Seful Consiliului pentru Combaterea Discriminarii: Legile actuale ingradesc dreptul la familie al minoritatilor sexuale

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 20 iulie 2016, 11:08 Actualitate | Esenţial


Csaba Asztalos
Foto: Hotnews
Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Asztalos Csaba, a aratat miercuri ca actuala legislatie ingradeste dreptul la familie al persoanelor din minoritatea sexuala prin interzicerea casatoriei, el precizand ca sustine admiterea exceptiei de neconstitutionalitate cu privire la drepturile cuplurilor de acelasi sex, informeaza Agerpres.

"Apreciem ca actuala legislatie ingradeste dreptul la demnitate umana, viata intima si de familie al persoanelor din minoritatea sexuala, interzicand casatoria intre persoanele de acelasi fel si nerecunoasterea acestor casatorii, respectiv a parteneriatelor civile, ii aseaza in afara societatii. Or, dreptul la demnitate umana presupune dreptul individului de a fi recunoscut ca subiect de drept in individualitatea sa. Aceste persoane nu au nicio protectie", a declarat Asztalos Csaba, dupa ce Curtea Constitutionala a ramas in pronuntare privind exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 277 alin. (2) si (4) din Codul civil. 

El a mentionat ca CEDO a statuat ca tarile membre ale UE trebuie sa adopte legislatii care sa protejeze drepturile civile ale persoanelor ce fac parte din minoritatea sexuala. 

"Nu exista in acest moment o obligatie internationala sau o jurisprudenta a Curtii Drepturilor Omului care sa oblige statele membre la legalizarea casatoriei, nu vorbim de acest lucru, insa CEDO spune ca statele membre trebuie sa adopte legislatii care sa protejeze drepturile civile ale persoanelor care fac parte din minoritatea sexuala. Noi am sustinut o decizie de interpretare, de admitere a exceptiei de neconstitutionalitate, aratand ca in acest moment legislatia nu recunoaste cuplurile si drepturile cuplurilor dintr-o minoritate sexuala. Interpretarea noastra este in aceeasi linie cu jurisprudenta CEDO. In acest sens, Italia, recent Grecia au adoptat legislatie privind recunoasterea parteneriatului civil", a explicat presedintele CNCD. 

Cu privire la demersul Coalitiei pentru Familie referitor la faptul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, Asztalos Csaba a sustinut ca acesta trebuie avizat negativ. 

"Noi credem ca demersul trebuie avizat in mod negativ si aici formularea intrebarii este una incorecta, pentru ca in toate statele din UE se defineste casatoria ca o comuniune intre barbat si femeie, o uniune libera intre barbat si femeie si nu familie. Familia cunoaste diverse modalitati de organizare intr-o societate moderna", a spus presedintele CNCD. 

Curtea Constitutionala a Romaniei dezbate miercuri exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 277 alin. (2) si (4) din Codul civil, ridicata intr-un proces de Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton, Asociatia ACCEPT, si in care parti in cauza sunt Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General pentru Imigrari si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. 

Art. 277 din Codul civil - Interzicerea sau echivalarea unor forme de convietuire cu casatoria - prevede la alin. (2): Casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania; iar la alin. (4) - Dispozitiile legale privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European raman aplicabile. 

Relu Adrian Coman a precizat ca prin nerecunoasterea casatoriei sale in Romania cu Robert Clabourn Hamilton, care a avut loc in 2010 in Belgia, nu poate beneficia de dreptul la resedinta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1972 vizualizari

 • +6 (20 voturi)    
  Dreptul la familie nu e îngrădit nimănui (Miercuri, 20 iulie 2016, 11:19)

  Tescovin [utilizator]

  Vor minoritățile sexuale căsătorie ? Un gay și o lesbiană sunt oricând liberi să se căsătorească unul cu celălalt.
 • -5 (21 voturi)    
  acum sa te tii comentarii de la habotnici (Miercuri, 20 iulie 2016, 11:28)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  cum asa, UE impune, UE cere, noi, romanii verzi hortodocsi de 2000 ani- dinainte de nasterea Domnului nu putem accepta asa ceva (ca scrie prin Vechiul Testament de Sodoma si Gomora, bla bla bla), ca nu e natural (de parca homosexualitatea a fost inventata recent in laborator si nu e de la inceputurile lumii) samd samd :)) Tot prin Vechiul Testament scrie si ca e in regula sa ai sclavi, ca trebuie sa iei de soata pe vaduva fratelui, ca e interzis sexul inaintea casatoriei si onania e si ea pedepsita cu moartea.
  Deci, habotnicii sunt invitati sa respecta si ei integral prevederile Vechiului Testament, inainte de a mai invoca Sodoma si Gomora.

