Mai multe vedete si persoane publice au semnat o scrisoare deschisa de sustinere a comunitatii LGBT: Campania Coalitiei pentru Familie nu are fundament social si nici justificare legala

de R.F.     HotNews.ro
Joi, 26 mai 2016, 13:28 Actualitate | Esenţial


Petitie
Foto: Asociatia MozaiQ
''Noi, semnatarii, ne exprimăm sustinerea pentru și solidaritatea cu comunitatea LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi personele trans) acum, când Coaliţia pentru Familie a strâns peste trei milioane de semnături în favoarea revizuirii Constituţiei pentru a interzice căsătoriile între persoane de acelaşi sex, se arata in comunicatul trimis redactiei. Inna, Ana Ularu, Loredana, Radu Jude, Ada Solomon, Maria Popistasu, Lia Bugnar, Gianina Cărbunariu, Andrei Gorzo, Paul Cezar Bădescu, Alex Galmeanu se numara printre persoanele care au semnat scrisoarea.

Redam scrisoarea integral:

''Considerăm că această campanie nu are fundament social şi nici justificare legală, iar scopul și efectul real este acela de a discrimina nişte cetăţeni. Demersul Coaliţiei pentru Familie încearcă restrângerea drepturilor persoanelor LGBT.

Considerăm că interzicerea căsătoriilor civile între persoane de acelaşi sex prin constituție nu este justificată moral și legal și nu reprezintă o prioritate într-o societate în care peste 40% din cetăţeni trăiesc în sărăcie sau în risc de sărăcie, unde violenţa împotriva femeilor este încă o realitate palpabilă, unde persoanelor rome nu li se oferă şanse egale sau unde sistemul sanitar este grav afectat de lipsuri şi abuzuri.

Iniţiativa de modificare a articolului 48 din Constituţie încalcă articolul 152 din actul fundamental, care limitează revizuirea, “dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora” (alineat 2). Aşadar, considerăm demersul Coaliţiei pentru Familie ca nerespectând principiul democratic al protecţiei minorităţilor. Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii, iar statul, prin instituţiile sale laice, are datoria de a garanta cadrul legal potrivit pentru ca drepturile acestora să fie respectate, indiferent de etnie, rasă, orientare sexuală, gen sau identitate de gen, abilitate sau statut socio-economic.

Îndemnăm judecătorii Curţii Constituţionale a României şi mediul politic să trateze problema modificării Constituţiei cu maximă seriozitate şi să se asigure că este garantată protecţia cetăţenilor LGBT. Acest moment reprezintă un test pentru decidenți, care trebuie să ne demonstreze că în România statul de drept funcţionează şi este capabil să garanteze drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate prin Constituţie. Petiția intitiata de Asociatia MozaiQ poate fi semnată în continuare aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
6589 vizualizari

 • +4 (16 voturi)    
  Foarte bine (Joi, 26 mai 2016, 14:02)

  Caligula [utilizator]

  BOR trebuie sa inteleaga ca pentru a fi relevanta trebuie sa asculte exact mesajul strazii: sa se ocupe mai mult de spitale, si mai putin de catedrale.

  O institutie care incearca sa divida societatea, nu merita si nu trebuie sprijinita, pentru ca nu are o atitudine morala demna de urmat.
  • 0 (18 voturi)    
   Societatea are dreptul (Joi, 26 mai 2016, 15:34)

   cinevatus [utilizator] i-a raspuns lui Caligula

   Societatea este compusa din cetateni care au dreptul sa decida cum si ce inseamna familie implicit casatorie recunoscuta de stat. Nu vedetele decid asta.

   Mai lasati obsesia cu BOR. Cultele neoprotestante sunt in prima linie in acest demers.

   Sunteti contrar demersului? Votati NU la referendum.
 • +8 (26 voturi)    
  Ce-i roade pe astia de la "Coalitia pt familie" (Joi, 26 mai 2016, 14:38)

  mariusc80 [utilizator]

  Ce pasionati sunt unii de felul in care fac dragoste cei din comunitatea LGBT ... nu mai pot de nerabdare sa discute despre detalii si de ce nu sunt ei deacord.
  Timp in care mor oamenii in spitale si cad copii in haznale la tara ... da lasa astea ... astea-s fleacuri ... cie 80% din populatia tarii care sunt hetero sunt pe cale de disparitie.
  • -2 (18 voturi)    
   Propaganda: va e frica de vointa populatiei? (Joi, 26 mai 2016, 15:31)

   cinevatus [utilizator] i-a raspuns lui mariusc80

   Confundati voit sau intentionat scopul coalitiei pentru a va justifica ura contra unor persoane cu idei conservatoare.

   Coalitia nu are nimic cu ce fac doua persoane in intimitatea lor. Coalitia vrea sa permita romanilor sa se exprime pe o tema de actualitate in Europa, asa cum s-au exprimat si alte popoare si anume definirea casatoriei si implicit a familiei asa cum este inteleasa de stat.

