Marele actor Radu Beligan, care s-a stins miercuri la varsta de 97 de ani, a fost criticat in mai multe randuri pentru alegerile sale politice.

Radu Beligan, intr-un mesaj de sprijin pentru Victor PontaFoto: Captura YouTube

Un articol din Evenimentul Zilei din 1996 prezinta "Cuvintul tovarasului Radu Beligan la Congresul al III-lea al Educatiei Politice si Culturii Socialiste", cu elogii aduse fostului dictator Nicolae Ceausescu si sotiei sale in timpul regimului comunist.

"Traim o experienta fascinanta, unul din acele timpuri inalte cand omul isi da masura si mai mult decat masura lui. Si ma gandesc, fireste, in primul la rand acel om exemplar la care ne gandim cu totii: tovarasul Nicolae Ceausescu. Cel care nu cunoaste nevoia de repaos. Cel care se odihneste de o munca prin alta munca. Cel care a sters din dictionar cuvintele: oboseala, inertie, stagnare, nepasare, imposibilitate", exclama Beligan, in alocutiunea sa, citata intr-unarticol din Adevarulin urma cu aproape doi ani.

Beligan a tinut un discurs si in 1996, la lansarea candidaturii lui Ion Iliescu la alegerile prezidentiale.

"Il cunosc pe domnul Iliescu de multa vreme. Este, fara indoiala, un om politic nascut nu facut. Este si aici o chestie de vocatie si nu de improvizatie. Este un om politic care nu si-a pierdut niciodata starea de elev, invata mereu de la oameni, de la viata, dar mai ales de la dusmani. Este un om cinstit si un om bun", spunea atunci actorul, potrivit sursei citate.

Cea mai recenta controversa a aparut la alegerile din toamna lui 2014, cand Radu Beligan s-a pronunta public in favoarea candidatului Victor Ponta.

Atunci, Andrei Plesu i-a replicat lui Beligan intr-oscrisoarein care i-a reprosat ca se implica "intr-o jalnica operatiune de propaganda".

"Tara aceasta are nevoie de un presedinte tanar si energic", spunea Beligan in mesajul de sprijin pentru Victor Ponta postat pe pagina de Youtube a PSD.