Legile lui Adomnitei au uitat de universitati 

Asaltul rectozaurilor: cazul Babes-Bolyai 

de Ruxandra Hurezean    
Marţi, 18 decembrie 2007, 19:00 Actualitate | Esenţial


Andrei Marga
Foto: Rompres
Noile reguli in educatie, anuntate de ministrul Adomnitei, pastreaza intact actualul sistem de promovare si subordonare din Universitati. Modalitatea de alegere a rectorilor ii avantajeza mai departe pe dinozaurii aflati de ani de zile la carma universitatilor. Vor putea sa-si angajeze si un manager – este singura noutate referitoare la sistemul de conducere in universitati. Andrei Marga, actualul presedinte al Consiliului Academic al Universitatii Babes Bolyai din Cluj, candideaza pentru a treia oara la functia de rector. Cazul UBB este simptomatic.

O grupare considerata reformatoare din UBB acuza “sistemul de casta” care recicleaza rectori. Sustinatorii lui Marga se apara atacand: “reformistilor” le lipseste performanta profesionala. Din inlcestarea celor doua tabere, a rezultat un singur candidat: Andrei Marga. Senatul UBB a programat data alegerilor pe 30 decembrie, cu o zi inainte de revelion.

●    Sistemul piramidal de reprezentare a puterii in universitati functioneaza de 8 ani. Pina atunci rectorii erau alesi de intreg corpul profesoral prin vot direct si universal.
●    Sistemul piramidal a fost mentinut si in proiectul de lege. Astfel, in functie de numarul cadrelor didactice de la facultati se repartizeaza si numarul de locuri in Senat adica proportional.
●    Senatorii aleg rectorul, prin urmare cine controleaza accesul in Senat face jocurile la alegerea rectorului. Si tot senatorii scriu regulile dupa care au loc alegerile in Universitate.

“Senatori” cu mandat prelungit

"La UBB s-au mentinut si "locuri de drept" in structurile de decizie”, explica conferentiarul Dan Ratiu.  Altfel spus, cei care au detinut functii de conducere raman in Senat chiar daca nu le mai au. In felul acesta, explica Ratiu, sistemul se conserva si merge mai departe fara a avea seanse reale de reformare. El spune ca sunt tot mai putine sanse sa vina lume noua in structurile de decizie: “in plus, daca nu faci parte din Senat, nu poti candida la functia de rector."

Un alt profesor de la UBB a reclamat faptul ca numarul de locuri repartizate in Senat fiecarei facultati nu a respectat in toate cazurile regula proportionalitatii.

 "Grava este situatia facultatilor penalizate, desi aveau locuri alocate pentru liniile maghiara si germana. Matematica si Informatica – penalizata cu cel putin 2 locuri Fizica. O situatie hilara intalnim la Facultatea de Istorie si Filosofie, care desi ar fi avut dreptul la cel putin 5 reprezentanti in Senat, a primit doar 3 locuri, cate unul pentru fiecare linie de studii! Se poate doar presupune ca s-a dorit sa nu existe sanse de a ajunge in Senat si un alt reprezentatnt al liniei de studii in limba romana" afirma lista Corina Ionescu, profesor la UBB.

Profesori amenintati

Si Gabriel Badescu, profesor la Facultatea de stiinte politice, sustine ca a primit in aceasta perioada a alegerilor universitare o scrisoare de la un profesor de la Sport care reclama ca "S-au initiat presiuni asupra unor asistenti, pâna  la amenintari cu sabotarea finalizarii doctoratului; S-au dat telefoane in care s-a sugerat ce directie sa ia votul   respectivului, altfel, având de suportat consecinte. S-au vehiculat existenta unor directive de la nivelul Rectoratului, prin care se proferau masuri punitive inclusiv financiare la adresa Facultatii, in cazul in care nu sunt alese anumite persoane agreate de Rectorat. Au  fost chemati colegi, profesori, la Rectorat pentru negocierea unor  posturi in compensare cu renuntarea la alte candidaturi."
Bani si conflicte

Alti profesori din UBB sustin ca principala parghie de control este banul. "Virful piramidei controleaza banii, accesul la burse, premii, functii de conducere. Cum ai indraznit sa critici deciziile conducerii cum devii un dusman declarat. Facultatea noastra de filosofie a devenit un fel de hol in universitate, iar eu un usier, pentru ca lucrez intr-un spatiu de trecere. Mi s-a spus ca au vrut mai multi studenti sa se inscrie la mine la masterat in aceasta toamna si li s-a spus ca nu mai sint locuri, desi aveam locuri." explica Aurel Codoban, profesor la filosofie, care acum citiva ani a cistigat un proces cu UBB privind dreptul la libera practica.

