Ministerul Public a transmis Ministerului Justitiei o propunere de completare a Legii nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in sensul includerii procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ca membru al CSAT, informeaza Ministerul Public, intr-un comunicat.

Ministerul PublicFoto: Ministerul Public

"S-a considerat ca participarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in CSAT, in calitate de membru de drept al Consiliului, ar reprezenta in fapt acelasi argument constitutional - a participarii unui reprezentant al unei puteri a statului (puterea judecatoreasca) in actele deliberative ale unui organ al altei puteri a statului (puterea executiva) - ca manifestare a echilibrului puterilor in stat si fara a incalca principiul separatiei suple a puterilor", se arata in comunicatul Ministerului Public.

Ministerul Public adauga ca "Motivul unei asemenea participari este legitim, necesar si proportional cu scopul existentei de facto a CSAT. S-a apreciat, totodata, ca procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este reprezentantul de drept al Ministerului Public in raporturile cu celelalte institutii ale statului, iar Ministerul Public are un rol fundamental, atat proiectiv, cat si operativ, in arhitectura de aparare si securitate nationala a Romaniei."