"Prezenta Procurorului general in CSAT este o eroare si incalca principiul constitutional al separatiei puterilor in stat", afirma europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei. "Prezenta permanenta a Procurorului general in cadrul CSAT, unde se intalnesc politicienii - presedinte, prim-ministru, ministri - este expusa riscului aparitiei unor sugestii sau chiar a unor posibile presiuni privind anchetele in curs. Nu ar fi exclusa nici situatia ca Procurorul general sa primeasca sugestii privind inceperea unor dosare penale", arata europarlamentarul, intr-un comunicat.

Monica MacoveiFoto: Parlamentul European

Monica Macovei mai afirma ca "In prezent, Procurorul general poate fi invitat la sedintele CSAT atunci cand se discuta chestiuni privind starea de criminalitate in Romania si capacitatea Ministerului Public de a reduce criminalitatea si de a proteja cetatenii, dar calitatea de membru permanent in CSAT este neconstitutionala."

"Vremea Nastase-Stanoiu-Amarie, cand dosarele penale se discutau si se stabileau la sediul PSD, trebuie ingropata definitiv, si nu mutata la sediul CSAT", incheie Monica Macovei.

Ministerul Public a anuntat miercuri ca a transmis Ministerului Justitiei o propunere de completare a Legii nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in sensul includerii procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ca membru al CSAT.