Rectorul UBB: “Au profitat de munca altora”

Conducerea universitatii a raspuns public acuzelor aduse de grupul "reformistilor" spunind ca  "autovictimizarea unor profesori (dind exemplul clar al lui Codoban si Miclea) este o treaba care ii priveste." Pentru ca, "nicio universitate din lume nu poate accepta impostura, incalcarea legislatiei financiare, mintirea publicului si comercializarea profesiei de universitar....Oameni care nu au construit nimic, dar au profitat de munca altora ar trebui sa vada inainte de toate pe sine" le raspunde intr-un mesaj destinat presei rectorul UBB Nicolae Bocsan.  

Pentru a treia oara, Marga

Andrei Marga si-a anuntat sambata, 14 decembrie, candidatura la functia de rector: "Nu am apetitul functiilor (in definitiv, le-am parcurs pe toate: sef de catedra, decan, prorector, rector, ministru, leader de relevanta internationala; pe de alta parte, am demisionat in 1999, din functia de ministru, din ratiuni bugetare, si, in 2001, din cea de lider politic national). Cercetarea, scrierea cartilor sunt, de departe, mai atragatoare pentru mine. Nu am inlocuit cercetarea stiintifica cu consacrarea prin functie sau cu comercializarea profesiei. Nu am cerut vreodata dispensa pentru neimpliniri profesionale. Devenind universitar, am considerat totdeauna ca totul este in raspunderea mea. Am acceptat, asadar, sa particip din nou la competitie, cu sentimentul datoriei – si nimic mai mult".

S-au visat rectori pe viata  

In toamna acestui an, Consiliul National al Rectorilor a facut un proiect de lege pe care l-a inaintat Parlamentului in care cerea ca virsta de pensionare sa nu fie obligatoriu la 65 de ani, dar si peste 70 de ani sa se poata obtine prelungiri. Studentii au protestat vehement, iar deputatii initial convinsi sa accepte proiectul, l-au abandonat.

“Corpul rectorilor a devenit un fel de casta care ia decizii discretionare. in intevalul celor opt ani cit poate sta un rector se osifica niste structuri, niste raporturi de forte care conserva si ajuta sistemul sa se autoreproduca. Acest lucru s-a intimplat cu atit  mai mult la Cluj, cu cit Marga conduce practic UBB, din 1992”, considera Dan Ratiu, conferentiar la Filosofie.  

In proiectul de Lege a invatamintului pe care MEC l-a facut public luni, 17 decembrie, sistemul de alegere a rectorilor ramine acelasi, adica cel colegial, rectorul fiind ales de Senat, desi a existat un curent de opinie in rindul corpului profesoral de a se trece la sistemul recrutarii rectorilor pe modelul corporatist, asa cum se desemneaza un manager pe baza de selectie a individului si a competentelor sale.

“In acest caz, se deschideau portile universitatilor. Oricine, din universitatea respectiva, din tara sau din strainatate ar fi putut candida. Ceea ce ar fi fost un pericol pentru casta rectorilor care domina sistemul si-si asigura autoperpetuarea” spune Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei.

2238 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  "Cercetarea" rectorilor (Marţi, 18 decembrie 2007, 20:47)

  Scientician [anonim]

  Unde o fi vazut Marga cercetare stiintifica facuta de rectorul unei universitati, nu pot sa-mi explic. Rectoratul e o functie in totalitate administrativa. Rectorii se trag din cadre universitare, dar cand ajung rectori sunt complet expirati stiintific. In cel mai bun caz sunt eficienti din punct de vedere administrativ.

