14 persoane au fost retinute in dosarul deschis ca urmare a suspiciunilor de rele tratamente aplicate minorului, printre retinuti fiind si Victorita Botoaga, medic trimis in judecata in 2012 pentru afaceri cu retete false, scrie Mediafax.

In total, 21 de persoane sunt cercetate de procurori pentru rele tratamente aplicate minorului, abuz in serviciu si delapidare, dosarul fiind deschis in urma unui denunt facut de un fost angajat. Faptele vizate de procurori ar fi fost comise in intervalul 2014-2016.

Astfel, 14 dintre acestea au fost retinute pentru 24 de ore in urma audierilor, urmand sa fie prezentate instantei cu propunerea de arestare preventiva.

Printre retinuti se afla si Victorita Botoaga, medic trimis in judecata in anul 2012 pentru eliberare de retete false cu valoare compensate pe numele unor falsi pacienti, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate fiind pagubita cu aproximativ doua milioane de lei.

Procurorii sustin ca angajatii centrului le-au pus in primejdie pe minorele de care ar fi trebuit sa aiba grija, prin "stabilirea si administrarea unui tratament psihiatric cronic in lipsa unei examinari efective a minorelor, in scopul de a le reduce posibilitatile de a actiona si de a se exprima si pentru a facilita astfel supravegherea minorelor de catre angajati".

La centrul de plasament in cauza, din 37 de beneficiari, 22 aveau tratament psihiatric iar dintre acestia opt nu au fost niciodata internati pentru afectiuni psihice, iar cinci au fost internati doar pentru emiterea certificatului de orientare scolara, explica parchetul, precizand ca, atunci "cand minorele manifestau un comportament de natura sa-i ￯deranjeze￯ pe angajatii centrului erau internate, in baza unui bilet de trimitere emis de un medic psihiatru, la un spital de profil, in compartimentul sanatoriu, internarile erau de aproximativ o luna, medicul psihiatru decidea cu privire la aceste trimiteri fara sa examineze minorele, doar pentru ca acestea ii deranjau pe angajatii centrului".

Parchetul Capitalei sustine ca tinerele nu erau hranite corespunzator desi aveau resursele necesare, alimentele fiind sustrase constant de angajatii centrului, uneori fiind inlocuite cele din meniurile oficiale cu unele primite in exces si cu termen redus de valabilitate. Minorele nu erau supravegheate cat se aflau in centru, ceea ce a permis sa fie agresate de alte fete sau sa plece, unele fiind astfel victime ale unor agresiuni sexuale, cateva dintre acestea fiind deja insarcinate.

De asemenea, anchetatorii spun ca angajatii centrului se foloseau abuziv de resursele destinate minorelor.

"Majoritatea angajatilor isi insusesc in mod constant atat bunuri alimentare si nealimentare (in general produse de curatenie, medicamente, lenjerie),destinate beneficiarelor minore din fondurile bugetului local al sectorului 1, cat si bunuri (alimentare, vestimentare, electrocasnice, cosmetice) sau sume de bani obtinute din sponsorizari sau donatii", se arata in comunicatul de presa.

Potrivit sursei citate, "o parte dintre functionari primesc banii de cheltuiala pentru beneficiare si ii pastreaza, remitandu-i ulterior doar partial si in etape, sau intermediaza vanzarea catre beneficiare a diferitelor produse (in general cosmetice) in cuantumul acestora: beneficiarele pot fi usor induse in eroare cu privire la valoarea adevarata a bunurilor vandute; unele bunuri vandute provin in realitate din donatii"

De asemenea, "cand sunt organizate tabere, excursii sau alte activitati de recreere, fondurile si transportul destinate minorilor institutionalizati sunt folosite si pentru participarea la aceste activitati in mod gratuit a membrilor de familie ai unor angajati ai centrului (educatori, soferi, administrator, asistenta medicala) ", mai spun procurorii.

Anchetatorii precizeaza ca autoturismele destinate transportului minorelor centrului sunt folosite frecvent in interesul personal al angajatilor; din aceasta cauza, de multe ori minorele trebuie sa mearga la scoala sau pentru a fi examinate medical cu transportul in comun, in conditiile in care locatia centului este relativ izolata.