Raportul Inspectiei Judiciare: Conditii mai dure de elaborare a lucrarilor stiintifice de catre detinuti - dovada specializarii persoanei private de libertate, lucrari stiintifice doar in domeniile in care sunt organizate studii universitate

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 21 ianuarie 2016, 16:09 Actualitate | Esenţial


Raportul Inspectiei Judiciare privind cartile scrise de detinuti a fost adoptat, joi, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si prevede conditii mai dure pentru elaborarea de lucrari stiintifice de catre persoanele condamnate la inchisoare, printre care dovada specializarii autorului in domeniul in care doreste sa scrie, informeaza Agerpres.

"In raport se constata ceea ce constatasem si noi (...) si masurile care s-au propus in urma raportului sunt urmatoarele: adoptarea urgenta prin hotarare de guvern a regulamentului de aplicare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal. Regulamentul acesta, potrivit Legii 254, trebuia sa fie terminat cam prin octombrie 2014", a declarat, joi, presedintele CSM, Mircea Aron, la finalul sedintei plenului.

O alta masura propusa de IJ o reprezinta includerea in regulamentul de aplicare a Legii 254 a definitiei sintagmei "lucrare stiintifica" folosita de legiuitor in art. 96 al. 1 lit. f) din Legea 254/2013, a reglementarii procedurii de elaborare a lucrarilor stiintifice, a criteriilor de acordare a zilelor de castig, precum si a procedurii de acordare a acestor drepturi.

"Se impune stabilirea unor conditii prealabile si riguroase care trebuie indeplinite cumulativ, respectiv elaborarea de lucrari stiintifice doar in domeniile in care sunt organizate studii universitare. Dovada specializarii persoanei private de libertate in domeniul in care doreste sa elaboreze lucrari stiintifice. Indicarea de catre persoana privata de libertate a tipului de lucrare stiintifica ce se doreste a fi elaborata: tratate, rapoarte de cercetare, studii, articole, comunicari stiintifice etc.", a explicat Aron.

O alta conditie propusa o reprezinta recomandarea scrisa privind relevanta tematicii in domeniul ales din partea unui profesor universitar sau a unui conferentiar universitar din specialitatea din care urmeaza sa fie elaborata lucrarea, cu semnatura olografa a acestora, confirmata de Universitatea de care apartin, precum si bibliografia ce urmeaza sa fie consultata si complexitatea lucrarii.

Mircea Aron a precizat ca acestea sunt proceduri comune cand vine vorba de elaborarea unor lucrari de acest fel.

"Angajamentul persoanei solicitante ca la elaborarea lucrarii stiintifice sa respecte normele de buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare. Se impune ca persoana privata de libertate sa dea o declaratie pe propria raspundere, sub sanctiunea legii penale, privind falsul in declaratii, din care sa rezulte ca este autorul lucrarii si ca lucrarea nu reprezinta un plagiat - acesta este un avertisment pentru cei care ar vrea sa plagieze astfel de lucrari", a mai spus Aron.

De asemenea, se impune stabilirea de catre Comisia de Selectionare la munca a intervalului de timp considerat ca necesar la elaborarea lucrarii stiintifice, precum si reglementarea unor criterii obiective, echitabile si transparente privind stabilirea caracterului stiintific al lucrarii elaborate.

CSM a inaintat Ministerului Justitiei propuneri pentru modificarea legii, pentru a fi estompat valul elaborarii unor carti in penitenciare pentru ca detinutii sa beneficieze de o pedeapsa mai mica.

Mircea Aron declara, pe 6 ianuarie, referitor la cartile scrise in penitenciare, ca este imposibil sa scrii un volum in 48 ore, ca nu orice lucrare este stiintifica si nu orice este tiparit inseamna o carte.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1076 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Pușcăria,secție a academiei? (Joi, 21 ianuarie 2016, 16:58)

  mircea [anonim]

  Cred-că la dosarul de eliberare condiționată trebuie să stea programul de reeducare al infractorului și modul cum la însușit și pe urmă alte lucrări făcute în timpul detenției,în timpul liber al deținutului,nu în timpul când avea program obligatoriu de reeducare.Așa se poate face o apreciere corectă că deținutul este reeducat și hotărât să muncească,nu să fure.
 • 0 (0 voturi)    
  Dovada = hartie (Joi, 21 ianuarie 2016, 17:09)

  CititorulComentator [utilizator]

  Adica o diploma cumparata.

  "printre care dovada specializarii autorului in domeniul in care doreste sa scrie"

  Mda...
 • 0 (0 voturi)    
  ei, asa mai merge (Vineri, 22 ianuarie 2016, 9:09)

  Gobelin [utilizator]

  exact asa trebuie procedat, nu prin anularea prevederilor legale.
  in sfarsit o pozitie corecta, spre deosebire de aberatiile tot mai flagrante ale numitului ministru Curaj.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by