Un incendiu si o explozie s-au produs, luni dupa-amiaza, la rafinaria Petromidia din Navodari apartinand grupului Rompetrol, la fata locului fiind trimise cinci autospeciale de stingere a incendiilor si mai multe echipaje de salvatori de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Constanta, anunta News.ro. Patru muncitori au suferit arsuri grave. Incendiul a fost lichidat in jurul orei 19:30.

Ora 01:00 Cei patru raniti in explozia de la Rafinaria Petromidia vor fi transportati la Bucuresti cu doua ambulante, dupa ce zborurile cu care acestia trebuiau adusi de la Constanta in Capitala au fost anulate din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, potrivit Agerpres.

Ora 23:00 Agentia pentru Protectia Mediului Constanta facut determinari de compusi organici volatili totali. Concentratiile masurate au fost mai mari decat cele in situatii normale, nefiind insa depasite limitele admise, se arata intr-un comunicat al Ministerul mediului remis redactiei HotNews.ro

Astfel, in urma determinarilor imediate, nu a fost constatat un risc pentru sanatatea populatiei din zona. APM Constanta va monitoriza in continuare calitatea aerului din apropierea deflagratiei. La aceasta ora se continua determinarile de compusi organici de-a lungul limitei amplasamentului, in prezenta reprezentantilor GNM. Valorile detectate sunt in scadere si nu mai este fum. Administratia Nationala de Meteorologie estimeaza ca, in urmatoarele ore, circulatia aerului va fi, in zona accidentului, predominant dinspre nord spre sud-vest, apoi, pana maine dupa-amiaza inspre sud-est, deasupra marii.

Ora 21:25: Agentia de Protectia Mediului: Dupa incidentul de la Petromidia nu a fost o poluare care sa determine declansarea unei alerte. Agentia a dispus trimiterea unor laboratoare mobile pentru masurarea gradului de poluare cu agenti chimici volatili in apropierea rafinariei Petromidia din Navodari, insa nu s-a atins pragul de alerta, a declarat pentru News.ro secretarul de stat Ioan Gherghes, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

Ora 21:10: Cei patru raniti in urma exploziei produse luni seara la rafinaria Petromidia vor fi adusi in Capitala cu doua elicoptere ale Ministerului Afacerilor Interne, a declarat, pentru News.ro, Raed Arafat.

Ora 20:07: Ministerul Sanatatii anunta ca este vorba despre 4 raniti, care vor fi transportati la spitale din Bucuresti. Unul dintre raniti are arsuri pe 100% din suprafata corpului.

  • Situatia victimelor dupa explozia de la Navodari, prezentata de Ministerul Sanatatii:

Un barbat, 35 de ani, arsuri gradul III pe 100% din suprafata corpului, stabil, intubat - va fi transportat la spitalul Bagdasar-Arseni.

Un barbat, 49 de ani, arsuri gradul II-III pe 25% din suprafata corpului, stabil, cu leziuni ale cailor respiratorii, stabil, intubat - va fi transportat la spitalul Bagdasar-Arseni.

Un barbat, 34 de ani, arsuri de gradul II-III pe 20% din suprafata corpului, stabil, neintubat, fara leziuni pe caile respiratorii - va fi transportat la Spitalul de Arsi.

Un barbat, 58 de ani, arsuri de gradul II pe 24% din suprafata corpului, stabil, neintubat, fara leziuni pe caile respiratorii - va fi transportat la Spitalul de Arsi.

Ministerul Sanatatii anunta si ca un barbat in varsta de 30 ani, cu arsuri de gradul III pe 60% din suprafata corpului, intubat, care nu are legatura cu accidentul de la rafinaria Petromidia, va fi transportat de la Brasov la Spitalul Floreasca din Bucuresti.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca Spitalul de Arsi a primit autorizatia de la DSP Bucuresti pentru Unitatea de Transfuzii Sanguine si reia activitatea pe mai multe patologii, inclusiv arsuri in suprafata maxima de 25% si care nu presupun activitate in sectia ATI. Comisia de Chirurgie Plastica a Ministerului Sanatatii a aprobat aceasta reluare de activitate. In consecinta, ministerul a informat Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta si Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti si Judetului Ilfov pentru directionarea cazurilor care se inscriu in conditiile mentionate.

Ora 19:42: Incendiul a fost lichidat.

Ora 19:36: Victimele exploziei de la Navodari sunt in drum spre spital, unde va fi evaluata gravitatea arsurilor, a declarat Raed Arafat, secretar de stat pentru situatii de urgenta.

Potrivit informatiilor de la ISU Constanta, in primele momente ale incendiului au intervenit pompierii de la firma privata care asigura prevenirea incendiilor pe platforma de la Petromidia.

Potrivit purtatorului de cuvant al Serviciului de Ambulanta Judetean Constanta, Claudia Tatarici, a precizat ca la Constanta a fost activat planul rosu de interventie si pana in prezent sunt informatii ca s-au inregistrat patru cazuri de arsuri grave, muncitorii fiind deja preluati de ambulante pentru a fi transportati la spital.

La randul sau, purtatorul de cuvant al ISU Dobrogea, Anca Chirita, a declarat ca la fata locului au ajuns mai multe echipaje de interventie, dotate cu masini cu spuma si apa.

Liderul de sindical de pe Platorma Rafinariei Petromidia, Petre Tancau, a precizat ca incendiul a fost generat de o explozie la o pompa de alimentare DDV, din cadrul unei instalatii de prerafinare.