarde de dolari. O crestere de o mie de ori. Pai, de-aia sta leul cum sta acum si este stabil, pentru ca in spate are, intr-adevar, dupa eforturi, o rezerva, comparativ cu trecut, formidabila, o rezerva adecvata pentru stabilitatea cursului", a sustinut Mugur Isarescu.
El a amintit si de sfarsitul anilor '90, respectiv de criza asiatica din toamna anului 1997, criza din Rusia din vara lui 1998 si minicriza din America Latina din 1999, cand Romania avea de rambursat, in 1999, un prim imprumut major luat din Japonia.
"Am fost pusi intr-o situatie de criza de credibilitate. Pur si simplu, creditorii nostri externi, innebuniti de diverse stiri (...), au devenit mult mai precauti in acordarea de noi credite tarilor care erau percepute ca avand un risc ridicat. Iar in Romania, datorita acelui varf de plata din 1999, agentiile de rating ne-au depunctat si intr-un mediu extern complet nefavorabil ¬ dupa criza din Rusia urma cea din Ucraina, apoi si cea din Bulgaria, toate trei tari ortodoxe. Stiti cum se intampla in plan international: 'Pai de ce nu ar urma si Romania acum?' Fara niciun fel de corelatie cu situatia reala. Si chiar am fost sfatuiti sa nu ne facem platile internationale, sa incetam platile", a spus Mugur Isarescu.
El a adaugat ca in acel context atat de dificil, nu numai ca s-au facut platile, dar s-a facut si reforma. 'As putea spune ca 1998, 1999 a fost punctul de cotitura', a afirmat Guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu a subliniat ca dupa mai bine de un sfert de secol de la inceputul tranzitiei se poate considera ca societatii romanesti ii sunt livrate in prezent de BNR cele trei aspect ale stabilitatii, respectiv stabilitatea preturilor, a cursului de schimb si cea financiara.
"In ceea ce priveste stabilitatea preturilor, noi consideram ca BNR livreaza in prezent societatii romanesti o inflatie scazuta. Si nu este negativa. (...). Stabilitatea cursului de schimb ¬ este si ea un lucru asigurat. (...) Leul este perfect convertibil. (...).Stabilitatea financiara este o realizare, un lucru livrat de BNR. (...)Principala noastra preocupare este ca banii milioanelor de deponenti din Romania sa fie in siguranta", a conchis Mugur Isarescu.
Acesta a sustinut joi seara, pe esplanada Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia, o prelegere despre 'Parcursul economiei romanesti si a Bancii Nationale a Romaniei catre modernitate si, totodata, catre Europa'. Evenimentul, la care au fost prezente cateva sute de persoane, s-a desfasurat in cadrul celei de-a V-a editii a Festivalului 'Dilema veche', organizat de vineri pana duminica la Alba Iulia.
http://iskra-news.info/news/segodnja_nochju_iz_borispolja_v_ssha_strartoval_samoljot_s_zolotym_zapasom_ukrainy/2014-03-07-9122
traducere:
”Azi-noapte, de pe aeroportul "Borispol" din Kev a plecat un avion american cu rezervele de aur ale Ucrainei” (07/03/2014, 17:45)
Conform relatărilor personalului de la aeroportul "Borispol", azi-noapte la orele 2:00, de pe aeroportul respectiv a decolat un avion de transport neînregistrat.
Potrivit personalului "Borispol", cu puțin timp înainte veniseră la aeroport patru mașini dubă și două vehicule comerciale Volkswagen fără plăcuță de înmatriculare. Din mașini au coborât aprox. 15 oameni în uniforme negre, măști și veste anti-glont. Unii dintre ei erau înarmați cu mitraliere. Aceștia au încărcat în avion mai mult de 40 de cutii grele.
Apoi au apărut niște persoane misterioase care au urcat și ele în avion. Întreaga operațiune de încărcare s-a făcut în cea mai mare grabă. După descărcare, mașinile fără plăcuțe de înmatriculare au părăsit imediat pista, iar avionul a decolat urgent.
Cei care au văzut toate aceste misterioase "operațiuni speciale" au notificat imediat oficialii aeroportului, dar conducerea "Borispol" le-a recomandat imperativ ”să-și vadă de treabă”.
Ulterior redacția a sunat pe unul dintre înalți funcționari ai fostului Minister al Veniturilor și Taxelor, care a relatat că din câte știe, azi-noapte, la ordinele unuia dintre "noii lideri" ai Ucrainei (n.n. Arseni Iațeniuk, primul-ministru ”uns” de Victoria Nuland) toată rezerva de aur a Ucrainei a fost trimisă în SUA...
Daca reuseste e chiar bun
Daca nu resuseste e bataie de joc si face mishto de noi pe aici cu ....cuvinte vopsite in maro
Daca începe un Război și statele unde Isarescu a dosit rezerva se întâmplă sa fie în tabăra opusa sau sa aibă mare nevoie de bani, ce facem, cum finanțam armata?
