Parchetul General s-a autosesizat in cazul dezinfectantilor diluati din spitale, dupa ancheta jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor care arata ca solutiile ar fi diluate. Procurorul general interimar al Romaniei, Bogdan Licu a declarat, marti dimineata, inainte de sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca Parchetul General s-a autosesizat cu privire la unele informatii facute publice de jurnalistul Catalin Tolontan, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In aceasta dimineata ne-am sesizat din oficiu si cu privire la ancheta desfasurata de catre domnul Tolontan si de asemenea am sesizat sectia de urmarire penala pentru intocmirea unui dosar in aceasta cauza", a afirmat Bogdan Licu.

Potrivit anchetei realizate de Gazeta Sporturilor, firma Hexi Pharma, care alimenteaza spitalele din Romania cu dezinfectanti, livreaza diluanti cu o cocentratie mult mai mica decat ar trebui sa fie.

Gazeta Sporturilor a publicat luni documente care demonstreaza ca o parte din dezinfectantele folosite in spitalele publice romanesti sunt de foarte slaba calitate, iar Directiile de Sanatate Publica (aflate in subordinea Ministerului Sanatatii) au inchis ochii ani de zile.

Partea a doua a anchetei, publicata marti, arata ca Hexi Pharma, firma care livreaza dezinfectant de slaba calitate in peste 300 de spitale din 40 de judete din Romania, si laboratorul Unilab, unde se fac analizele, au administratori comuni.

Potrivit autorilor anchetei GSP, acest grup distribuie dezinfectant in peste 300 de spitale si, in ultimul deceniu, a semnat un contract cu statul la fiecare trei zile lucratoare.

Romania este una dintre tarile europene cu cea mai mare frecventa in spitale a bacteriilor rezistente la tratament. Una dintre cauzele acestui fenomen este scaparea de sub control a infectiilor intra-spitalicesti/nosocomiale (cealalta cauza tine de consumul excesiv de antibiotice in Romania).

Inca din 2012, doi medici romani (Oana Romosan și I. S. Bocsan) au publicat un studiu stiintific cu o concluzie clara: “Nu exista nicio indoiala ca principiile fundamentale de monitorizare, preventie si control a infectiilor nosocomiale nu sunt respectate si astfel se explica subraportarea acestor infectii. Frecventa lor reala este semnificativ mai mare decat cea din raportarile oficiale“.

Calitatea produselor dezinfectante folosite in spitale este esentiala, conform literaturii de specialitate, pentru prevenirea si controlul infectiilor nosocomiale.