Primul adjunct al procurorului general, Bogdan Licu, a declarat luni ca parchetele obisnuite din tara, fara DNA si DIICOT, lucreaza in prezent in aproximativ 400 de dosare cu Serviciul Roman de Informatii (SRI), urmand ca punerea in executare a mandatelor de interceptare sa fie preluata de Directia Operatiuni Speciale (DOS) din cadrul Politiei Romane, informeaza Agerpres.

Bogdan LicuFoto: Hotnews

La prezentarea bilantului activitatii Ministerului Public pe anul 2015, Bogdan Licu a precizat ca, impreuna cu Ministerul de Interne, vor trebuie gasite solutii pentru ca procurorii sa isi poata desfasura in bune conditii activitatile de urmarire penala, inclusiv prin preluarea a 40 de ofiteri de politie judiciara.

"Incercam sa functionam in parametrii optimi, fara intreruperi in activitatea de urmarire penala. In ceea ce priveste ordonanta de urgenta, pe noi procurorii ne bucura. Pentru prima data, parchetele obisnuite vor avea ofiteri de politie judiciara. Evident ca cei 40 de politisti judiciaristi nu sunt suficienti, insa este un inceput si impreuna cu Ministerul de Interne am identificat solutii in care sa putem functiona in parametrii normali, urmand sa facem analize periodice asupra impactului decizie CCR asupra activitatii noastre", a precizat Bogdan Licu.

El a explicat ca, in dosarele lucrate de procurori impreuna cu SRI, nu se opreste nicio interceptare.

"Din momentul in care se va publica decizia CCR in Monitorul Oficial, vor fi intrerupte mandatele de interceptare aflate in derulare cu SRI si acestea vor continua prin Directia Operatiuni Speciale din cadrul Politiei Romane", a adaugat Bogdan Licu.

Licu a precizat ca procurorii de caz, care au in lucru dosare cu interceptari, vor dispune prin ordonante intreruperea interceptarilor realizate cu SRI si continuarea lor cu DOS din cadrul IGPR. De altfel, si inainte de decizia CCR, procurorii lucrau cu DOS in anumite dosare.

In opinia sa, pentru parchetele din tara cea mai mare problema nu sunt interceptarile, ci instalarea de tehnica ambientala, activitati de filaj, transcrierea convorbirilor atunci cand se utilizeaza limbi straine sau captarea datelor de pe internet.

"Cu siguranta vom avea de suferit, nu ne ascundem dupa deget ca totul va merge ca inainte. Speram sa fie turbulente cat mai mici in activitatea noastra", a subliniat Bogdan Licu.