Proiectul privind reinfiintarea Institutului National de Administratie, institutie care ar urma sa pregateasca functionari publici, discutat in sedinta de Guvern de miercuri
Proiectul defineste Institutul National de Administratie ca fiind institutia publica de interes national, cu personalitate juridica, care va prelua de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) activitatea de formare si perfectionare profesionala a personalului din administratia publica. INA ar urma sa functioneze in subordinea MDRAP, sa coordoneze centrele teritoriale de formare continua pentru administratia publica si colaboreze cu acestea pentru derularea programelor de formare si perfectionare.
Institutul va acorda o importanta deosebita colaborarii/parteneriatelor cu mediul universitar, pentru a asigura formare de calitate si a realiza studii/activitati/seminarii cu impact asupra administratiei publice, urmarind, in acelasi timp, sa se dezvolte ca o scoala de prestigiu in domeniu si va intreprinde demersurile necesare autorizarii, in conditiile legii, a programelor/cursurilor de formare sau perfectionare profesionala pe care le organizeaza.
Potrivit proiectului, Institutul National de Administratie va asigura formarea continua in administratia publica (pentru toate categoriile de functionari publici, pentru personalul angajat cu contract individual de munca in cadrul autoritatilor si institutiilor publice, pentru persoanele numite sau alese in functii de demnitate publica sau asimilate acestora din administratia publica centrala si locala, pentru alesii locali, precum si pentru alte persoane interesate) si programe de formare specializata pentru ocuparea unei functii publice din categoria inaltilor functionari publici.
Institutul va contribui si la strategia de formare continua a personalului din administratia publica, la stabilirea domeniilor prioritare si planurilor anuale de formare profesionala in acest sector, va stabili tematica specifica si standardele de calitate pentru programele de formare profesionala pe care le organizeaza sau care sunt organizate de catre furnizorii autorizati pentru personalul din administratia publica, va realiza studii, proiecte si publicatii, activitati de cercetare-inovare, seminare si conferinte in domeniul administratiei publice.
Premierul Dacian Ciolos a prezentat, in luna aprilie, in Parlament, trei variante privind depolitizarea si reformarea administratiei publice, acestea avand in centru si formarea unor functionari publici profesionisti, care sa devina parte a unui corp national de functionari.
Tot atunci, primul ministru a spus ca doreste infiintarea unui "dispozitiv de pregatire a resurselor umane" in administratia publica, format din trei institutii: Agentia Nationala a Functionarilor Publici, al carui mod de functionare trebuie revizuit, Institutul National de Administratie, care trebuie reinfiintat, precum si un Consiliu profesional, care sa functioneze pe langa ANFP.
Institutul a fost infiintat in 2001 de catre guvernul Nastase, iar apoi a fost desfiintat in 2009, de catre Guvernul Boc, ca urmare a unui plan mai larg de reorganizare a institutiilor publice. INA a fost reorganizat atunci ca un departament in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, fara personalitate juridica.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Ludovic Orban: Orice ministru care își atacă premierul trebuie să își scrie mai întâi demisia
Turcan: Cei care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi suplimente
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
te de Adminstrație, ca să nu mai zic cîte mai sunt și în mediul privat. Crearea acestui institut va însemna o altă gaură în bugetul de stat, care nu va produce nimic. Mai degrabă, reformați aparatul administrativ de stat și, apoi vedeți ce mai este necesar.
În cercați să uitați nou apărutul sistem de simplificare birocratică, pentru că s-a dovedit inutil, creînd dificultăți și lipsa unei rețele integrate care sî fluidizeze acest lucru
Aceasta facultate scoate mici monstri care nu se pricep la nimic si nu stiu sa faca ceva anume. II vedem angajati prin toate institutiile publice mimand priceperea in domenii cu totul straine de pregatirea lor. Ar trebui desfiintata si copii orientati catre domenii cu aplicabilitate practica. Domnul Dancu, om politic vrea sa infiinteze o ata scoala de partid in care sa formeze politic oamenii care ar trebui sa stie inainte o meserie.
Romania nu are nevoie de politruci fara meserie in institutiile statului.
Va rezulta o casta care va restrictiona accesul la concurs in administratia publica la singurul angajator din economie , niste mase de manevra politica si vor creste cheltuielile statului cat si ale aspirantilor care vor trebui evident sa plateasca inca niste cursuri !!
Si asta datorita unui COD AL MUNCII comunist, defectuos de la nascare care nu ajuta nici angajatorul nici salariatul dar care face salariatul cumva patronul angajatorului astfel incat si daca-ti da foc la fabrica (din prostie ) tu angajator nu poti sa-l dai afara...Daca functionarii publici/salariatii ar putea fi dati afara pentru fapte grave (definite clar) s-ar produce si selectia naturala necesara, in administratia publica !!
fostul institut devenise un monstru patronat de stat,privatizat de o mana de jmekeri:
-lectori platiti cu ora,muuuult pe ora-care ii invatau pe cursanti tabla inmultiri cu zero
-cursuri organizate in statiuni turistice-in plin sezon turistic,unde tarifele de cazare si masa atingeau nivelurile maxime!
-costuri enorme,fara niciun efect semnificativ ptr institutiile publice care-si trimiteau loazale la reveneala,pardon la reciclare!