  Cred ca s-ar auto-epura 99,99 % dintre ei (serios, cine nu a facut onanie, malahie, sex oral si alte scarbosenii pt care trebuie sa fii lapidat cu pietre pana la moarte, cf Vechiului Testament?).

  CNCD arata f clar ca exista o diferenta intre conceptul de "casatorie"-oricum ar fi el definit de lege si 'familie' care cunoaste mult mai multe variatiuni decat accepta si inteleg crestinopatii din Coalitia pt Familie.

  Si ca si minoritatile sexuale au dreptul macar la recunoasterea parteneriatului civil. Sa ii zica frate asa, ca sa nu se mai simta lezati "familistii' ca ar fi 'casatorie'. Uniune civila, parteneriat civil, samd, cum ii spune si prin Italia, Grecia etc.

  Oricum astea privesc si multe cupluri heterosexuale, tendinta vedem bine ca e de multiplicare a concubinajelor in detrimentul mariajelor.
  • -3 (15 voturi)    
   Sa-ti fie rusine!!!! :) (Miercuri, 20 iulie 2016, 12:00)

   j_chinez [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Jignesti cartea de capatai a Republiciii Hortodocse si Autocefala Miritice cu astfel de aberatii occciidentaleze. Pentru cine lucrezi Bruxelles sau CIA? Vrei sa ne ademenesti copiii si rudele la un stil de viata inecompatibil cu spirtul bibliei!
  • -2 (6 voturi)    
   Decat sa vorbesti despre ce nu stii.. (Miercuri, 20 iulie 2016, 13:10)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   ..mai bine te concentrezi pe ce stii si vii cu argumente in favoarea ideii tale!

   Nimeni, dar nimeni nu o sa te asculte cand incepi sa ataci oameni pe baza unor lucruri inventate de altii(sunt sigur ca nu ai citit o iota din Biblie, pentruca daca citeai, nu mai puneai acest coemntariu aici)!
   • 0 (4 voturi)    
    Uite unu! (Miercuri, 20 iulie 2016, 13:44)

    j_chinez [utilizator] i-a raspuns lui akillies

    Un copil de clasa a 6-a a citit mai multa biblie decat majoritatea fundamentalistilor religiosi care populeaza vagaunile intelectuale cunoscute drept "biserici".
    I-ti recomand sa vii tu cu argumente pentru incalcarea drepturilor omului si sa ne ceri noua sa va demontam prostia crasa.
 • -2 (2 voturi)    
  !? .. (Miercuri, 20 iulie 2016, 11:28)

  delavrancea [utilizator]

  Sa vedem in ce "barca" suntem.
 • +4 (18 voturi)    
  Solutia: Operatie de schimbare de sex! (Miercuri, 20 iulie 2016, 11:31)

  pedepsitorul [utilizator]

  Nu este interzis sa faci operatie de schimbare de sex!

  In Romania minoritatile sexuale nu au dreptul sa se casatoreasca. (punct)
  • 0 (0 voturi)    
   Drept (Miercuri, 20 iulie 2016, 19:33)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

   Ba au exact acelasi drept ca oricine sa s casatoreasca. Cu o persoana de sex opus, evident, asta e o tautologie.
 • +9 (17 voturi)    
  Cine nu le lasa sa si intemeieze o "familie"? (Miercuri, 20 iulie 2016, 11:35)

  jackalphonse [utilizator]

  Problema este ca o minoritate doreste sa redefineasca "familia".
  Va aduceti aminte cand acele minoritati voiau o lege europeana in care pe cartea de identitate sa nu mai scrie "mama" si "tata"? Voiau sa le inlocuiasca cu "parinte 1", "parinte 2", "parinte n". Mie, personal, mi se lua dreptul de TATA. Eu sunt tata, asa ma striga copilul meu si tin foarte mult la aceasta "titulatura". Sunt un parinte fara numar de ordine. Sotia mea este MAMA si asa vreau sa ramana.
 • +9 (17 voturi)    
  haha (Miercuri, 20 iulie 2016, 11:36)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  sa se duca la bruxelles atunci, nu-i tine nimeni cu forta aici! legea romaneasca este clara si vointa poporului la fel!
 • +4 (6 voturi)    
  wtf (Miercuri, 20 iulie 2016, 12:09)

  iodixit [utilizator]

  familie (dex)=Formă socială de bază, întemeiată prin căsătorie, și care constă din soț, soție și din descendenții acestora.
  casatorie(dex)=Uniune legală, liber consimțită între un bărbat și o femeie pentru întemeierea unei familii.

  asa ca numiti-le cum vreti uniunile unisex exceptind familie si casatorie.

