Guvernul a nominalizat candidatul Romaniei pentru functia de judecator la Tribunalul Uniunii Europene. Candidatul este Octavia Spineanu-Matei, judecator, iar propunerile de rezerva sunt Norel Rosner si Laura Ivanovici. Printr-un Memorandum adoptat miercuri, Executivul a aprobat nominalizarile comisiei de selectie condusa de ministrul Justitiei, Raluca Alexandra Pruna.

Propunerea Romaniei pentru postul de judecator la Tribunalul Uniunii Europene va fi transmisa pana la data de 29 februarie 2016, conform calendarului pentru derularea activitatilor aferente procedurii de selectie, avand in vedere ca mandatul judecatorului roman al Tribunalului Uniunii Europene va expira la 31 august 2016.

Potrivit art. 254 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE), judecatorii Tribunalului sunt numiti de comun acord de guvernele statelor membre, pentru o perioada de 6 ani. Persoanele numite sunt alese de fiecare stat membru dintre personalitati care ofera garantii depline de independenta si care au capacitatea necesara pentru exercitarea unor inalte functii jurisdictionale.