Ia sa ne dea o lista cu tarile care își țin aurul la Londra sau în străinătate. Sigur suntem printre putinii ce au adoptat asemenea strategie absolut iresponsabila aplicata de un inamic al romanilor și prieten al băncilor străine. A se vedea și discursul anti dare în plata ținut de Isărescu, un avocat fără scrupule a tot ce este împotriva noastră. Întotdeauna ne-a dorit raul acest individ. .
Sunt povesti ca era la Londra.
vezi:
http://adevarulfinanciar.ro/articol/cum-a-fost-salvat-tezaurul-bnr-de-242-de-tone-de-aur-din-calea-nemtilor-si-rusilor-carat-in-secret-dupa-al-doilea-razboi-mondial-in-pestera-tismana/
sa fii convins ca la Bucuresti o sa si-o tina la Iliescu acasa
Asta este motivul pastrarii rezervelor in tari occidentale - pe de- o parte credibilitatea, pe de alta posibilitatea imediata de a oferi colateral la împrumuturi. Mai Moemblus, halba cu bere si punga cu floricele sunt o activitate mult mai profitabila pentru tine decat sa pierzi timpul pe aici, pe deasupra si neintelegand ce citesti.
Cu toate astea, Germania nu planuieste sa aduca acasa toata rezerva de aur, ci doar 50%, si doar gradual, pana-n 2020. Mai bine de jumatate , vreo 370+ de tone, de la Paris, tocmai din cauza ca facand si Berlinul si Parisul parte din zona Euro nu mai au nici un motiv sa-si tina aur in banci reciproc.
Ca idee, si Austria isi tine 80% din rezervele de aur la Londra, si planuieste sa repatrieze parte din ele. Pentru Austria, parte din motivatie e faptul ca imprumuturile in aur de pe piata internationala au inceput sa scada in rentabilitate, parte e faptul ca concentratia de aur la Londra e enorma, foarte multe state de pe glob tinandu-si aurul acolo (cealalta concentratie foarte mare fiind Federal Reserve din SUA), si e greu sa-ti valorifici aurul intr-un loc in care e aur din belsug.
Noi, fiind o tara mult mai aproapiata, geografic, de Rusia, care pe moment e sursa de instabilitate in zona, ne-am asuma riscuri semnificativ mai mari decat Germania sau Austria, daca ne-am repatria aurul. Asa ca bine face Isarescu ca nu tine aurul romanesc la Bucuresti. Aurul romanesc a mai ajuns o data la Moscova, si nici acuma nu e limpede ce s-a intamplat cu el.
Germany’s gold repatriation program, whereby the nation’s central bank is recalling 674 metric tons from vaults in New York and Paris, is progressing slowly. About 69 tons have returned to Frankfurt so far.
The German central bank is working closely with its French and U.S. counterparts and the Bank of International Settlements to transfer the gold, taking painstaking security and confidentiality measures. Citing security concerns, Asche declined to provide any details on the specifics of the shipments.
BNR a avut in 2015 un profit de peste 700 de milioane de lei, cu toate ca foarte probabil a platit pentru depozitarea aurului la Londra. Asa ca pana una alta io as zice ca Isarescu isi face treaba bine - face si profit si tine si aurul romanesc departe de rusi.
din Estul si Centrul Europei cred ca noi avem cea mai proasta imagine in UK, ca medie of cors.
Deciziile financiare care implica valori de miliarde nu se iau asa, pe genunchi, dupa cum bate vantul. Prima data te pui si calculezi exact costurile, riscurile si beneficiile potentiale. Abia dupa aia decizi daca faci ceva.
Cine si-ar pastra aurul atat de aproape de sursa de instabilitate care e Rusia.
In alta ordine de idei, din acelasi motiv, daca alte state nu vor sa-si tina aurul aproape de rusi, Romania de ce-ar face-o?
Tocmai din cauza politicienilor pe care-i avem - printre care Isarescu nu se numara, el fiind bancher de cariera, nu politician - aurul romanesc n-are valoare daca e tinut la Bucuresti. Daca zice Obama ca la Fort Knox sunt nu stiu cate tone de aur american, sau daca zice Merkel ca la Frankfurt sunt nu stiu cate tone de aur german, cat de mult mai multa incredere crezi ca au ministrii de finante si economistii de glob in aceste afirmatii, fata de daca zice un Ponta (caruia i s-a retras de curand titlul de doctor, adica a fost desemnat oficial hot de proprietate intelectuala), sau un Dragnea (condamnat penal) ca la Bucuresti sunt nu stiu cate tone de aur romanesc?
chiar daca mai si costa (putin) mentinerea lui intr-un alt stat dezvoltat, tot e mai sigur acolo decat la noi. imaginati-va ce tentatie ar fi pt multi daca aurul ar fi in tara.
Da' bag de sama ca pt. matale si aritmetica elementara e dificila, daramite sa legi doua idei ... ca de exemplu ca e ilogic sa-l acuzi de furt pe unu' care a facut profit pentru statul roman de cam trei sfert de miliard de lei, cand avem pe unu' condamnat penal care conduce de facto parlamentul.