Hexi Pharma, firma care livreaza dezinfectant de slaba calitate in peste 300 de spitale din 40 de judete din Romania, si laboratorul Unilab, unde se fac analizele, au administratori comuni, dezvaluie a doua parte a anchetei Gazeta Sporturilor, publicata pe blogul lui Catalin Tolontan, tolo.ro. In prima parte a anchetei, publicata luni, Gazeta Sporturilor a publicat documente care demonstreaza ca o parte din dezinfectantele folosite in spitalele publice romanesti sunt de foarte slaba calitate, iar Directiile de Sanatate Publica (aflate in subordinea Ministerului Sanatatii) au inchis ochii ani de zile.

Spitalele din Romania nu fac analize de laborator pentru substante, fac doar teste microbiologice, adica vad daca au mai ramas virusi dupa utilizare.

Hexi Pharma, firma care livreaza dezinfectant in sute de spitale, despre care ancheta Gazeta Sporturilor a aratat ca este diluat, sustine ca isi testeaza in mod regulat produsele in laborator. Laboratorul unde Hexi Pharma isi testeaza produsele se numeste Unilab, iar cele doua firme au acelasi administrator.

Potrivit anchetei GSP, Dan Alexandru Condrea, asociatul majoritar al Hexi Pharma, apare in 6 firme active. In afara de Hexi Pharma, numele sau e prezent in Hexi Med SRL, Ochmed SRL, Signum Service SRL, Health Services Company SRL si Medical Cleaning SRL. Ultima firma, Medical Cleaning SRL, deruleaza contracte de curatenie cu spitalele, Dan Alexandru Condrea fiind actionar.

Conform Registrului Comertului, administratorul persoana juridica al Medical Cleaning SRL este Emex Cont SRL. Firma care este administrator si la Unilab, adica laboratorul unde Dan Alexandru Condrea face analizele pentru Hexi Pharma.

Potrivit autorilor anchetei GSP, acest grup distribuie dezinfectant in peste 300 de spitale si, in ultimul deceniu, a semnat un contract cu statul la fiecare trei zile lucratoare.

"Daca DNA vrea sa scuture sistemul medical din Romania, sa vada ce se gaseste in calculatorul lui Condrea! Acolo este o lista pentru care directorii de spitale ar da orice sa nu ajunga niciodata la procurori", a declarat o sursa pentru Gazeta Sporturilor.

  • Fost director de spital din Bucuresti: Vreme de cinci ani am incercat sa inlocuiesc produsele Hexi Pharma si n-am reusit

Un fost director al unui spital bucurestean, in prezent medic in sistemul privat, a declarat, pentru autorii investigatiei jurnalistice, ca dezinfectantele folosite in spital "nu erau constante in calitate. Am vorbit cu epidemiologul. Eram director medical de spital, dar n-am reusit sa-l conving. Sa aducem produse mai bune. Cele de la Hexi Pharma erau inconstante!"

Acelasi medic a povestit ca "a avut un soc" atunci cand a vazut "in laboratoarele private substante dezinfectante mult mai bune, ale unor firme mari din strainatate. Costau mai putin! M-am intors la spital si mi-au spus cei de la comercial ca nu putem, pentru ca cele straine nu indeplinesc conditiile."

"Pur si simplu, vreme de cinci ani am incercat sa inlocuiesc produsele Hexi Pharma si n-am reusit", a povestit fostul director de spital.

3 milioane de adulti si 800.000 de copii sint internati in fiecare an in spitalele de stat din Romania.

Potrivit unui studiu european, pacientii din Romania sint pe primul loc in clasamentul celor care nu scapa de bacteriile capatate in spitale, cu nici un antibiotic cunoscut.

Romania este una dintre tarile europene cu cea mai mare frecventa in spitale a bacteriilor rezistente la tratament. Una dintre cauzele acestui fenomen este scaparea de sub control a infectiilor intra-spitalicesti/nosocomiale (cealalta cauza tine de consumul excesiv de antibiotice in Romania).