   Vedetele de mai sus nu au dreptul sa opreasca romanii sa-si exercite dreptul de a vota pe o tema chiar daca au idei diferite si contrare. Cel putin 3 milioane de romani sunt interesati si vor sa voteze cu privire la un subiect de actualitate si de referendum in Europa. Vedetele nu vor sa le permita pentru ca ele au opinii contrare.

   Vedetele au dreptul sa voteze contrar initiativei la referendum asa ca toti cetatenii Romaniei. Nimeni nu impune nimic.
   In loc sa incercati prin metode nedemocratice sa opriti un demers transparent si sustinut de populatie, mai bine ati incerca sa va impuneti optiunea la referendum.

   Va e frica de vointa suverana a populatiei?
   • +1 (9 voturi)    
    Am vazut in al doilea razboi mondial majoritatea (Joi, 26 mai 2016, 18:10)

    mariusc80 [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

    S-a vazut in al doilea razboi mondial ce se intampla cand majoritatea voteaza impotriva minoritatii.
    Trebuie sa ne gandim ca ar putea veni o zi cand o sa fiu eu sau tu intr-o minoritate ... ca este minoritatea romanilor din UK, sau a celor care sunt de religie "gresita" ... asta-i alta.
    • -4 (4 voturi)    
     Este o extrema periculoasa (Joi, 26 mai 2016, 18:52)

     cinevatus [utilizator] i-a raspuns lui mariusc80

     Dvs. vorbiti de impunerea a ceva unei minoritati. Nu se impune nimic. Fiecare e liber. Asta e starea actuala a lucrurilor.
     A zice ca albul e alb si negrul e negru, este de bun simt. Cine vrea sa isi inventeze ca negrul e defapt alb, e liber sa o faca pentru el insusi si cu efecte personale, dar cand vorbim despre definitii care privesc societatea/majoritatea, aceasta are dreptul si chiar datoria sa defineasca "normalul" si nu trebuie sa se conformeze minoritatii. Ar fi absurd.
 • -7 (21 voturi)    
  Fals (Joi, 26 mai 2016, 14:39)

  RaduDan1 [anonim]

  1. În prezent în Codul Civil, declarat constitutional, se vorbeste explicit ca familia este intemeiata de un barbat si o femeie. Despre ce drepturi care se restrang vorbesc semnatarii scrisorii? Ele nu au existat niciodata.
  2. Modificarea articolului din Constitutie NU SCHIMBA NIMIC din ceea ce acum exista deja. Nu limitează nimic din ceea ce este legal acum, nu interzice nimic......
  3. Curtea Constitutionala în acest caz nu poate să declare neconstituţional acest demers din moment ce el nu limitează nimic din ceea ce este acum. Atunci când a fost scrisă Constituţia definiţia familiei era subînţeleasă ca fiind uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Acceptarea unei alte definiţii ar însemna rescrierea Constituţiei ceea ce nu intră în sfera de competenţă a CCR.
  4. Acceptarea unei confuzii intenţionate asupra termenului de "familie" va avea repercursiuni pe termen lung mai ales asupra educaţiei copiilor.
  • +3 (15 voturi)    
   legile nu trebuie sa aiba definitii subintelese (Joi, 26 mai 2016, 16:03)

   toleranta [utilizator] i-a raspuns lui RaduDan1

   Nu specifica nicaieri ce spui tu ( Cod civil, Constitutie, etc. )
   Sa stii ca intre persoanele de acelasi sex, care vor sa se casatoreasca, exista sentimente de dragoste, la fel ca in cuplurile heterosexuale. Nu confunda viciile cu relatiile sexuale bazate pe iubire.
   Nu vorbesc in calitate de "lesbi", caci nu sunt, ci in calitate de persoana care prefera ca astfel de relatii sa nu mai fie incriminate. Ele au existat dintotdeauna, dar au fost ascunse de cei "in cauza" din cauza intolerantei unora ca voi, cei "morali", "corecti" si "buni". Legat de adoptarea de copii, nici eu nu sunt convinsa ca e bine pentru ei, dar legat de relatia homosexuala in sine, mi se pare ca alegerea este a fiecaruia si, de cele mai multe ori, tine de inclinatii cu care te nasti. Desigur, pentru persoanele bisericoase e un pacat. :)) Legalizarea unei astfel de legaturi este mai morala decat ascunderea ei. Sa nu crezi ca asta va duce la sporirea numarului de homosexuali. In prezent avem mare nevoie sa sprijinim educatia copiilor, dar nu in sensul predarii religiei la scoala, ci in sensul accesului la scoala, a informarii corecte, a scoaterii din saracie si ignoranta. Adica avem nevoie de o reforma adevarata in invatamant. Si pana la dezbaterea asta ar fi mai bine sa ne gandim cum scapam de coruptie si hotie in Romania. Nu homosexualii ne tin pe loc sau ne dau inapoi!

   http://www.constitutiaromaniei.ro/art-48-familia/

   http://www.dreptonline.ro/legislatie/codul_familiei.php
   • +4 (4 voturi)    
    Ba e scris in codul civil! :) Citeste! (Joi, 26 mai 2016, 16:54)

    cinevatus [utilizator] i-a raspuns lui toleranta

    Art. 259

    Căsătoria

    (1) Căsătoria este uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii.