  Cred ca varsta e mai putin relevanta, desi dupa o anumita varsta probabilitatea de a fi o fosila e creste. Mai normal ar fi sa se stabileasca niste criterii obiective de stabilire a performantei. Mai ales in cazul universitatilor finantate din bani publici. Atunci ar fi mult mai usor sa schimbi o conducere proasta indiferent cat de batrana sau in vigoare e.
 • 0 (0 voturi)    
  marga rules (Marţi, 18 decembrie 2007, 22:47)

  roman [anonim]

  poate nu se aplica astea in cazul altor rectori, dar marga chiar a continuat sa scrie carti si cand era ministru si cand era rector. daca nu cunosti situatia de la ubb, nu vb aiurea.
  sunt multi rectozauri in romania si chiar si in cluj dar marga nu e unul din ei.
  • 0 (0 voturi)    
   Eu cred ca ar trebui sa aleaga (Marţi, 18 decembrie 2007, 23:09)

   Scientician [anonim] i-a raspuns lui roman

   Eu am indoieli ca atunci cand esti rector mai poti sa faci cercetare de calitate sau invers daca faci cercetare de calitate sa fii si rector bun. Cati rectori au castigat premiul Nobel, sau cati castigatori ai premiului Nobel au fost rectori? Rectoratul, mai ales in societate contemporana, e o functie mult mai administrativa decat academica. In fine, poate Marga e o exceptie, dar cel mai bine ar ca Rectorul sa fie o persoana care exceleaza administrativ (ca in majoritatea universitatilor americane).
  • 0 (0 voturi)    
   marga rules and marga's rules (Miercuri, 19 decembrie 2007, 11:46)

   ilie [anonim] i-a raspuns lui roman

   S-o spunem direct: Cartile lui Marga din ultimii ani sunt proate. Oricum, sunt insa mai bune decat cele ale lui de exemplu Codoban (And Co).
   Pe de alta parte, despot cum e, si nu neaparat luminat (uneori e inspirat) treaba (buna) a facut. UBB ar fi aratat mult mai prost decat arata fara el. Intrebarea e daca sunt sanse ca la fel sa fie si in continuare, in al tz-spelea mandat curat consitutional.
   Iar raspunsul e: stie dracu'! E curata loterie. Daca se intampla sa ia o decizie intr-o dimineata in care e rational, atunci e ok. Daca o ia sub impactul sentimentului de autoadmiratie pe care i-l trezeste vizionarea proproei moace in oglinda, poate e ok, poate am pus-o.
   Dar, who else? Codoban? Pe post de manager la bordel poate, da nici asa ca va abuza de angajate. Miclea? Din lingaul number one a ajuns opozantul number x. Nici macar sa-si traga scatoalce cu Marga in mod profesionist nu e apt. Daca tot iti manifesti frustrarile sub titlul de initiative reformatoare, atunci fa-o competent, nenea psihologu' care ai aplicat Bologna de rad si curcile de tampenia care a iesti (Bologna pe bune in Romania, unde masteratu' e scoala de proaste maniere? Ia mai du-te!). Simon? N-am habar. Fizica nu e neaparat pe butuci din cauza lui. Intrebarea e daca baiatul e apt sa vada dincolo de lungul nasului. Nu stiu.
   Asa ca, as zice, dom'le, pan' la urma, de ce nu Marga? Altfel spus, mai ia, neamule, un loz!
   Si, a propos, chestia cu opozitia, nu e cam de cacao cand nu-si depune nici unul candidatura? Pentru ca nu au sanse? Probabil. Pentru ca stiu ca Marga stie ca nici ei nu-s chiar usa de biserica? Probabil si asta.
   Sa nu uit, baietzelul ala cu intelect cracant de la gluma de Facultate (inventata de Marga!) de Stiinte Politice: pai daca Miclea a fost lingaul sef, Baba a fost hartia igienica number one a lui Andy cel Viteaz von UBB!
  • +1 (1 vot)    
   paradoxal.. eterna si fascinanta Romanie.. (Miercuri, 19 decembrie 2007, 16:12)

   pehash [anonim] i-a raspuns lui roman

   Intr-o tara plina de hoti.. vine unul si spune 'eu mi-am facut treaba!'.. si asteapta sa i se ridice statuie!!!...