  ,,l,,
  • +2 (12 voturi)    
   o mama singura si un copil nu sunt familie? (Miercuri, 20 iulie 2016, 12:14)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

   doi soti singuri nu sunt familie? un tata vaduv si copii lui nu sunt familie? cf definitiei citate de tine, se pare ca nu.
   Asa ca nu reinventeaza nimeni nimic, familia exista in multe forme care trebuie recunoscute de lege. simplu.
   • +1 (1 vot)    
    cred ca nu ai in totalitate dreptate (Miercuri, 20 iulie 2016, 14:50)

    iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    o mama singura cu copil, nu sint o fsmilie, sint o parte de familie. acelasi lucru si la un tata singur cu copil.cum au devenit singuri, divort, deces, vitro etc, e o alta poveste. cu doi soti singuri, nu sint prea sigur ca formeaza o familie, dar cine sint eu sa stabilesc cum se invirte universul.
    n-am nimic impotriva uniunilor (e doar un termen general folosit de mine) unisex. preferintele sexuale ale altora nu fac parte dintre preocuparile mele, eu referindu-ma doar la termenul de casatorie si la cel de familie.
 • +3 (5 voturi)    
  Hey ! (Miercuri, 20 iulie 2016, 12:25)

  John M. [utilizator]

  Don't push it! Familia e altceva. Citeste-i definitia intr-un dictionar sa te luminezi.
 • 0 (12 voturi)    
  Ortodocsi prapaditi ! (Miercuri, 20 iulie 2016, 13:04)

  Susufler0 [utilizator]

  Dar de cand doua definitii dintr-un dictionar au devenit imuabile ?

  Lasati-i sa se casatoreasca intre ei, sa-si intemeieze familii, sa infieze copii, sunt oameni.

  Curtea Constitutionala daca nu le da dreptate celor doi gay, inseamna ca e formata din papuasi.
  • +1 (5 voturi)    
   bai nene.. (Miercuri, 20 iulie 2016, 13:42)

   akillies [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   ..ce te iei de ortodoxi.. uite in Polonia Catolica exista aceeasi dilema si deocmadata a fost acceptata definitia de familie bazata pe casatorie intre un barbat si o femeie.. in SUA(protestanta), nu s-a acceptat aceasta aberatie in toate statele..

   Daca vrei altceva, du-te si discuta cu oamenii din sistemul juridic si cautati alte forme de asemanatoare cu aceasta structura de baza a societatii!

   Conceptul de familie si casatorie are ca scop perpetuarea speciei, si coexistenta in armonie ..nu ca toata lumea trebuie sa fie fericita, si cum necum sa aiba niste "urmasi", ci ca toata lumea are dreptul si trebuie sa incerce sa transmita mai departe mostenire de la generatiile anterioare...
   conceperea unei vieti noi este una din cele mai importante si cele mai mari responsabilitati in viata unui om si nu poate fi inteleasa de cineva care isi neaga propria existenta, propria natura..
   nici nu reprezinta un moft al ortodoxilor, catolicilor, crestinii in general, musulmanilor, budistilor si altor religii de pe fata Pamantului..

   Sunt atatea forme legale recunoscute de statul Roman (concubinaj, parteneriat etc.) ce pot fi imbunatatite.. mai ales ca se pot aplica oricarui tip de cuplu fara prea multa bataie de cap.. Asa ca lucrati in partea acesta.. e mult mia practic si mai util..
  • 0 (0 voturi)    
   Schimbare (Miercuri, 20 iulie 2016, 19:35)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   As vrea sa vad cuvantul ala al carui definitie a fost schimbat in dictionar de o curte constitutionala.
 • 0 (0 voturi)    
  Stat de drept (Miercuri, 20 iulie 2016, 19:52)

  Setalcott [utilizator]

  Alo, domnule presedinte CNCD, de separarea puterilor in stat ati auzit? De cand are o institutie a executivului dreptul de a se amesteca in chestiunile juridice?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by