Un numar de 23 de organizatii neguvernamentale din Republica Moldova au semnat o declaratie prin care condamna "distorsionarea procesului democratic in R.Moldova prin modul de formare, votare si investire a Guvernului Filip, care afecteaza grav increderea in acest Guvern", se arata intr-un comunicat difuzat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Organizatiile semnatare ale declaratiei "nu considera valabile declaratiile de integritate semnate de candidatul la functia de Prim-ministru si candidatii la functiile de ministri, avand in vedere lipsa de transparenta in procesul de semnare a acestora".

"Este inacceptabil modul in care politicienii incearca sa mimeze consultarile cu societatea civila, chiar pana la preluarea mandatului. Semnatarii declaratiei condamna graba cu care a fost investit noul Guvern, considerand metodele de investire a Cabinetului de Ministri contrare normelor democratice si prevederilor Constitutiei", spun organizatiile.

Astfel, ONG-urile semnatare declara ca circumstantele de mai sus nu le permit sa aiba incredere in Guvernul votat la 20 ianuarie 2016 pana cand acest Guvern nu va demonstra prin actiuni concrete contrariul.

De asemenea, semnatarii "condamna orice actiuni violente in adresa protestatarilor, politicienilor si politistilor, considerand protestele pasnice drept cea mai democratica metoda de a demonstra nemultumirea fata de actiunile autoritatilor. Totodata, ei atentioneaza ca guvernarea trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru tensionarea situatiei, urmare a atitudinii neconstructive fata de cerintele protestatarilor si a lipsei dialogului efectiv cu acestia".

La Chisinau au continuat joi protestele impotriva noului guvern condus de Pavel Filip (PD), investit miercuri de parlamentul Republicii Moldova pe fondul unor manifestatii ample care au degenerat in violente. Mii de oameni au cerut anularea votului de investire a guvernului premierului Pavel Filip si organizarea de alegeri anticipate. Organizatorii manifestatiilor sunt platforma civica "Dreptate si Adevar" si formatiunile de stanga pro-ruse Partidul Socialistilor (PSRM), condus de Igor Dodon, si Partidul Nostru, condus de Renato Usatii.