Inca din 2012, doi medici romani (Oana Romosan si I. S. Bocsan) au publicat un studiu stiintific cu o concluzie clara: "Nu exista nicio indoiala ca principiile fundamentale de monitorizare, preventie si control a infectiilor nosocomiale nu sunt respectate si astfel se explica subraportarea acestor infectii. Frecventa lor reala este semnificativ mai mare decat cea din raportarile oficiale."

Calitatea produselor dezinfectante folosite in spitale este esentiala, conform literaturii de specialitate, pentru prevenirea si controlul infectiilor nosocomiale.

  • Reactia companiei Hexi Pharma: Nu am avut niciodata, in 20 de ani, plangeri din partea vreunui spital

"Nu am avut niciodata, in 20 de ani, plangeri din partea vreunui spital. (...) Nimeni in Uniunea Europeana nu verifica daca un producator respecta concentratia de substante dezinfectante de pe eticheta. Concentratia de substanta activa de pe eticheta este asumata de producator astfel incat sa aiba efect dezinfectant, nu este impusa de nici un standard. (...) In toata Uniunea Europeana eficienta se testeaza in laboratoare independente, nu de catre Ministerul Sanatatii. S-a facut o legatura cu drama victimelor din Colectiv. Nici o tara europeana nu avea 146 de locuri disponibile in camere sterile, asa ca nu aveam cum sa avem noi in Romania", sustine compania Hexi Pharma, intr-un comunicat remis presei marti, dupa aparitia investigatiei Gazeta Sporturilor.

"Hexi Pharma nu a avut niciodata, in 20 de ani, plangeri din partea vreunui spital, a lucrat intotdeauna cu buna credinta fata de utilizatorul final si activeaza intr-o piata libera, in care calitatea si pretul sunt singurele criterii dupa care produsele sale sunt comercializate.

Nimeni in Uniunea Europeana nu verifica daca un producator respecta concentratia de substante dezinfectante de pe eticheta. Ignoranta? Nicidecum. Concentratia de substanta activa de pe eticheta este asumata de producator astfel incat sa aiba efect dezinfectant, nu este impusa de nici un standard. De aceea difera de la un producator la altul, de la un produs la altul, si nimeni nu o impune sau verifica. Daca cei de la Hexi Pharma voiau sa puna 2% sau 12% sau 82% substanta activa era dreptul lor. Dar, ca sa il poata vinde, trebuia sa demonstreze ca acel produs este EFICACE cu compozitia aceea. Ceea ce au facut. Si asa verifica ministerul prin DSP, eficienta! Motivul pentru care se declara concentratia de substanta este acela ca nu ai voie sa o mai schimbi ulterior avizarii. Pentru ca, astfel, ai altera eficienta produsului.

"Ca sa fiu mai clar, in toata Uniunea Europeana eficienta se testeaza in laboratoare independente, nu de catre Ministerul Sanatatii, lucru care se poate vedea in Regulamentul European de punere pe piata a produselor biocide (528/2012, anexa 2). Si Hexi Pharma a facut teste atat in laboratoare din Romania, cat si din Germania. In mod normal, continutul acestor teste sunt secrete comerciale, doar concluzia fiind publica, dar probabil vom ajunge in situatia de a le face publice pentru a nu lasa loc de indoieli.

Credeti ca ar mai cumpara apoi spitalul respectiv produse de la aceeasi firma, daca au avut probleme? Chiar daca exista contracte se pot rezilia fara nici o problema pe un astfel de motiv. Fiecare spital de marime medie sau mare are un laborator microbiologic si cel putin un doctor epidemiolog. A carui meserie exact asta e, sa verifice daca se respecta protocoale de dezinfectie si sterilizare, daca dezinfectantii sunt eficienti etc. Putem sa credem ca nici unul nu ar fi observat asemenea probleme si nu a sesizat nici producatorul nici Ministerul?" se arata in comunicatul semnat deDan Alexandru Condrea, asociat majoritar al Hexi Pharma.