21 de copii au ajuns, miercuri si joi, in regim de urgenta in centre de plasament, doi fiind victime in cazul traficului de persoane de la Berevoesti, iar ceilalti 19 fiind copii ai celor retinuti de catre anchetatori, transmite Mediafax.

Tanar sechestrat si legat cu lanturi - ArgesFoto: Hotnews

Potrivit reprezentantilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Arges, in ultimele 24 de ore, 21 de copii au ajuns in centre de plasament.

"Doua dintre victimele de la Berevoesti sunt copii. Au fost aduse la noi in centru. Legea prevede ca in cazul in care ambii parinti ai unui copil sunt retinuti, minorul sa fie plasat in regim de urgenta intr-un centru de plasament. Astfel, sunt 19 copii care au fost si ei institutionalizati in regim de urgenta", a declarat Iuliana Matei, de la DGASPC Arges.

38 de persoane au fost retinute, miercuri seara, in urma audierilor care au avut loc dupa cele 40 de perchezitii din localitatea argeseana Berevoesti.

Anchetatorii banuiesc ca, din 2008 si pana in prezent, suspectii au recrutat 40 de persoane minore si majore, prin constrangere, inducere in eroare, rapire sau profitand de starea de vulnerabilitate in care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilitati fizice sau psihice, cu situatii materiale precare), in scopul exploatarii prin supunerea la executarea de munci si indeplinirea de servicii in mod fortat si prin obligarea la practicarea cersetoriei, prin procedee care au adus victimele in stare de aservire si de lipsire de libertate.

In cazul unui minor despre care procurorii spun ca a fost rapit in octombrie 2015, in dosarul DIICOT se arata ca "victima era supravegheta permanent, nu primea mancare in fiecare zi, ii era interzis sa paraseasca gospodaria neinsotita, era legata pe timpul noptii si i se aplicau tratamente umilitoare fiind pusa sa danseze, i s-au ras sprancenele, era pusa sa stea dezbracata", spre amuzamentul celor din grupare.

Unul dintre copiii ridicati miercuri de anchetatori si dus in centrul de plasament le-a povestit oamenilor legii ca femeile erau uneori mai rele decat barbatii. Sotia proprietarului, a povestit minorul, il lovea zilnic si, ca sa-l pedepseasca, ii smulgea din cap smocuri de par cu patentul. In plus baiatul are o ureche rupta dupa ce vreme indelungata a fost tras de ea si torturat. A fost stropit cu apa rece sau fiarta si ars pe maini.

Cele doua victime minore, care au ajuns in centrul de plasamant, vor fi evaluate din punct de vedere medical si con

siliate psihologic.

Primarul localitatii argesene Berevoesti, Florin Proca, acolo unde au fost gasiti adulti si minori folositi ca sclavi, sustine ca nu a stiut ca existau asemenea practici in zona si ca va forma echipe mixte care vor verifica toate casele din comuna.

"Niciodata nu am stiut ca sunt oameni legati in lanturi si tinuti in custi, in Berevoesti. Daca un om cu suflet ar fi vazut asa ceva, cu siguranta ar fi sunat la 112. In 2015, am depus o sesizare la politie cum ca exista suspiciunea ca ar fi in localitate persoane fara acte, care sunt supuse la diverse munci. Colegii de la Asistenta Sociala au avut aceasta suspiciune. Pana in prezent nu am primit vreun raspuns, dar posibil ca actiunea de acum sa fie raspunsul acelei se

sizari", a spus primarul localitatii Berevoesti, Florin Proca.

Edilul a mai precizat

ca nu a fost chemat inca la audieri.

"Ce vreau sa se lamureasca e faptul ca nu sunt parte in dosar. Nu am fost chemat la audieri, nici intrebat de vreo autoritate despre aceasta situatie. (...) Satul Gamacesti este un sat izolat, cu aproximativ 600 de gospodarii. Este locuit in proportie de 90% de persoane de etnie rroma. Casele acestora sunt la aproximativ 400 de metri distanta de celelalte case din localitate. Cei mai multi dintre localnicii din Gamacesti au documente", a mai precizat primarul.

Florin Proca a mai spus ca de joi s-a constituit o echipa la nivelul primariei care va merge din casa in casa pentru a vedea daca mai exista astfel de cazuri precum cele depistate de politisti si procurori.

Pe de alta parte, partidul M10 i-a solicitat premierului Dacian Ciolos demiterea prefectului judetului Arges, Cristian Soare, dar si a sefilor politiei din judet si din comunele pe teritoriul carora si-au desfasurat activitatea infractionala bandele de "stapani de sclavi", potrivit unui comunicat al formatiunii.