    (2) Bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători în scopul de a întemeia o familie.

    (3) Celebrarea religioasă a căsătoriei poate fi făcută numai după încheierea căsătoriei civile.

    (4) Condiţiile de încheiere şi cauzele de nulitate ale căsătoriei se stabilesc prin prezentul cod.

    (5) Căsătoria încetează prin decesul sau prin declararea judecătorească a morţii unuia dintre soţi.

    (6) Căsătoria poate fi desfăcută prin divorţ, în condiţiile legii.


    Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-civil/art-259-casatoria-dispozitii-speciale-incetarea-persoanei-juridice
    • +2 (6 voturi)    
     ce-i corect e corect... (Joi, 26 mai 2016, 18:43)

     toleranta [utilizator] i-a raspuns lui cinevatus

     da, ai dreptate legat de articolul din codul civil. dar acesta se poate schimba daca nu ramanem la nivelul evului mediu. cred ca ura celor care ii condamna pe homosexuali este un pacat mai mare decat homosexualitatea.
     sper ca adevarul stiintific va invinge ignoranta si homofobia pentru ca asa cum omul nu a fost facut din lut in cateva zile si asa cum Pamantul nu e plat asa nici homosexualitatea nu este "un pacat impotriva naturii" ci o parte a naturii, existand si la multe specii de animale. Nu se poate spune ca homosexualitatea este impotriva firii deoarece natura este cea care ne-a facut pe unii dintre noi homosexuali , lesbiene, bisexuali sau transsexuali.
   • -3 (3 voturi)    
    @toleranta (Joi, 26 mai 2016, 21:35)

    Victor Micea [utilizator] i-a raspuns lui toleranta

    toleranta: Nu homosexualii ne dau inapoi! Da' cine iti da tie inapoi ?
  • -3 (15 voturi)    
   Corect (Joi, 26 mai 2016, 16:18)

   cinevatus [utilizator] i-a raspuns lui RaduDan1

   Insa domnii "vedete" parca sunt neinteresati de statul de drept. Ei vor sa se faca cum prefera ei si gata!

   Democratia inseamna sa accepti ca si cei contrari tie sa se exprime. Vedetele nu vor asta pentru ca stiu ei mai bine.

   Suprimarea vointei a cel putin 3 milioane de romani si deci a populatiei (doar 3 milioane pentru ca atat a permis timpul material desi eforturile au fost imense) ar sublinia inca o data, dupa referendumul pentru reducerea parlamentului, ca, clasa politica nu reprezinta interesele populatiei ba inca le impiedica.
 • -1 (15 voturi)    
  Trist, dar adevarat (Joi, 26 mai 2016, 15:52)

  Setalcott [utilizator]

  Din pacate multa lume isi formeaza opiniile despre cum trebuie organizata o societate dupa ce zic cantaretii si actorii. Dar notorietatea nu le da acestora mai mult disceranmant deca omului de rand.
 • -3 (3 voturi)    
  Alte opinii (Joi, 26 mai 2016, 19:10)

  Setalcott [utilizator]

  Petre M. Iancu, DW: "mulţi, în est, „se simt la strâmtoare între Putin şi Conchita Wurst”"

  http://www.dw.com/ro/l%C4%83comia-stric%C4%83-democra%C5%A3ia/a-19281847?maca=ro-Facebook-sharing

  Daniel Uncu, jurnalist: "Inducerea ideii că mariajul gay ar reprezenta un drept civil de la sine înţeles - având în vedere dezvoltarea (?) societăţii omeneşti - reprezintă una dintre marile manipulări ale sacerdoţilor stângii, de fapt."

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205811371747545&set=a.1214697251628.2030254.1354719358&type=3&theater

  Milo Yannopoulos, homosexual, conservator, catolic, britanic: "The gay lobby started a big lie in the 80s"

  https://www.youtube.com/watch?v=YgoyQevEhhQ
 • +2 (2 voturi)    
  ? (Joi, 26 mai 2016, 21:32)

  zgubilitix [utilizator]

  Tot ii dati cu vedetele, ca pe cine intereseaza ce spun vedetele. Nu v-ati obosit sa verificati cu ochii vostri cine a semnat scrisoarea - sunt doar cateva vedete, poate 5% din semntari, sau chiar mai putin. Restul sunt oameni obisnuiti. V-ati rezumat a citi titlul articolului si v-ati grabit sa comentati.
 • 0 (0 voturi)    
  Parada LGBT 2014 (Vineri, 27 mai 2016, 11:11)

  infoInsider [utilizator]

  https://infoinsider.ro/2014/06/07/gayfest-umbrele-curcubeu-veselie-toleranta/


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version