   Cum adica nu au facut nimic dar au profitat de munca altora? Chiar admitand ca Marga si-a facut excelent treaba ca rector, mi se pare f deplasata aceasta remarca. Bravo lui ca a muncit, doar pt asta este platit... Cum poti sa stii daca nu mai sunt si altii cel putin la fel de buni daca nu le dai nici o sansa?
 • 0 (0 voturi)    
  Marga - paranoia puterii (Marţi, 18 decembrie 2007, 23:41)

  Academicianu [anonim]

  Andrei Marga reprezinta ceea ce trebuie sa aruncam la gunoi, odata pentru totdeauna. Marga a transformat UBB in "SC UBB SRL", marind in nestire numarul de locuri cu taxa fara vreo corelare cu posibilitatile reale ale facultatilor de a oferi un invatamint de calitate. Marga este un dictator absolut, cu un oficios propriu (UBB Info), care prezinta saptamina de saptamina activitatea conducatorului iubit. Marga este "cercetator de valoare" fara niciun articol clasificat ISI. Marga se conduce dupa principiul "in universitatea mea hotaririle judecatoresti nu au putere". Marga nu poate da lectii nici macar ca parinte, intrucit propria sa fiica l-a dat in judecata in 1995, in primul mandat de rector, pentru ca i-a incalcat drepturile! Marga este cel care a "mobilat" holurile rectoratului UBB doar cu propriile sale carti, ca toti ceilalti sa se simta complexati de "personalitatea" si "anvergura" maestrului. Marga nu accepta in jurul lui decit sclavi, care sa-i ridice osanale. Marga e "un leader de relevanta internationala" care a candidat la sefia unei universitati ONU cu 100 de studenti si a iesit pe locul 2. Marga este "deontologul" care isi plimba sotia (Cabinetul 2) si soacra cu masina UBB, pe bani publici. Marga este motivul pentru care UBB nu are nicio sansa in lumea universitara europeana. Sclavilor, treziti-va si aruncati-l pe Marga la cosul de gunoi!
 • 0 (0 voturi)    
  marga=dictatura personala in ubb (Miercuri, 19 decembrie 2007, 1:30)

  un filosof [anonim]

  Ceea ce se intampla in UBB e de o imbecilitate absoluta: Marga a ajuns sa controleze totul. Din pacate, dascali autentici precum Codoban, Miclea, Ratiu si altii trebuie sa stea la mana unor mediocri loviti de paranoie - ca viitorul / fost / etern cu nume de "unsoare vegetala", ca sa nu mai vorbim de istoricul mereu-afumat Bocsan. Rusine! Cat despre cartile scrise de Marga, @roman, sa ii intrebe pe doctoranzii marelui autor margarin, ca ei stiu mai multe despre relatia nu-doar-semiotica autor empiric-text.
  • 0 (0 voturi)    
   Codoban si Ratiu-dascal autentic? (Miercuri, 19 decembrie 2007, 11:51)

   ilie [anonim] i-a raspuns lui un filosof

   Codoban si Ratiu: dascali autentici? Valeu-valeu-valeleu. Dragilor, doare, doare rau la capushor! Try again. Dom'le, un dascal adevart e, de exemplu, Musca (amic cu Marga), chit ca n-a mai citit nimic din 1970 (si si atunci citea carti din 1900). Dar, ca dascal, e adevarat.
 • 0 (0 voturi)    
  ubb (Miercuri, 19 decembrie 2007, 10:21)

  george [anonim]

  Chiar daca Marga a avut meritele sale in ceea ce priveste dezvoltarea UBB cu citiva ani in urma situatia sa schimbat radical. Faptul ca a condus universitatea 15 ani, precum si celelalte functii ocupate l-au facut sa isi piarda controlul. UBB a devenit o insititutie dominata de teroare, o microsocietate dictatoriala. Exista o singura vointa-cea a lui Marga, iar abuzul este la el acasa. Cel mai simplu lucru este sa cititi Buletinul Informativ al UBB care are doua parti:1. atacuri la cei care fac cea mai mica critica la adresa "marelui lider" sau in ceea ce priveste chestiuni de principiu 2. osanale pentru Marga si corespondenta personala a acestuia. E grav ca UBB a ajuns aici si e trist ca atit de putini oameni au curajul sa se ridice si sa spuna acest lucru. Este incredibil citi de multi il contesta in particular pe Marga si cit de frica le este sa spuna ceva. Totusi sper ca aceasta stare de fapt devianta sa nu mai dureze mult.
 • 0 (0 voturi)    
  Vivat Academia... (Miercuri, 19 decembrie 2007, 10:25)

