Aplicatia Harta Banilor Publici, destinata in prima faza telefoanelor cu sistem de operare Android si dezvoltata de miscarea civica Initiativa Romania, a fost premiata luni de Guvernul Romaniei. Aplicatia isi propune sa puna la dispozitia cetatenilor din Bucuresti date, in format mobil, despre achizitiile publice directe facute de autoritati contractante din Capitala.

Initiativa Romania a castigat concursul de aplicatii pe date deschise din domeniile Achizitii publice si Sanatate, organizat de Guvern in cadrul celui de-al doilea Plan de actiune pentru promovarea guvernarii deschise - Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa (OGP).

Aplicatia castigatoare a fost dezvoltata de echipa IT a miscarii civice Initiativa Romania, formata din Claudiu Ghioc - aplicatie Android, Mihai Ciorobea - server, baza de date, Cristian Balulescu - hosting, prelucrare date si Elena Ghioc - prelucrare date, design. Ideea i-a apartinut lui Cristian Tabacaru (Miscarea Uniti Realizam - partener IR) si lui Mircea Serdin, membru fondator IR. Au mai contribuit Olivia Vereha, Ramona Valeanu, Alexandra Rusu si Mihai Politeanu.

Aplicatia Harta Banilor Publici utilizeaza o harta Google cu pin-uri de localizare a autoritatilor contractante din perioada analizata. Utilizatorul poate folosi functia de geolocatie a telefonului pentru a afla ce contracte a atribuit in mod direct o autoritate contractanta aflata in raza sa de interes.

Alte informatii puse la dispozitie prin intermediul aplicatiei mobile sunt valoarea contractului atribuit de autoritatea contractanta si numele companiei careia i-a fost atribuit contractul. In plus, o data ajuns pe detaliile contractului (numele companiei care a primit achizitia, valoarea totala a contractului, data contractului), utilizatorul poate accesa si toate celelalte contracte primite de o companie de la orice autoritate contractanta din Bucuresti, in perioada analizata.

Utilizatorul are la dispozitie un buton de "justifica". Echipa Initiativa Romania isi propune ca la 300 de cereri de justificare per contract atribuit saceara mai multe informatii (lipsesc informatii despre valoarea per produs/serviciu/element din contract) autoritatii contractante despre contractul in cauza, in baza legii 544/2011 de acces la informatii de interes public.

Aplicatia pilot pentru telefoanele Android poate fi descarcata de la linkul urmator: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.initiativaromania.hartabanilorpublici.

Metodologia proiectului pilot Harta banilor publici:

333.747 achizitii directe in T3 din 2015.

Din 333.747, 16.494 contin "Bucuresti" sau "sector" in numele autoritatii contractante.

Din cele 16494, am selectat primele 727 in ordinea in care erau in CSV-ul initial.

Aplicatia va fi dezvoltata in perioada urmatoare astfel:

Va oferi informatii despre toate achizitiile directe ale autoritatilor publice din Bucuresti din anul 2015.

Va fi optimizata si pentru acces de pe PC-uri si, ulterior, de pe telefoane IOS.

De asemenea, Initiativa Romania anunta ca va cere autoritatilor publice sa publice informatii in format complet privind achizitiile publice pe care le realizeaza.

Initiativa Romania este o miscare civica ce are ca misiune promovarea interactiunii deschise si participative intre institutiile statului si cetateni, dar si identificarea si promovarea unei noi clase politice care sa reprezinte competent si integru interesele alegatorilor.