Dupa votul votul britanicilor pentru Brexit, exista multe incertitudini, dar si cel putin doua certitudini, a spus Razvan Nicolescu, fost ministru al energiei si fost presedinte al Agentiei Europene de Reglementare in Energie (ACER), pe pagina sa de Facebook. "Prima dintre ele este ca marele castigator politic al votului de ieri este Vladimir Putin. A doua certitudine este ca David Cameron va ramane in istorie ca un politician slab si oscilant care a cultivat ani buni spiritul anti-european in loc sa isi asume procesul mult mai dificil de explicare si educare a oamenilor, organizand apoi un referendum in care a sustinut ca e bine ca UK sa ramana in UE".

"Sunt multe incertitudini legate de votul de ieri din UK si de ceea ce va fi in continuare, de ce se va intampla cu procesul tehnic de iesire, de tensiunile care ar putea sa apara in Irlanda de Nord, de reactia scotienilor, de reactia europenilor care lucreaza in UK si a britanicilor care lucreaza in UE, etc.

Exista insa cel putin doua certitudini. Prima dintre ele este ca marele castigator politic al votului de ieri este Vladimir Putin. A doua certitudine este ca David Cameron va ramane in istorie ca un politician slab si oscilant care a cultivat ani buni spiritul anti-european in loc sa isi asume procesul mult mai dificil de explicare si educare a oamenilor, organizand apoi un referendum in care a sustinut ca e bine ca UK sa ramana in UE. Din populism s-a jucat cu cutia de chibrituri pana a dat foc la casa. Riscul de domino este foarte mare mai ales in Franta si Olanda unde partidele populiste au o amploare din ce in ce mai mare", a spus Nicolescu.

Acesta a precizat ca pentru Romania, Brexit nu aduce nimic bun.

"Romania? Votul din UK nu aduce nimic bun. Ar trebui sa ne certam mai putin intre noi. Sa incercam sa cheltuim cat mai rapid fondurile structurale europene. Sa intarim guvernanta institutiilor din administratie aflate intr-un blocaj total, amanand orice decizie. Sa relansam parteneriatul cu mediul privat autohton. Sa decapusam companiile de stat. Sa intarim parteriatul strategic si economic cu SUA. Sa dezvoltam un parteneriat economic cu China. Sa ne respectam angajamentele ca stat membru UE si sa ne aparam drepturile. Sa iesim dintr-o amorteala aproape totala in care am intrat de o buna perioada de timp. UE va supravietui, cel putin intr-o anumita forma. Vor fi insa multe blocaje si tensiuni. Urmeaza o perioada grea", a mai spus Nicolescu.