  Profion [anonim]

  Parca asa cantam la absolvire, apoi "vivat profesores" etc. Sa ne retragem cuvintele, sentimentele?...
 • 0 (0 voturi)    
  marga versus filosofia (Miercuri, 19 decembrie 2007, 12:55)

  zadefender [anonim]

  oameni buni, sa nu ne priipim, si sa nu spunem lucruri la intimplare , simple pareri personale.
  sistemul de alegere a rectorilor era luat aici in discutie si orice om intreg la minte pricepe ca, in mediul universitar romanesc actual, acesta e generator de mari probleme, principala fiind stagnarea reformei universitare, datorita osificarii structurilor de conducere si datorita sistemului de impunere a reformelor de sus in jos, desigur, cu ignorarea sau necunoasterea realitatilor de la diferitele facultati sau departamente.
  cit despre exemplul universitatii clujene, ar trebui apreciat macar faptul ca acolo exista persoane care AU O PARERE SI NU SE TEM SA O FORMULEZE, spre deosebire de alte locuri, in care tac cu totii cuminti. nu importa asadar daca ei au finalmente dreptate deocamdata, ci doar ca se deschide posibilitatea unei investigari critice a realitatilor universitare.
  pentru necunoscatori, precum si pentru rau-voitori, reamintesc faptul ca, spre deosebire de marga, care alearga dupa glorie ieftina cu 10 metri pa secunda, ratiu si codoban, intervievati aici, au macar decenta sa-si vada de treburile lor, bune rele cum sunt. apoi, cel putin cartile lui codoban nu sunt compilatii nesimtite, ca cele ale lui marga, in al doilea caz dominind un conformism intelectual de cea mai buna calitate. iarasi revenind la marga: indiferent cum se pune problema, toata lumea din ubb STIE ca ce zile el, aia se face. asta nu e management, asta e autoritarism, si, ca atare, nu e benefic, oricit de "performant" ar fi.
  • 0 (0 voturi)    
   Cartile lui Codoban si Ratiu (Miercuri, 19 decembrie 2007, 17:58)

   ilie [anonim] i-a raspuns lui zadefender

   Drept sa spun, nu stiu daca Marga alearga dupa glorie. Am impresia ca el crede ca o are. Ma rog, mila domnului.
   Dar lasati-ma cu Codoban arhanghelul verticalitatii care are curajul sa vorbeasca. E o glumita nasoala. Iar despre Ratiu am de spus exact ce are de spus oricine despre el: Cine? Care?
   (Cei care i-am fost studenti am adauga si: DE CE???)
   Cartile lui Codoban si Ratiu nu sunt compilatii nesimtite? Probabil - in sensul in care nu se ridica nici macar la nivelul de compilatii. Ratiu, cel putin, nu e apt sa compileze. Asta e o constatare medicala!
 • 0 (0 voturi)    
  centralism + superficialitate (Miercuri, 19 decembrie 2007, 14:36)

  Dedalus [anonim]

  De ce nu lasa universitatile sa-si aleaga propriul sistem de alegere? Pentru ce trebuie o lege despre cum sa fie alesi rectorii?

  Singurul lucru pe care legea ar trebui sa-l spuna ar fi sa interzica ocuparea unei functii de conducere mai mult de 4 ani, cu posibilitatea unei singure re-alegeri de inca 4 ani.

  Iarasi, ar trebui interzisa ocuparea unei funcii de catre persoane peste 65 de ani, pe considerente biologice pana la urma.

  In paralel ar trebui reanalizate si reduse conditiile de obtienre a gradelor didactice in invatamaintul superior, astfel incat promovarea sa se poata facwe mai rapid si pe baza unor criterii mult mai flexibile (in prezent se acorda tot felul de puncte, pe considerente cantiatative, inclusiv la ... numarul de seminarii stiintifice la care ai asistatt!!!).

