Proiectul de Ordonanta privind reinfiintarea Institutului National de Administratie, institutie promisa de premierul Dacian Ciolos si de vicepremierul Vasile Dincu inca de la preluarea guvernarii, prin care vor fi pregatiti si instruiti functionari publici, se afla pe agenda sedintei saptamanale de Guvern de miercuri, scrie News.ro. Proiectul de lege privind reinfiintarea Institutului a fost lansat in consultare publica de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice in luna aprilie.

Proiectul defineste Institutul National de Administratie ca fiind institutia publica de interes national, cu personalitate juridica, care va prelua de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) activitatea de formare si perfectionare profesionala a personalului din administratia publica. INA ar urma sa functioneze in subordinea MDRAP, sa coordoneze centrele teritoriale de formare continua pentru administratia publica si colaboreze cu acestea pentru derularea programelor de formare si perfectionare.

Institutul va acorda o importanta deosebita colaborarii/parteneriatelor cu mediul universitar, pentru a asigura formare de calitate si a realiza studii/activitati/seminarii cu impact asupra administratiei publice, urmarind, in acelasi timp, sa se dezvolte ca o scoala de prestigiu in domeniu si va intreprinde demersurile necesare autorizarii, in conditiile legii, a programelor/cursurilor de formare sau perfectionare profesionala pe care le organizeaza.

Potrivit proiectului, Institutul National de Administratie va asigura formarea continua in administratia publica (pentru toate categoriile de functionari publici, pentru personalul angajat cu contract individual de munca in cadrul autoritatilor si institutiilor publice, pentru persoanele numite sau alese in functii de demnitate publica sau asimilate acestora din administratia publica centrala si locala, pentru alesii locali, precum si pentru alte persoane interesate) si programe de formare specializata pentru ocuparea unei functii publice din categoria inaltilor functionari publici.

Institutul va contribui si la strategia de formare continua a personalului din administratia publica, la stabilirea domeniilor prioritare si planurilor anuale de formare profesionala in acest sector, va stabili tematica specifica si standardele de calitate pentru programele de formare profesionala pe care le organizeaza sau care sunt organizate de catre furnizorii autorizati pentru personalul din administratia publica, va realiza studii, proiecte si publicatii, activitati de cercetare-inovare, seminare si conferinte in domeniul administratiei publice.

Premierul Dacian Ciolos a prezentat, in luna aprilie, in Parlament, trei variante privind depolitizarea si reformarea administratiei publice, acestea avand in centru si formarea unor functionari publici profesionisti, care sa devina parte a unui corp national de functionari.

Tot atunci, primul ministru a spus ca doreste infiintarea unui "dispozitiv de pregatire a resurselor umane" in administratia publica, format din trei institutii: Agentia Nationala a Functionarilor Publici, al carui mod de functionare trebuie revizuit, Institutul National de Administratie, care trebuie reinfiintat, precum si un Consiliu profesional, care sa functioneze pe langa ANFP.

Institutul a fost infiintat in 2001 de catre guvernul Nastase, iar apoi a fost desfiintat in 2009, de catre Guvernul Boc, ca urmare a unui plan mai larg de reorganizare a institutiilor publice. INA a fost reorganizat atunci ca un departament in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, fara personalitate juridica.