  Dupa punctajele lor, Einstein ar putea fi cel mult preparator, si numai cu dispensa. Unii din laureatii premiilor Nobel nu ar indeplini nici ei conditiile alea...

  Nefiind suficienti profesori univ. din cauza sistemului aberant si idiot de punctare, nu ai de unde sa alegi rectori.

  Daca nu umbla la radacina, degeaba tund coroana. Creste la loc...
 • 0 (0 voturi)    
  Revolutie & reforma la UBB (Joi, 20 decembrie 2007, 8:46)

  Ionel [anonim]

  Se pot spune destule despre Marga, dar, pana la urma, tot ceea ce am citit in acest material sunt insinuari si atacuri ale unor indivizi frustrati.
  Daca este vreunul care are un alt proiect managerial sa iasa in fata, sa vorbeasca, sa-l vedem. Sa comenteze poate orice prost.
  Interesant ar fi daca s-ar face o ancheta jurnalistica adevarata, nu impresii si povesti, ca in majoritatea materialelor care apar zilele astea, ancheta referitoare la cum s-au alocat si s-au cheltuit banii care au circulat prin UBB. Atunci o sa vedem daca este ceva in neregula sau nu. Pana atunci, de povesti de 2 lei sunt satul.
 • 0 (0 voturi)    
  ionel ionelule (Joi, 20 decembrie 2007, 11:16)

  patraulea [anonim]

  auzi mai ionica!
  citeste aici:
  Din nou m-am sculat si am pornit lupta impotriva tuturor duhurilor rele

  Ceea ce ti s-a intamplat, fiule, arata ca esti plin de slava desarta foarte mare. Ai o prea buna parere despre tine. Din aceasta cauza nu poti dobandi duhul pogoramantului, al smereniei. Crezi despre tine ca nu vei mai cadea, ca nu vei mai face neascultare, ca nu vei mai primi nici un fel de instrainare, ci vei trai, de acum incolo, viata fara de prihana, lucru care nu este in firea oamenilor.

  parca sunteti o secta a lingailor. nu imi vine sa cred asa ceva. da-l draq pe marga si fiti oameni verticali. sau va ramas de pe vremea comunismului limba pe care trebuie sa o dati in cur?
 • 0 (0 voturi)    
  Cacanarii lui Marga (Joi, 20 decembrie 2007, 12:24)

  degeaba_fugi [anonim]

  Ilie asta... filosof anonim... chiar ca nonim... Nu stiu ce ciupeste de la Marga, dar se zvoneste ca marele rector ar suferi de Alzheimer si de la o luna la alta s-ar putea sa uite sa-i mai dea de subt. Oricum subiectul propozitiei era si este UBB, iar predicatul: Neregulile de la UBB, care au fost descoperite si de o Comisie care face un raport despre circulatia banilor in UBB. Asa ca sugagilor. Reprofilati-va... ca ce va faceti fara ceva de subt? Ca doar nu puteti produce altceva decat atacuri la persoana.... Texte, mai putin.
 • 0 (0 voturi)    
  ratatii lui Marga (Joi, 20 decembrie 2007, 12:46)

  erorlich [anonim]

  Marga a fost intotdeauna talentat la a-si alege lingaii. Sunt oameni incapabili de a produce ceva de capul lor... pt. ca nu-i duce mintea decat daca au o comanda de indeplinit. In principiu, nu ar putea fi angajati nicaieri pt. ca nu stiu sa faca nimic decat sa posteze, ca lasii, pe net atacuri la persoana. Nici in cur nu/i doare de ce se intampla realmente in UBB. Si-apoi daca Musca e prof... Musca care traieste din reeditari de rahat pline de greseli flagrante de gandire... atunci oricine poate fi prof.
 • 0 (0 voturi)    
  ratatii lui Marga (Joi, 20 decembrie 2007, 12:52)

  elian [anonim]

  Intotdeauna Marga a fost talentat in a-si alege lingai profesionisti... tipi care n-ar avea niciodata curajul sa scrie altceva decat pe net... si tipi care nu au ce scrie... caci creierul lor nu inregistreza decat comenzi. Dar se zvoneste ca Marga sufera de Altzheimer si poate o sa uite sa le mai dea de supt. Si inca ceva... daca Musca e un profesor adevarat atunci oricine e...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version